Általános tudnivalók az adó 1% felajánlásáról

0

Minden ember számára van egy olyan civil szervezet, amelynek tevékenysége és közhasznú munkája kiemelkedően fontos, és amelynek sikerét a szívén viseli.

Ezeket a szervezeteket az ember szívesen támogatná anyagilag, azonban sok esetben forrásaikból adódóan nincsen rá lehetősége. Az adó egy százalékának felajánlásával mindenki egy évben egyszer támogathat egy számára fontos munkát végző szervezetet úgy, hogy a támogatási összeg nem jelent plusz kiadást, hiszen ez mindenképpen kifizetésre kerül.

A Horn-kormány negyedik évének nagy újítása volt a célzott adózás, amely lehetővé tette azt, hogy az emberek a személyi jövedelemadójuknak egy százalékát egy nekik tetsző civil szervezetnek ajánlhassák fel. Ez a későbbiekben kibővült a plusz egy százalékkal, amely adószázalék az egyházaknak ajánlható fel. Az adó 1+1 százalékáról minden jövedelemmel rendelkező állampolgár rendelkezhet, ezzel sok esetben életeket menthet; nehéz sorsú emberek, állatok sorsát teheti könnyebbé; kulturális missziókat támogathat, ezzel ellentétben az adófizetőknek kis része van csupán, aki ezzel a lehetőséggel tisztában, így a felajánlott egy százalékok száma alacsony.

Nagy segítség pár percnyi munkával

Noha pusztán a mi jövedelmünk egy százaléka kicsi és elenyésző összegnek tűnhet, ennek ellenére évi sok milliárdos összegről beszélünk, amelyek a civil szervezetekhez folynak be. Kezdetben csak nagyon kevesen ajánlották fel adójukat, azonban évről évre egyre többen teszik meg a felajánlást, 2015-ben például már 3,6 milliárd forintnyi pénz folyt be a civil szervezeteknek. Ez azért is nagyon fontos, mert számos olyan civil szervezet működik, amelynek egyik elsődleges anyagi forrása ez a felajánlás, és amennyiben nem érkezne elegendő felajánlás, működésük elnehezülne, esetleg ellehetetlenedne és megszűnne. A felajánlás nem kötelező ? éppen ezért sokan nem is teszik meg ?, azonban mindenképpen ajánlott, ugyanis ha nem történik meg a felajánlás, akkor ahelyett, hogy egy, az adófizető számára fontos tevékenység támogatására fordítaná ezt az összeget, inkább a NAV kezében hagyja, így az állam rendelkezhet ennek elköltéséről. A 2015-ös évben 4-6 milliárd forint maradt a NAV kezében, mert az adóbevallás során vagy nem rendelkeztek erről az összegről, vagy rosszul töltötték ki a dokumentumot.

Támogatható szervezetek

2016-ban 31 beregisztrált egyház számára volt lehetőség felajánlást tenni ? volt közöttük nagyobb, mint a katolikus egyház, illetve kisebbek is, mint a koptok magyarországi egyháza. A civil szervezetek és egyházak mellett különleges státuszt kapott a Nemzeti Tehetség Program, amely egyik előbbi kategóriához sem tartozik, közhasznú munkája mégis kiemelkedő és támogatandó.

Az 1997. évi CLVI. törvény 26. § c) pontja értelmében 23 közhasznú tevékenységet különböztetünk meg, és összesen 24000 baráti szervezetnél, egyesületnél is több szervezet várja a felajánlásokat. Mielőtt azonban rendelkezünk az adónkkal, mindenképpen érdemes átnézni a feketelistát is, ugyanis előfordulhat, hogy az általunk támogatni kívánt szervezet felszámolás alatt van, vagy egyszerűen így kívánja megbüntetni a NAV a törvénytelen működése miatt.

A felajánlások listáját eddig a Heim Pál Gyermekkórház vezeti, ezt követi a Gyermekrák alapítvány, a harmadik helyen pedig a Rex Kutyaotthon áll, ez a három szervezet évente körülbelül 300 millió forintos támogatást élvez az adófizetők által. Érdekes, hogy számtalan olyan szervezet van, amelyek még 100 forintnyi támogatást sem kapnak.

A felajánlás menete

A felajánlás semmiféle bonyodalmat nem jelent. Internetes adóbevallás során mindössze annyi a teendő, hogy a megfelelő rovatba beírjuk az általunk támogatni kívánt szervezetet, papír alapú bevallás esetében a feladat ugyan ez, csupán arra kell ügyelni, hogy írásunk olvasható legyen. Három részből áll a rendelkezői nyilatkozat ? az első rész tartalmazza a mi adataikat; a második lépésben nyilatkoznunk kell arról, hogy a kedvezményezett ezeket megkaphatja; a harmadik részben pedig a kedvezményezett adószámát kell megadnunk.

A jótékony adakozásnak egy igen kézenfekvő formája a személyi jövedelemadó 1+1 százalékának a felajánlása, ugyanis így a támogatót semmiféle anyagi veszteség nem érheti, hiszen ezt az összeget már leadózta, a felajánlás során csak meghatározza, hogy milyen célokra fordítsák ezt az összeget.

További információk és szervezetkereső az EGYSZA.HU portálon érhető el.