Számíthatunk-e családi pótlék emelésére 2021-ben?

0

Aki figyelemmel követi a híreket, az biztosan hetente belefut valamilyen cikkbe, ami a családi pótlék ügyét tárgyalja. Már jóideje nem volt emelés, sokan emiatt hibáztatják a kormányt, még többen helyeslik a kialakult családpolitikát, annyi azonban bizonyos, hogy a kérdés sokkal komplexebb, mint amilyennek első ránézésre tűnik.

Ha arra a kérdésre szeretnénk választ kapni, hogy mikor számíthatunk a családi pótlék emelkedésére, ahhoz mindenképpen szükséges, hogy megértsük a családi támogatások szisztémáját és logikáját.

A családi pótlék jelenlegi összege egy gyermek esetében 12 200 forint, két gyermek esetében 26 600 forint, ha három vagy több gyermekünk van, akkor gyerekenként 16 000 forintot kapunk. Ez az összeg nem túl magas, ami azzal magyarázható, hogy a pótlékon 2008 óta semmit nem változtattak. azaz nem lett sem alacsonyabb, sem magasabb. Ha figyelembe vesszük az ország egészséges inflációját, akkor ez azt a tényt implikálja, hogy 2008-hoz képest jelentős mértékben veszített a családi pótlék az értékéből, körülbelül 30 százalékkal érhet kevesebbet most ez az összeg, mint 12 évvel ezelőtt. Az ellenzéki pártok ezt rendszeresen helyezik napirendi pontra, gyakran foglalják az emelést a programjukba, mindenekelőtt azonban szükségszerű megértenünk a kormány logikáját és indíttatását is, aminek okán ilyen alacsonyan tartják ezt a juttatást.

Pótlék helyett adókedvezmény

Az, hogy ilyen alacsony a családi pótlék, még nem jelenti azt, hogy mindössze ennyi támogatásban részesülnek a magyar családok. A jelenlegi kormány produktívabbnak tartotta, hogy pótlék helyett adókedvezménnyel támogassa a családosokat, ez pedig jelentős különbség, hiszen míg a családi pótlék alanyi jogon mindenkinek jár, azaz azoknak is, akik nem dolgoznak, addig az adókedvezmény azoknak jár, akik dolgoznak, tehát állandó jövedelmük van, amely jövedelemből nem kerül levonásra a meghatározott összeg.

2007-ben az ország csődközeli helyzetbe sodródott, a nagy gazdasági válság ízét alaposan megízlelhették a családok, ekkor megszorításokra volt szükség, aminek okán nem emelkedett a pótlék. Ezt követően 2010-ben kormányváltásra került sor, a Fidesz-KDNP vezette ki ismét az országot a válságból, és mint konzervatív jobboldali párt, újragondolta a családtámogatás módját is. A kormánypárt fontosnak tartja, hogy a családtámogatás elsősorban munkához legyen kötve, ezzel háttérbe szorítva az alanyi jogon mindenkinek járó családi pótlékot.

Az akkor újonnan bevezetett rendszer értelmében a családosoknak családi adókedvezmény jár, aminek mértéke annak alapján jár, hogy egy-egy család hány gyermeket vállalt. Az adókedvezményből természetesen csak akkor láthat valaki pénzt, ha bejelentett jövedelme van, azaz dolgozik, és a fizetése után adót fizet. A fizetés alapján befizetett adóból került levonásra a családi adókedvezmény, ami azt jelenti, hogy minél magasabb valakinek a jövedelme és minél több gyermeke van, annál több pénz marad az otthoni kasszában.

Szintén a dolgozó, bejelentett állással rendelkező családokat segíti a kormány viszonylag új támogatása, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), a falusi CSOK, valamint a Babaváró hitel.

A kormány ezen szisztémáját egyébként nem csak a családpolitikájában láthatjuk, számos más területen is inkább arra igyekszik ösztönözni a polgárokat, hogy dolgozzanak. Így például már nem beszélhetünk munkanélküli segélyről (ami szintén minden munkanélkülinek alanyi jogon járt), ennek helyébe az álláskeresési járadék lépett, ami arra sarkallja a munkanélkülieket, hogy ne elégedjenek meg a keserű helyzettel, hanem keressenek új munkahelyet, a keresés időszakát pedig az államkassza támogatja.

