Támad a kamara – 5000 Ft a tagdíj

0

Vigyázniuk kell a kamarai tagoknak, mert nemsokára lejár a kamarai tagdíj befizetési határideje. A büntetés több tízezer forint is lehet, a díj felhasználásáról viszont nem adnak ki információt.

2016-ban is március 31-ig kell befizetni a kamarai tagdíjat a Magyarországon működő vállalkozásoknak, akiket egy tollvonással kényszerítettek: lépjenek be a területileg illetékes kamarákba.

Az ötlet akár jó is lehetne, azonban ebben az esetben bizonyos csak egyszerű pénzbehajtásról van szó. A kamara semmit sem nyújt a tagjainak, cserébe a semmiért viszont elvárja, hogy határidőre megkapja az 5000 forintos tagdíjat minden év március 31-ig. A büntetés összege viszont alaphangon is 10000 forint lehet ? természetesen az 5000 forintos tagdíjon felül…

Mire költik?

A kamarák bevétele több milliárd forint ? az elszámolások szerint 2012?2014 között a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara majdnem 2 000 000 000 (kettőmilliárd) forint bevételre tett szert. Mivel a tagdíjat kb. 600 000 cég fizeti be minden évben, könnyen kiszámolható, hogy egy évben 3 milliárd forint körül lehet a befolyó tagdíjak összege. Sajnos a beáramló pénz felhasználásáról semmilyen információval sem rendelkezünk: 2015 decemberében közérdekű adatigénylés keretében próbálták megtudni, hogy mire költötték el a vállalkozók által befizetett milliárdokat, azonban a Budapesti KIK 3-5 millió forintért lenne hajlandó elárulni ezt. Az adatigénylés ezzel természetesen vakvágányra futott.