Minimálbér 2016: napi +166 forintot tömnek a zsebünkbe

0

A szakszervezetek és a munkaadók 2015 őszén hosszan tárgyaltak a semmiről ? végül a kormány határozta meg a 2016. évi minimálbér(ek) összegét.

A szakszervezetek a magyarországi munkaerőhiány és elvándorlás miatt komoly minimálbér-emelést szerettek volna elérni: 2015 végén 10%-os vagy még annál is nagyobb béremelési igényről szóltak a hírek. A gyáriparosok, nagyvállalkozók természetesen nem szívesen adtak volna ekkora béremelést a saját profitjukból, így várható volt, hogy a szakszervezetek alaposan leadnak az igényeikből. Mivel a megegyezés 2015. december közepéig sem sikerült, végül a kormány lépett közbe.

Minimálbér

A 2016. évi minimálbérről az év végi kormányülésen döntöttek, és az eredménnyel a dolgozók egyáltalán nem lehetnek elégedettek. A minimálbér idén bruttó értékben
havi 111 000 forint,
heti 25 550,
napi 5110, vagy
óránként 639 forint.
Ez nem hangozna rosszul, csak sajnos a bruttó bérét senki sem viheti haza, még a sokgyermekes családok sem, így a valóságban a nettó minimálbér a következőképpen alakul 2016-ban:
havi 73 816 forint,
heti 16 958 forint,
napi 3398, vagy
óránként 425 forint.

Természetesen a fenti összeget növelheti a családi adókedvezmény, illetve a friss házasoknak adott adókedvezmény (5000 ft-os adóalapcsökkentés). Mindent érdemes környezetbe helyezve elemezni. A fenti számítások és a tavalyi minimálbér összehasonlítása alapján kijelenthetjük: aki minimálbért kap, annak idén naponta 166 forinttal több üti a markát.

Garantált bérminimum

A garantált bérminimum azoknak jár, akiknek a munkaköre legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igényel. Az ő minimálbérük havi bruttó 129 000 forint, vagyis nettó 85 785 forint lesz 2016-ban ? ez 493 forintos órabért jelent…

Szegénységi küszöb

A kormányzat éppen 2015-ben törölte el a létminimum számítását, így a jövő évi bértárgyalásokon (sőt igazából már 2015-ben sem) lehet arra hivatkozni, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum nettó összege nem éri el a létminimumot. Az igazság kedvéért tegyük hozzá: egy gyerek után már igen, csak éppen az a baj, hogy az életüket indító fiataloknak, akiknek a legnagyobb szüksége lenne a pénzre, még nem lehet gyerekük, tehát az adókedvezményt sem tudják igénybe venni…

Nemzetközi összehasonlítás

Végül egy ábra, hogy lássuk, hol állunk. Mi csak álmunkban szeretnénk akkora minimálbért, mint az osztrákok vagy a luxemburgiak. De az talán nem ördögtől való ötlet, hogy a régió többi országával összevetve ne nálunk legyen a legkisebb a minimálbér. Nos, ez sikerült: Romániában még nálunk is alacsonyabb. Ahol magasabb: Szlovénia, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Horvátország. Vagyis mindenhol.

Röhejes minimálbér-emelést kaptak a magyarok karácsonyi ajándékba a kormánytól.