Családi adókedvezmény 2023 – összege, igénylése

0

A családi adókedvezményt az tudja igénybe venni, aki személyi jövedelemadó-köteles jövedelemmel rendelkezik. Ez származhat munkával szerzett jövedelemből, illetve egyéb adóköteles jövedelemből.

A kedvezmény összege függ a családban élő eltartottak lélekszámától, de a kedvezmény csak a kedvezményezett eltartott után vehető igénybe. De, ha egy családban van kedvezményezett eltartott és eltartott is, akkor is más lesz az adókedvezmény összege, mintha csak kedvezményezett eltartott lenne. Mielőtt a részletekbe bocsátkoznánk, kettő fogalmat nem árt tisztázni. A kedvezmény az az összeg, ami a személyi jövedelemadó alapot csökkenti, tehát a bruttó munkabért csökkenti a kedvezmény, és ez által kisebb összeg után kell szja-t fizetni. A családi adókedvezmény természetesen ezzel teljesen összefügg, de ez az az összeg, amennyivel kevesebb személyi jövedelemadót kell fizetni, tehát több pénz marad a zsebünkben, azaz mintha emelkedne a nettó bérünk.

Az egy, három és több eltartott gyereket nevelők kedvezménye évek óta nem változott. A kettő kedvezményezett eltartott gyermekeseké viszont 2019-től emelkedett. (A számokról majd lentebb.)

2018. január 1-től módosításra került a családi kedvezményről szóló törvény is. (1998. évi LXXXIV. törvény (a továbbiakban: Cst.) 12.  § (2) bekezdés). A módosított törvény szerint a kedvezmény szempontjából az a gyermek is saját háztartásban nevelt gyereknek számít, akit átmeneti gondozásba helyeztek a szülő kérésére vagy beleegyezésével.

A különböző betegségek és fogyatékosságok esetén járó ún. személyi kedvezményről ide kattintva olvashat bővebben.

Kedvezményezett eltartottnak minősül:

  1. saját jogán családi pótlékra jogosult,
  2. az a magánszemély, aki rokkantsági járadékban részesül,
  3. aki a (Cst.) szerint családi pótlékra jogosult,
  4. a magzat a fogantatásának 91. napjától a megszületéséig.

A családi kedvezmény érvényesítésekor a kedvezményezett eltartott mellett az is figyelembe vehető, aki a családtámogatási törvény szerint a családi pótlék megállapításánál beszámításba került. Tehát a kérelemben feltüntethető, aki nappali, esti vagy levelező képzésben tanulói vagy  hallgatói jogviszonyban áll, felsőoktatási intézményben első diplomáját készül megszerezni, és nem rendelkezik személyi jövedelemadó köteles jövedelemmel  három egymást követő hónapon keresztül.

2023-ban az alábbiak szerint alakul a családi kedvezmény, amely az adóalapot csökkenti, akkor ha csak kedvezményezett eltartott van a családban:

  • egy gyermek esetén: 66.670 forint
  • kettő gyermek esetén: 133.330 forint
  • három, illetve több gyermek esetén: 220.000 forint GYERMEKENKÉNT!

Ennek megfelelően az adó az alábbi összegekkel csökken gyermekenként, havonta:

  • egy gyermek esetén: 10.000 forinttal
  • kettő gyermek esetén: 20.000 forinttal
  • három vagy több gyerek esetén: 33.000 forinttal.

Ha kedvezményezett eltartott és eltartott is van a családban, akkor az adókedvezmény függ az eltartott korától és egyéb státuszától. Erről a fent említett törvényben olvashatunk, vagy a kifizetőhelyen, NAV-nál kérhetünk bővebb felvilágosítást.

A családi kedvezmény minden megkezdett hónapra érvényesíthető. Tehát, ha egy adott hónapban csak egy napot is jogosult volt a kedvezményre, akkor azt az egész hónapra érvényesítheti. Ha a kérelmezőnek nem volt folyamatosan szja köteles jövedelme, azaz nem tudta a kedvezményt minden hónapban igénybe venni, akkor azt az adóbevallásban érvényesítheti, amennyiben az adója vagy a járulékai lehetővé teszik. Fontos itt még megemlíteni, ami általában a 3 vagy több gyerekes családoknál fordulhat elő, hogy az igénybe vehető kedvezményre mindkét szülő együttes jövedelme sem elegendő. Ebben az esetben a fenn maradó összeggel lehetőség van csökkenteni a munkabért terhelő járulékokat.

A családi adókedvezményt kétféle módon lehet igénybe venni. Egyik lehetséges módja, hogy havonta a munkabérrel együtt számfejtetjük. Ha év közben nélkülözni tudjuk ezt az összeget, akkor élhetünk a másik lehetőséggel, hogy az éves adóbevallásban egy összegben igényeljük vissza az egészet. Lehetőség van arra is, hogy év közben megváltoztassuk az év eleji döntésünket. Ehhez egy új nyilatkozatot szükséges beadni a munkahelyen, amelyben kérni kell, hogy a továbbiakban nem havonta, hanem év végén kérjük az adókedvezmény jóváírását.

Az adóelőleg nyilatkozatot mindig év elején kéri be a munkáltató, és azon változtatni az előző fejezetben leírtak szerint lehet. A visszamenőleges igénylésre nincsen lehetőség. Az igénylésnek nagyon fontos feltétele, hogy csak az adóazonosító jellel rendelkező kedvezményezett eltartott után igényelhető, valamint megosztás esetén mindkét fél kell, hogy rendelkezzen adóazonosító jellel. Ennek hiányában nincsen lehetőség megosztásra.

Fontos tudni az adókedvezményről, hogy az egy családban élő házastársak, élettársak megoszthatják egymás között a családi adókedvezményt. Ha az összeget kívánják megosztani, akkor meg kell határozni, hogy milyen arányban szeretnék felhasználni. Lehetőség van a kedvezményezettek megosztására is, ennek eldöntésére a szülőnek, élettársnak van lehetősége, természetesen akkor, ha egy háztartásban élnek.  Megosztásra év közben is van mód, de csak a közös gyermek után járó családi kedvezmény osztható meg. Az élettárs gyermeke és a magzat után érvényesíthető kedvezmény csak az adóbevallásban kivitelezhető.