NOK és CSOK

0

Nézzük, mit tudunk a CSOK-ról és a lakáskasszák ellenfeléről, az állami NOK-ról!

CSOK

A CSOK szabályait folyamatosan toldozgatta a kormányzat, és azoknak lett igazuk, hogy óvatosságra intettek, amikor a kormányzat bejelentette: február 3-án kijön a végleges, mindenre kiterjedő CSOK-rendelet.

A CSOK-ról ennek ellenére a mai napon semmivel sem tudunk többet, mint egy héttel ezelőtt ? vagyis az egymásnak ellentmondó szabályok és igazságtalan megkötések még most is élnek (például hogy özvegyek nem jogosultak a 10 + 10 milliós CSOK-ra).

Az eredeti, decemberi elképzelésekhez képest sokat változtak a CSOK szabályai, íme, a legfontosabb változások:

1. Bármilyen értékű ingatlan megvételéhez lehet igényelni a + 10 milliós hitelt. Decemberben még úgy volt, hogy az ingatlan értéke legfeljebb 30 millió forint lehet a telek ára és az áfa összege nélkül.
2. A tetőtérbeépítéseket eredetileg csak akkor támogatta az állam, ha teljesen új lakóegység jött létre a tetőtérben. Ez önálló mérőórákat, önálló bejáratot, fürdőt, vécét, konyhát stb. jelentett volna ? az új szabályozás szerint a nagyvárosokban támogatják majd a tetőtér beépítését.
3. Külterületen levő ingatlan építéséhez elméletileg nem lehet CSOK-ot igényelni, de az ígéretek szerint ezen is változtat a kormányzat.
4. Közmunkások nem vehették igénybe a 10 + 10-es CSOK-ot, de arra is ígéretet adott a kormány, hogy a közmunkások is hozzájuthatnak a kedvezményes hitelhez és a 10 milliós támogatáshoz.
5. Megváltoztatták az összkomfortosság kritériumait. Ezek szerint nem kell ivóvízellátás vagy csatorna az összkomfortossághoz, ha egyébként az ingatlanon van iható víz, a szennyvíz pedig a korábban engedélyezett módon el van vezetve.

Végül felvillantunk néhány kérdést és felvetést, amelyek megoldásra várnak:

1. Érthetetlen, hogy megözvegyült szülők miért nem vehetik igénybe a + 10 milliós kedvezményes hitelt.
2. Nem tiszta, hogy ha valaki harmadik gyermeket vállal a meglevő kettő mellé, akkor a harmadik gyereknek 10 év alatt kell megszületnie, vagy ilyenkor az egy gyerekre érvényes 4 év az irányadó.
3. A jelenlegi szabályok szerint ha valaki 2016. január 1-je után igényli pl. két gyerek után vagy lakásbővítésre a CSOK-ot, akkor később már nem veheti igénybe a 10 + 10 milliós konstrukciót. Mindazonáltal ha valaki korábban igényelt pl. szocpolt, annak 2016. január 1. után is jár a 10 + 10 milliós lehetőség.

NOK

A CSOK-ról sokat tudunk, bár vannak problémás pontok. A NOK (Nemzeti Otthonteremtési Közösség) esetében a helyzet sokkal egyszerűbb: semmi sem tudunk róla.

A NOK-kal kapcsolatos kommunikáció lényegében leállt, mintha az ötletgazda is rájött volna, hogy nem lesz igény a NOK-ra, ezért jobb lassan elfelejteni az egészet. Nézzük meg mégis, hogy az eddig csepegtetett információk szerint milyen lesz az állami lakáskassza:

1. A Fundamenta, az OTP és egyéb lakáskasszák maradhatnak, nem fognak megszűnni.
2. A lakáskasszákkal megegyező módon 30%-os támogatás jár a befizetésekre. A támogatás összege a NOK-ban azonban a többi lakáskassza 72 000 forintos felső határával szemben magasabb is lehet majd (konkrét összegről nem tudunk).
3. A NOK-ba befizetett megtakarítást kizárólag új lakások építéséhez lehet felhasználni, mégpedig 10 éven belül.