Nagyot nőtt idén a minimálbér és a garantált bérminimum

0

Furcsa helyzetbe kerültek azok, akiknek a munkáltatója minden év elején megújítja a munkaszerződését, és az adott év bérezését a minimálbérhez vagy a garantált bérminimumhoz kötik. Így ugyanis igen sok munkaadónak halasztania kellett a szerződés megírását, hiszen nagyon lassan sikerült arról megállapodni, hogy mekkora legyen idén az összeg. Most azonban, hogy hivatalosan is bejelentették, az emberek igen pozitívan csalódtak.

Sokáig tartott a tanácskozás

Az illetékesek minden évben megtárgyalják azt, hogy a következő évben hogyan alakuljon a minimálbér és a garantált bérminimum. Akik figyelemmel szokták követni az erről való értekezéseket, azok tudják, hogy az esetek túlnyomó többségében már decemberben végére megszületik a döntés, ennek alapján az új év első hónapjában már emelkedett bérezésnek örülhetnek a dolgozók. Ez azonban 2021-ben nem volt így, ugyanis még januárban is folytak a tanácskozások, és sokan azt gondolták, hogy idén már nem is fog megszületni az erről való rendelet.

Akadtak munkáltaók, akik az év elején megújítandó szerződéseket ezért ideiglenesen nem újították meg, hanem vártak, hogy megtörténjen a bejelentés, és ennek alapján fogalmazzák meg újra a szerződést; voltak emellett olyan munkaadók is, akik inkább megírták a korábbi bérezéssel az új munkaszerződést, de kikötötték, hogy amint bejelentik az új bérminimumot és minimálbért, új szerződést írnak. 

Végül csak sikerült megállapodni, és az emberek nem kicsit lepődtek meg. Igaz ugyan, hogy az új bérezés csupán február 1-től lépett életbe, azaz a januári munkánkért kevesebb pénzt kaptunk, mindazonáltal igen nagyot, már-már rekord magasságú mértéket ugrott az emelés.

Jelentősen megemelkedett a minimálbér

A minimálbér emeléséről a 20/2021. (I. 28.) Korm. rendelet 2.§-a rendelkezik, ami kimondja, hogy:

„A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő teljesítése esetén havibér alkalmazása esetén 167 400 forint, hetibér alkalmazása esetén 38 490 forint, napibér alkalmazása esetén 7700 forint, órabér alkalmazása esetén 963 forint.”

Ez azt jelenti tehát, hogy amennyiben az elmúlt évek emeléseit és változásait nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy jelentősen nagyot emelkedett idén a minimálbér. A tavalyi év összegéhez képest ugyanis 20 ezer forinttal vihetnek haza többet azok, akik minimálbérért dolgoznak, azaz az emelés összege meghaladja a tíz százalékot. Ez persze nemcsak azokat érinti, akik minimálbérért dolgoznak, hiszen nagyon sok munkavállalónak a minimálbérhez van kötve a bérezése (azaz a szerződés azt tartalmazza, hogy a munkavállaló fizetése a mindenkori minimálbérnek például 180 százaléka), ilyen esetben pedig az ő fizetésük is emelkedik tíz százalékkal.

A tapasztalat pedig azt mutatja, hogy nagyon sok munkaadó él azzal a lehetőséggel, hogy a munkabért a mindenkori minimálbérhez viszonyítja, így most nagyon sokan jártak jól. Persze eddig is hallottunk róla mendemondákat, hogy 2021-ben meghaladja majd a tíz százalékot az emelés, de addig senki nem merte elhinni, amíg hivatalosan be nem jelentették. 

Csak hogy tisztán lássunk, a 2019-es évről 2020-ra mindössze nyolc százalékot emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum, míg 2020-ról 2021-re pontosan 12,5 százalékkal növekedett ez az összeg. Ez pedig – különös tekintettel arra, hogy igen sok család nehéz anyagi helyzetbe került a koronavírus okán létrehozott korlátozások miatt – sokaknak most már-már életmentő lesz. Így a minimálbér idén 167 400 forint.

Jelentősen megemelkedett a garantált bérminimum is

Mint ahogyan már arról szó esett, a minimálbér mértékével megegyező módon emelkedett meg a garantált bérminimum is. Ez tehát azt jelenti, hogy azok a személyek, akik olyan munkát végeznek, amihez legalább középfokú iskolai végzettséget szükséges megszeretni vagy középfokú szakképzettséget, akkor az ő díjazása is megemelkednek. Így amennyiben ilyen munkát látunk el és teljes állásban dolgozunk, akkor minimum havi 219 ezer forintot keresünk, amennyiben hetibérrel történik a kifizetés, akkor 50 350 forintot; napibér alkalmazása esetén 10 070 forintot vihetünk haza, óránként pedig 1259 forintot kereshetünk meg. 

Sőt, azzal is számolnunk kell, hogy a nettó összegek még inkább magasabbak, amennyiben ilyen-olyan adókedvezményekre jogosultak vagyunk. Így például az első házasságukban élő fiatalok az első két évükben adókedvezményben részesülnek, a – gyermekek számától függő – családi adókedvezményekről nem is beszélve.

Mi a helyzet, ha a egyedibb a munkabeosztásunk?

  • Abban az esetben, ha napi nyolc óránál többet dolgozunk, akkor az órabértételt csökkentett arányban kell kiszámolni,
  • abban az esetben ha napi nyolc óránál kevesebbet dolgozunk, akkor az órabértételt növelt arányban kell kiszámolni,
  • abban az esetben, ha részmunkaidőben dolgozunk, akkor – attól függően, hogy a bérezésünk havi, heti vagy napi – a minimálbér vagy garantál bérminimumot kell megkapjuk arányosan csökkentve;
  • a kormányrendeletben foglaltak szerint abban az esetben, ha részmunkaidőben dolgozunk órabérezéssel, akkor az órabértételt az ott szereplő összeggel kell kifizetni, vagy annak arányosan változó összegével.

Vannak egyéb kellemes változások is

Azon túl, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum jelentősen megemelkedett, egyéb anyagi könnyebbségekre is számíthatunk. Ennek keretei között például – a koronavírus miatt – a munkáltatói járulékokat is jelentősen csökkentették. Ez nem is meglepő, hiszen gondolni kell arra is, hogy a munkaadók nemcsak multinacionális nagyvállalatok, de bizony vannak kisebb és közepes magyar vállalkozások is, és legalább a minimálbért vagy a garantált bérminimumot nekik is teljesíteniük kell az alkalmazottjaik számára. Ez azt jelenti, hogy a fizetések emelésével megemelkedik a költségvetésük, nagyobb lesz a vállalkozás kiadása, ami önmagában is veszélyes lehet a kevésbé jövedelmező üzleteknek, hát még most, koronavírus idejében. Ennek okán csökkentették le jelentősen a fizetendő munkáltatói járulékokat.