Valóban olyan rossz-e a helyzet?

Az ellenzéki pártok rendszeresen kampányolnak azzal, hogy a magát családbarátnak definiáló kormány magára hagyja a családokat, mert nem emelik meg a pótlékot. Ennek tisztázása érdekében vizsgáljuk hát meg, hogy mekkora összeg marad a gyermekeseknél az adókedvezményekkel!

  • Egy gyermek után 66 670 forint jár,
  • két gyermek után 133 330 forint jár,
  • három, vagy ennél több gyermek után 220 000 forint jár.

Ez tehát az adókedvezményre levetítve azt jelenti, hogy?

  • ha egy gyermekünk van, 10 000 forinttal több pénzt kapunk kézhez,
  • ha két gyermekünk van, kétszer 20 000 forinttal, azaz 40 000 forinttal lesz több a fizetésünk,
  • ha pedig három, vagy ennél több gyermekünk van, akkor gyermekenként 33 000 fotinttal gazdagodtak a családok, hamarosan pedig az anyák adómentessé is válnak,
  • a négy gyermeket vállaló édesanyák pedig már most is adómentességet élveznek.

Ahhoz azonban, hogy egy család maximálisan ki tudja használni az adókedvezményt, a bruttó fizetése el kell, hogy érjen egy minimális összeget. Kétgyermekesek esetében már elegendő havi bruttó 133 000 forint (ez a minimálbérnek megfelelő összeg), három gyermek esetében pedig ennél többre van szükség, ebben az esetben ugyanis havi 330 000 forintos bruttóra van szükség. Abban az esetben, ha az egyik szülő nem éri el a minimális fizetésösszeget, akkor a másik szülő érvényesítheti az adókedvezményt.

Kell-e nekünk családi pótlék emelés?

Az tehát igaz, hogy a kormány 2008 óta nem emelte meg a családi pótlékot, sőt, a jelenlegi pótlék majdhogynem 30 százalékot veszített az értékéből, azonban mint az látható, ennek az az oka, hogy a családi adókedvezménnyel lényegesebben több pénz jut a család kasszájába. Az Orbán-kormány elsősorban a dolgozó, azaz stabil jövedelemmel rendelkező családokat igyekszik támogatni, ezért szorult háttérbe az alanyi alapon mindenkinek járó adókedvezmény, aminek egyedül a munkanélküliek szenvedik meg a kárát.

Fontos látni, hogy Magyarország családtámogatási rendszere egész Európához mérten is kimagasló, hiszen a GDP 4,5 százalékát erre a célra fordítják, ami az európai átlaghoz képest szokatlanul magas.

Ez tehát azt jelenti, hogy a családi pótlék akkor emelkedhetne meg, ha más párt kerülne a kormányra, akkor azonban minden bizonnyal újra a pótlék alapú támogatás kerülne vezető szerepbe, így az adókedvezmények háttérbe szorulnának. Nem lehet pénzügyileg megoldani, hogy a két rendszer párhuzamosan egymás mellett éljen, ennél magasabb támogatásra ? tekintve, hogy európai szinten vezető szerepben van a magyar ? nincs realitás.

Summa summarum: mekkora összegekkel támogatja a kormány a családokat?

A korábbiakban felvetettük a kérdést, hogy valóban olyan rossz helyzetben van-e a családtámogatás helyzete Magyarországon. Ennek megválaszolása érdekében tekintsük át, hogy mekkora juttatásra számíthat ma hazánkban egy olyan család, akik dolgoznak, és vállalják, hogy három gyermeket fognak felnevelni.

Ha belekalkuláljuk a Családi Otthonteremtési Kedvezményt, a jelzáloghitel-elengedést, a Babaváró hitelt, az autóvásárlási kedvezményt, a Diákhitel-elengedést, a családi adó- és járulékkedvezményt, a családi pótlékot, a háromgyermekes anyák személyi jövedelemadó-mentességét, akkor összesen 51 millió forint jut úgy a háromgyermekes családokhoz, hogy annak egyetlen forintját nem kell visszafizetni (feltéve, hogy valóban megszületik a három gyermek), emellett pedig 15 millió forintnyi kamattámogatott hitelt is felvehetnek.