30 millió felett és özvegyeknek nincs 10 milliós CSOK-hitel – vagy mégis?

0

KORÁBBAN ÍRTUK:

Aki új ház vásárlásán gondolkodik, jobb, ha rövidebbre szabja a takaróját. 30 milliós érték felett kezdődnek a gondok. Ha az igénylő nem házas, még nagyobb a baj.

A kormány maga is érezte, hogy a 30 milliós értékhatárral mellélőtt, ezért 2016. január 20-án eltörölték ezt az értékhatárt, vagyis a kormány mégsem bünteti a jómódúakat.

Akkor a cigányságot büntetik?

A 10 + 10 milliós CSOK-lehetőségtől hangos az egész ország, azonban, ahogyan egy általunk megkérdezett szakértő mondta: „nagyon oda figyeltek, hogy ne vehesse fel akárki a CSOK-ot”. Az, hogy a CSOK szabályai lényegében kizárják a cigányságot az igénylők köréből, teljesen egyértelmű, többen is foglalkoztak már vele.

Vagy éppen ellenkezőleg: a jómódúakat?

Azonban az is kiderült 2016 januárjára, hogy a 10 milliós kedvezményes hitelből éppen a társadalom ellenkező véglete, a leggazdagabbak maradnak ki: a rendelet szerint ugyanis 30 millió forintos vásárlási ár felett nem vehető igénybe a 10 milliós, 3%-os hitel.
Pontosítva: a telekár nélküli és áfa nélküli vételár nem lehet több 30 millió forintnál. Ha átlépi ezt az összeget, nem igényelhető az igen kedvező, 3,5%-os THM-mel rendelkező kamat.

Netán az egyedülállókat?

Bár nem egészen világos, hogy egy egyedülálló, megözvegyült szülő miért nem igényelheti a CSOK-os 10 milliós hitelt, a tény attól még tény marad: a kormány kizárta a kedvezményes kamattal támogatottak köréből az özvegyeket és a gyermekeket egyedül nevelőket. Ebben a tekintetben később talán változás várható, mivel ez a korlátozás egy olyan társadalmi csoportot zár ki a támogatottak köréből, akiket a nyugati történelem kezdetei óta mindig gyámolítottak és óvtak.