Gyermekek gyógyításának elkötelezettje: a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány

0

A Heim Pál Gyermekkórház 1990-ben hozta létre a Kórház fejlesztésére, a gyermekek ellátási körülményeinek javítására, az intézmény műszerezettségének és a dolgozók szakmai tudásának fejlesztésére 1990-ben hozta létre a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítványt, mely az egyik legsikeresebben működő civil szervezetté fejlődött.

Az Alapítvány támogatói magánszemélyek és vállalkozások. A kapott adományok felhasználásának hatékonyságát mi sem mutatja jobban, hogy a kórház munkakörülményei, műszerezettsége, és így nem csak Budapest, hanem egész Magyarország gyermekellátása sokat fejlődött.

A Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány tevékenységében legjelentősebb az intézmény műszerparkjának fejlesztése. Az elmúlt években rendkívül sok eszközzel segítette a Heim Pál Gyermekkórház betegellátását. A pár százezer forintba kerülő pulzoximéterektől, infúziós pumpáktól a 36 millió forintba kerülő modern ultrahang készülékig nagyon sok orvosi műszert adományozott a kórháznak, a támogatók segítségével. Ám hiába sikerült az Alapítvány segítségével nemzetközi szinten tartani a Kórház műszerezettségét, ha a gyermekek ellátásának körülményei egyre rosszabbá váltak, válnak.

Az Alapítvány Kuratóriuma ezért határozott úgy, hogy lehetőségeihez mérten a Kórház épületállományát is fejleszteni kell. Az első ilyen akció 1994-ben az újonnan kapott CT helyének kialakítása volt, majd a Kórház lapos-tetős főépületére sátortető építését és a tetőtér beépítését támogatta az Alapítvány. A tetőtérben helyezték el a gazdasági ellátás irodáit. A felszabaduló hely felhasználásával bővíteni lehetett a Bőrgyógyászati Osztály és a Toxikológiai Osztály területét, jobb körülményeket, nyugodtabb gyógyulást biztosítva az itt ápolt kis betegeknek.

Hosszabb előkészítő munka után kezdtünk bele a Fővárosi Önkormányzattal kötött szerződés alapján, a Kórház ?G? épületének megújításához. Az 1993-ban életveszélyessé vált épület lebontásra került és helyére épült az Alapítvány 1 milliárd forintos támogatásával a Gyermekbelgyógyászati Osztályt, a Gasztroenterológiai és Nefrológiai Osztályt, valamint az Alvás Laboratóriumot és az Endoszkópiás Laboratóriumot magában foglaló épület. A 2009-ben átadott épületben modern körülmények között, szép környezetben, szüleik állandó jelenlétében gyógyult meg azóta több ezer kisgyerek. Az Alapítvány továbbra is elkötelezett a Heim Pál Gyermekkórház fejlesztésében. A ma már Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet néven működő kórház egész Magyarországról fogadja a betegeket, több szakterületen csak itt található gyermekellátás. Most is nagy fejlesztési tervei vannak a kórháznak, melyben az Alapítványra is fontos szerep hárul. Az MR készülék beszerzésének finanszírozása rajtunk keresztül történik és 300 millió Ft-tal járultunk hozzá az MR épület építéséhez. Az épület elkészülte után a berendezésről is az Alapítvány gondoskodik. A régen várt ?B? épület (manuális tömb) építése is várhatóan hamarosan elindul. Itt is a tervek szerint a berendezés beszerzésében működünk közre.

A gyermekek gyógyítása érdekében várja a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány a támogatásokat az MKB-nál vezetett 1030002-20373229-00003285 számlára.