Családtámogatások 2023-ban és 2024-ben – várható változások

0

A közkiadások hatékonyságának felülvizsgálatáról szóló 1262/2023. (VII. 4.) Kormányhatározatban foglaltak szerint több személyijövedelemadó kedvezmény, az egyes lakástámogatások, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, az anyasági támogatás, valamint a családi pótlék is felülvizsgálatra kerülne az 5000 főnél nagyobb településeken történő CSOK kivezetés bejelentése után.

A 2023. évben nincs tervben a rendeletben szereplő támogatások összegeinek tekintetében változtatás, azonban a jövőben számíthatunk a támogatási igénylések feltételeinek szigorodására.

Várható változások a Babaváró hitellel és a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel kapcsolatban

Míg a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint Babaváró hitel felvételére akkor kerülhet sor, ha a hitelt igénylő házaspár női tagja a 41. életévét még nem töltötte be, 2024. januárjától az életkori szabályozásban szigorításra kell számítani: 30 évesnél idősebb hölgytagú házaspár nem igényelhet Babaváró hitelt. Jó hír, hogy e támogatás felvételére továbbra is az egész ország területén lehetőség lesz, valamint, hogy a hitelösszeg 11 millió forintra nő. A 2024. évben már meglévő várandóság esetén a támogatott hitelre való jogosultság felső korhatára továbbra is 40 év.

CSOK igénylésére ingatlan építése, ingatlan vásárlása vagy használt ingatlan bővítése esetén van lehetőség. A gyermekvállalás előtt álló családok erre a célre maximum 10 millió forint vissza nem térítendő támogatásra jogosultak. 2024-ben a családi otthonteremtési kedvezmény kizárólag az 5000 főnél kevesebb lakosságszámú településeken, illetve külterületen lévő ingatlan tekintetében vehető igénybe, a támogatási összegek azonban növekednek használt ingatlan vásárlása esetén. Emelkedik továbbá a meglévő ingatlanok korszerűsítésére igénybe vehető támogatási összeg is, az új ingatlanok vásárlására, illetve építésére igényelhető összeg azonban nem változik. Az e támogatáshoz kapcsolódó lakásáfa-visszatérítés CSOK igénybevételével történő új ingatlan építése, illetve vásárlása során lehetővé teszi az áfa összegének visszaigénylését, ami várhatóan a 2024. év végéig 5 százalék marad, a családi otthonteremtési kedvezmény korlátozásai miatt azonban kevesen lesznek rá jogosultak. A vagyonszerzési illetékmentességet az új szabályozás azonban nem is említi.

A családi pótlék változásai

A keresettől független családi pótlék jelenlegi összege az egygyermekes családok esetében 12 200, a két gyermeket nevelő családok esetében gyermekenként 13 300, míg a három vagy több gyermeket nevelő családok esetében gyermekenként 16 000 forint. Egyedülálló szülők, valamint a fogyatékossággal élő vagy tartósan beteg gyermekek szülei az alapösszegnél magasabb pótlékra jogosultak. A családi pótlék összegében változás nem történt, azonban a támogatásra jogosultak köre lecsökkent. Míg korábban a támogatást a gyermek a 20. életévéig feltétel nélkül megkapta, jelenleg a pótlék kizárólag 16 éves korig, azaz a gyermek tankötelezettségének időszakára jár. Amennyiben a gyermek 16 éves kora után közoktatási intézmény tanulója, a családi pótlékot annak a tanévnek a végéig kapja, amelyben a 20. életévét betölti. SNI-s, vagyis sajátos nevelési igényű gyermeknek ez esetben a családi pótlék 23 éves koráig jár. Felsőoktatásban tanuló gyermek után családi pótlék nem igényelhető, azonban, amennyiben van fiatalabb gyermek a családban, a gyermekek számának megállapításánál az idősebb gyermeket figyelembe veszik, tehát a fiatalabb gyermek(ek) után a magasabb összegű családi pótlékot kapják a szülők.

Családi adókedvezmény

A családi adókedvezmény az összevont adóalapból kerül levonásra, összege függ az eltartottak számától. Egy gyermekre vonatkozóan maximum 66 670 forinttal csökkenthető az összevont adóalap, ami azt jelenti, hogy a kedvezményt igénybe vevő munkavállaló munkabére nettó 10 ezer forinttal nő. Két gyermek után maximum 266 660 forint ez az összeg, ami nettó 40 ezer forint többletet jelent, három gyermek esetében pedig a 660 000 forintos csökkentés után a többlet nettó 99 000 forint.

A családi adókedvezmény a családi pótlékra jogosult gyermek(ek) után jár. A középiskolai tanulmányukat befejezett gyermekek után tehát ez a támogatás sem vehető igénybe, azonban csakúgy, mint a családi pótlék esetében, ha a gyermek továbbtanul, a fiatalabb gyermekek után szintén igénybe vehető a magasabb összegű adókedvezmény.

Egyéb támogatások, melyek megváltozhatnak 2024-től

A személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség alól jelenleg több tényező is mentesítheti az adózót. A négy- vagy többgyermekes anyáknak, a jelenlegi szabályozás szerint, életük végéig nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, akkor sem, ha a gyermekeik nagykorúvá válnak. 2023-ban lépett életbe az a jogszabály, amely mentesíti a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség alól a 30 év alatti anyákat. Munkaviszony tekintetében a 25 év alattiakat sem terheli SZJA.

Az első házasok havi 5000 forintot jelentő adókedvezménye az első házasság megkötésétől számított két évig jár.

Az anyasági támogatás – mely akkor igényelhető, ha az anya a várandóssága idején minimum négyszer, koraszülés esetében minumum egyszer részt vesz a várandósgondozáson – egyszeri összege 64 125 forint, ikerterhesség fennállásakor 85 500 forint. A támogatás a gyermek megszületését követő hat hónapig igényelhető.

További, gyermekek után járó egyszeri juttatás a Babakötvényhez kapcsolódó, 42 500 forintos életkezdési támogatás és a gyermekétkeztetési kedvezmény, melyet bizonyos feltételek megléte mellett az iskolás, az óvodás, valamint a bölcsődés gyermekek szülei vehetnek igénybe.