Lakásbiztosítások – otthonunk védelme a betörők és az időjárás ellen

0

Otthonunk, családunk védelme érdekében érdemes előrelátónak lenni, hiszen sosem lehet tudni, mit hoz a holnap. Ezért engedje meg, hogy néhány hasznos tippel segítsünk Önnek. Ha javaslatainkat szem előtt tartja, jó eséllyel megvédheti otthonát hasonló ? emberi vagy természeti eredetű ? bosszúságoktól.

Képzelje el, amikor fáradtan hazaérkezik és azzal kell szembesülnie, hogy beszakadt a tető vagy idegenek törtek be az otthonába! Ez minden áldozatot érzékenyen érint, hiszen egy vadidegen hatol be a magánszférájába, elveszi azokat a tárgyakat, amelyekhez nemcsak anyagilag, hanem érzelmileg is kötődik.

10+1 tipp arra, hogyan védheti meg otthonát! Jó tudni: felmérések szerint egy betörő körülbelül 5 percig próbálkozik egy ingatlanba történő bejutással, utána feladja.

Külső védelem:

 • Ha olyan védelmi rendszerrel találkozik a betörő, ami hosszabb ideig feltartóztathatja, akkor sok esetben inkább feladja és nem kockáztatja a bejutás során történő tetten érést.
 • Lehetőleg ne legyen túl zárt az udvar, kerítés, folyosó, ami rejtőzködésre adhat lehetőséget.
 • A kertkapu, bejárati ajtó, garázskapu, lépcsőház ajtaja mindig legyen zárva! Nagyon gyakori káresemény a besurranás, mely esetében a nyitott bejárati ajtón át az előszobából pénztárcát, telefonokat és egyéb értékes tárgyakat tulajdonítanak el.
 • A nyílászárókat védjük pl. ráccsal, betörésvédelmi fóliával, redőnnyel vagy elektronikus védelemmel!
 • A bejárati ajtó erős fémből vagy keményfából készült biztonsági ajtó legyen, ami megfelel a MABISZ védelmi előírásainak!

Belső védelem:

 • A biztosítási tapasztalatok alapján a távfelügyeleti szolgálat nyújtja a legmagasabb szintű védelmet. A biztosítók is általánosságban távfelügyelettel védett ingatlanok esetén vállalják a legmagasabb fedezetet.
 • Távfelügyeleti szolgálat hiányában mindenképpen fontos a megfelelő riasztó kiválasztása és beépíttetése (mozgásérzékelőkkel, nyitásérzékelőkkel, tűz- és füstjelzővel stb.).
 • Fontos az értékeink megfelelő védelme! Ékszereket, készpénzt, egyéb értéktárgyakat mindig megfelelő védettségű széfben tároljon! A széf kiválasztásánál fontos figyelni a MABISZ minősítést, ennek hiányában ugyanis nem igazolható a széf védelmi szintje és a biztosítók nem vállalnak magas fedezetet.
 • Pénztárcát, elektronikai eszközöket (mobiltelefon, laptop), gépjármű kulcsát ne hagyja szem előtt, rakja el biztonságos helyre!

Közösségi média tudatos használata:

Egyre gyakrabban keresnek áldozatot a közösségi média felületein. Fokozottan figyeljen arra, hogy ne osszon meg az ingatlan belsejében készült képeket (amelyeken láthatóak a vagyontárgyak) a teljes ismerősi hálózatában (csak olyan személyeknek vagy csoportoknak, akikben megbízhat). Soha ne tegyen közzé nyaralási vagy más utazásról készült képeket akkor, amikor még Ön távol van (kizárólag a hazaérkezése után).

Időjárás ? időjárás által okozott károk:

Tapasztalataink alapján a júniustól szeptemberig terjedő időszakban az átlagosnál gyakoribbak a szélsőséges időjárási körülmények. A károk elkerülése érdekében ebben az időszakban kiemelten ügyeljen otthona és értékei védelmére.

Néhány hasznos tanács:

 • Ha közeledik a vihar, zárja be ablakait, ezzel elkerülheti, hogy beázzon a lakása.
 • Engedje le redőnyeit, védve az üveget a jégverés okozta sérülésektől.
 • Áramtalanítsa készülékeit, így a villámlás kisebb eséllyel károsítja azokat.
 • Kerti bútorait vigye védett helyre.
 • Rendszeresen ellenőrizze, tartsa karban ingatlana tetőszerkezetét.
 • Ügyeljen rá, hogy a telkén álló fák állapota megfelelő legyen. Ha korhadt, sérült a fa, nagyobb az esélye annak, hogy egy viharban kidől.
 • Fokozottan figyelje az időjárás- előrejelzést. Ha felkészült, megvédheti nem csak értékei, de saját és családja biztonságát is.

+1 TIPP: A szomszédokkal való jó kapcsolat ápolása! Figyeljünk egymásra, fontos a kölcsönös bizalom! Probléma esetén bizony haszznos lehet a máskor túlzottan kíváncsinak titulált szomszéd is?

A lakásbiztosítások olyan szolgáltatásokat tartalmaznak, amik segítséget nyújtanak Önnek abban az esetben, ha ? minden elővigyázatosság ellenére mégis ? megtörténik a baj és betörnek otthonába. A legtöbb termék térít betöréses lopásra, rablásra, épületrongálásra, de még zárcserére is. Továbbá olyan plusz szolgáltatásokat is találhat, mint a besurranás/trükkös lopás vagy vandalizmusra vonatkozó fedezet. Legyen Ön is körültekintő otthona biztonságát illetően, egy jó lakásbiztosítás rengeteg kellemetlenségtől óvhatja meg!

Még valami: ne hagyja belülről a zárban a kulcsot! Mostanában gyakorivá vált a bejárati ajtó melletti műanyag rész kiégetése és azon keresztül a bejárati ajtó feltörése. A zárban felejtett kulccsal könnyen be lehet jutni az ingatlanba! Ma már korszerű, fúrásálló, saválló, zártörés ellen védett zárak kaphatóak.