Megéri-e forintosítani az autó- és személyi hitelt?

0

A korábbi devizahitelekkel ellentétben az autó- és személyi hitelek forintosítása nem kötelező. Hogyan járunk jobban? Forintban? Vagy végtörlesztéssel?

Miért éri meg?

Természetesen a legfontosabb kérdés, hogy érdemes-e forintosítani az autóhitelt és a személyi hitelt. Első látásra nyilvánvalónak tűnik a forintosítás haszna: a hitel nem hordoz többé árfolyamkockázatot, vagyis az euró és a frank akár duplájára is erősödhet, az adósnak nem változik a törlesztőrészlete (vagy legalábbis nem a deviza árfolyamának kilövése miatt).

Még egy tényező lehet a forintosítás mellett, hogy kedvező árfolyamon történik, vagyis a tartozás jelentősen csökkenhet. Elméletileg a forintosításra augusztus 19-i árfolyamon kerülhet sor, valójában a kedvezmények miatt a frankot 256,47 Ft-on, az eurót pedig 309 forinton váltják át. Mivel a frank 2015. december 1-jén 30 forinttal drágább volt, aligha kell túlmagyarázni, hogy milyen könnyebbséget jelent az ügyfeleknek a forintosítás.

Vannak buktatók?

Lehetnek. Mivel mind az euróban, mint a frankban elszámolt hitelek esetén igen kedvező az árfolyam, a forintosításnak alapesetben nincs buktatója. A bankok kétféle hitelt forintosítanak: az egyikben a törlesztés folyamatosan mozog a frank árfolyamával, a másik esetben a törlesztés fix a futamidő alatt, de az árfolyamváltozás miatti többletet a hitel lejártakor egyben kell megfizetni. A forintosítás az utóbbi problémán is segít: a forintosítással ez a konstrukció megszűnik. A jegybank számításai szerint ennél a hitelfajtánál a forintosítás után kb. egy-két évvel fog megnőni a futamidő, de cserébe nem kell egy összegben kifizetni a folyamatosan halmozódó árfolyam-különbözetet a futamidő végén. A művelet miatt nem csak a futamidő, de a havi törlesztés is nőhet ? a törvényalkotó szándéka szerint legfeljebb 25%-kal. Bár ez jelenleg törlesztésnövekedést jelent, valójában a devizahitel lejártakor egy összegben szakadt volna rá az adósra a most szétterített összeg.

Valódi problémát okozhat viszont a forintosítás a késedelmesen fizetőknek, mivel nekik 287 forinton váltják a frankot. Sajnos a statisztikák szerint a hitelesek fele késedelmesen fizet…

De akkor mi a teendő?

A bankok december 15-ig küldik a értesítő levelet a forintosított hitelről. Az adós 31 napig kérheti a forintosítást, ha úgy látja, hogy jobban jön ki belőle. Ha az adós olyan ajánlatot kap, amelyet nem tud elfogadni, személyesen kell bemennie a bankjába, és átbeszélni a szerződésmódosítást, vagy egy összegben végtörlesztenie a hitelt. Olyan lehetőség nincs, hogy valaki továbbra is a devizahitelét fizeti.

Mi lesz azokkal, akiknek már felmondták a hitelét?

Nekik a bankok 2016. január 1-jén forintosítják a régi hitelüket. Az elszámolásról szóló levelet január 31-ig kiküldik, majd az adósok kérhetik a forintosítást, ha az kedvezőbb helyzetbe hozza őket.