Családi pótlék összege, igénylése és utalása 2019-ben

0

2008 óta nem emelkedett a családi pótlék összege Magyarországon. Előreláthatólag 2019-ben sem fognak több pénzhez jutni a családok családi pótlék címén.

Mivel az infláció ez idő alatt meghaladta a 20%-ot, az érintett családoknak nagyban romlottak a szociális körülményei. Annak érdekében, hogy minél előbb rendezni kell a családi pótlék összegét, több szervezet és egyesület is felszólalt, többek között a Gyerekesély Közhasznú Egyesület is Darvas Ágnes elnök személyében. Közölte, hogy 2017-ben milliárdokkal kevesebbet költött az állam erre a célra, mint 2016-ban. 2018-ban ennél is kisebb összeget szán a kormány az amúgy is már elszegényedett családok megsegítésére. Darvas Ágnes szerint legalább 25%-kal kellene megemelni a pótlékot ahhoz, hogy szinten lehessen tartani a majdnem kettő millió gyermek életszínvonalát, és akkor még a színvonal emelkedéséről nem is szólt. Mint legtöbb esetben, ez is az amúgy is elszegényedett sorban élőket érinti leginkább.

A családi pótlék alapvetően kétféle jogcímen folyósítható. Ez csak technikailag van így, mert ez sem az igénylőlapon nem kerül megkülönböztetésre, sem a szülő nem fogja észre venni, hogy milyen jogcímen jut az ellátáshoz.

A családi pótlék folyósításnak időpontja az egész 2019-es évre megtekinthető az alábbi oldalon.

Ezek után számszerűleg is nézzük, hogy tíz év óta változatlan összegű családi pótlék címen milyen összeghez jutnak a jogosultak.

Jelenleg 12.200 forint a legalacsonyabb, 25.900 forint a legmagasabb folyósított összeg havonta. A folyósított összeg függ a gyermekek számától, attól, hogy egyedülálló-e a nevelő szülő, vagy teljes családban nevelkedik a gyermek, illetve egészséges vagy tartósan beteg gyermekről van szó. Ennek függvényében az alábbiak szerint alakul a havonta kifizetett összeg:

 • egy gyermek után: 12.200 forint,
 • egy gyermek után, ha egyedülálló neveli: 13.700 forint,
 • kettő gyermek után: 13.300 forint gyermekenként,
 • kettő gyermek után, ha a szülő egyedül neveli: 14.800 forint gyermekenként,
 • három vagy több gyermek után: 16.000 forint gyermekenként,
 • három vagy több gyermek esetén, ha egyedül neveli valamelyik szülő: 17.000 forint
  gyermekenként,
 • súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg gyermek esetén: 23.300 forint gyermekenként,
 • ha súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg a gyermek, és a nevelő egyedülálló, akkor a
  havi családi pótlék összege 25.900 forint gyermekenként.

A családi pótlékot minden esetben igényelni kell. A jogosult ezt megteheti a lakóhely vagy tartózkodási hely szerint illetékes Kormányablaknál, illetve a kérelmező munkahelyén levő társadalombiztosítási kifizetőhelyen. Az igénylést formanyomtatványon kell benyújtani. A szükséges nyomtatványokat elegendő másolatban beadni. Azonban, ha tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermek után kéri a családi pótlékot, akkor a szakorvosi igazolást minden esetben eredetiben kell becsatolni. A kérelem 1. pontjában megtalálható, hogy milyen jogcímen igényelhető a családi pótlék. Alapesetben a vér szerinti szülő, nevelőszülő, szülő élettársa, gyám, örökbe fogadó szülő, ideiglenes felügyeletet gyakorló szülő igényelhet családi pótlékot. Vannak kivételes esetek, amikor szintén jogosultság áll fenn, erről mindenképpen érdemes előre tájékozódni az illetékes szerveknél.

Családi pótlék jár a tankötelezettségi kor utolsó napjáig. Ha a gyermek tovább folytatja tanulmányait, akkor annak a tanévnek a végéig kaphatja a pótlékot, amikor betölti a huszadik életévét. A sajátos nevelési igényű (sni) gyermek esetén 23 éves korig jár a családi pótlék.

A folyósítás kérhető postára, de ma már egyre népszerűbb a bankszámlára történő utalás. Az utóbbi azért is célszerűbb, mivel napokkal előbb hozzájutnak a családok (jogosultak). Ha az utalást számlára kérte az igénylő, akkor minden hónap másik munkanapján már a számlán lesz a pénz. Ez nem azt jelenti, hogy 2-án már rajta lesz, mert ha 1-je, 2-a hétvége, ünnep- vagy munkaszüneti nap, akkor később érkezik meg a pénz. Postai kézbesítés esetén minden hónap 10-ig kell, hogy kézbesítve legyen az ellátás.

Mikor utalják? Mikor jön meg?

Tél
2019. január – előző év végén fizették ki
2019. február 4., hétfő

Tavasz
2019. március 4., hétfő
2019. április 2., kedd
2019. május 2., csütörtök

Nyár
2019. június 4., kedd
2019. július 2., kedd
2019. augusztus 2. és 27., péntek és kedd

Ősz
2019 szeptember – nem jön, előző hónapban fizetik
2019. október 2., szerda
2019. november 5., kedd

Tél
2019. december 3. és 27., kedd és péntek

Amennyiben az igénylés nem a jogosultság fennállásának kezdetekor történt, akkor visszamenőleg maximum kettő hónapra igényelhető a családi pótlék.

Ha a családi pótlékra való jogosultságban bármilyen változás történik, azt 15 napon belül írásban jelezni kell a folyósító szerv felé. Ha az ellátás folyósításában történő változás bejelentésében mulasztás történik, akkor az az ellátás visszafizetését vonja maga után.

Megosztás

Send this to a friend