Minden, amit a melléképületek biztosításáról tudni kell

0

Az nem kérdéses, hogy a házunkat megéri-e biztosítani, hiszen ha valamilyen káresemény történik, akkor nagyon sokat jelenthet az az összeg, amit a biztosítótársaság fizet. Ugyanakkor nemcsak ház lehet a birtokunkban, de akár garázs, tároló vagy pince is. Lehet-e ezeket biztosítani? És hogyan? Cikkünkben ezt mutatjuk be.

Ha bekukkantunk egy családi ház udvarán, akkor ritka az olyan eset, hogy ne legyen ott valamilyen melléképület. Bizonyosan lennie kell ott valamilyen kisháznak, műhelynek, tárolónak, garázsnak vagy pincének. Ezekben a melléképületekben gyakran igen értékes vagyontárgyak helyezkedhetnek el (például az autónk, műtárgyak, olyan holmik, amelyek jelenleg nem használatosak, de attól még értékesek). Éppen emiatt jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mi történik akkor, ha ezekben a melléképületekben történik valamilyen sorscsapás. Erre is kiterjed az a biztosítás, amelyet a házra kötöttünk?

A rossz hírünk az, hogy nem. A melléképület biztosítása nincs benne a lakásbiztosításra, így ha ott vagy abban keletkezik valamilyen kár, akkor a biztosítónk szomorúan meg fogja rázni a fejét, és elmondja, hogy sajnos semmit nem tehet. A melléképületekre ugyanis külön biztosítást kell kötni. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez a biztosításfajta csak akkor köthető meg, ha a területen van főépület is. Ez ugyanis egy kiegészítő szolgáltatás, ami csak akkor vehető igénybe, ha van főszolgáltatásunk. Ha tehát a főépületet biztosítjuk, akkor van lehetőségünk a melléképületet biztosítani. Ez pedig akkor lehet bosszantó, ha egy olyan telkünk van, amelyen nem található főépület, csak egy kis műhely, garázs vagy fészer. Ilyen esetben a biztosítók nem fognak tudni segíteni, és biztosítás nélkül marad az ingatlan.

Mit tekinthetünk melléképületnek?

Fontos feltennünk a kérdést, hogy egyáltalán mit tekinthetünk melléképületnek, mire kell külön biztosítást kötnünk? Felmerülhet ugyanis bennünk, hogy például a garázs hozzá van építve a főépülethez, ilyen esetben pedig talán fedeznie kellene a lakásbiztosításnak az ott keletkezett károkat is. 

Melléképületnek nevezzük azokat az épületeket, amelyek részben vagy egészben önálló építményeknek tekinthetők. Ezek nem lakhatási célra épültek, ugyanakkor fontos, hogy önálló bejárattal kell rendelkeznie, és a főépülettel azonos helyen, azonos birtokon kell elhelyezkednie. Ha ezek közül valamelyik feltétel nem teljesül, akkor nem minősíthető az épület melléképületnek. 

De mi van akkor, ha mi társasházban élünk, s ahhoz külön tartozik garázs és/vagy tároló. Ha úgy vásároltunk saját lakást egy társasházban, hogy ahhoz jár külön garázs, akkor természetesen utóbbi is biztosítható. Itt is érvényesek azonban az előbbi feltételek: csak akkor köthetünk erre biztosítást, ha a lakásunkra is megkötöttünk, valamint a garázsnak külön bejárattal kell rendelkeznie, ugyanakkor a főépülettel egy irányítószámon kell helyezkedniük (így akár az is előfordulhat, hogy pár utcával arrébb van a garázs, attól még biztosíthatjuk melléképületként). 

Mit fedez a melléképületek biztosítása?

Mielőtt azonban vaktába belevágnánk az épület biztosításába, gondoljuk át alaposan, hogy megfelel-e az igényeinknek. Azt ugyanis tudnunk kell, hogy a melléképületekre jóval limitáltabb a fedezeti kör, azaz számos olyan esetben nem fizet a biztosító, amilyen esetekben a főépületre fizet. Ebben a kategóriában elsősorban az elemi károkra fókuszálnak, azaz akkor számíthatunk kártérítésre, ha valamilyen vihar vagy tűz miatt keletkezett károk érték az épületet. A garázs még ennél is speciálisabb eset, ilyenkor ugyanis ha az autón keletkezett károkat is biztosítani akarjuk, akkor extrát fognak felszámolni. Tehát ha kigyullad a garázs, és mi nem kötöttük meg az extrát az autóra, akkor a biztosító csak az épületben keletkezett károkat fogja fedezni, az autóban keletkezetteket nem. Ha azonban megkötjük az autós extrát, akkor már nincs baj. A melléképületek alapbiztosításával kapcsolatban jó, ha azt is megjegyezzük, hogy nem fizetnek lopás vagy rongálás után. 

Emellett a melléképületekben található ingóságokra is kiterjed a biztosítás, de az is csak mérsékelten. Csak az olyan káreseményeket térítik meg, amelyek a hétköznapi élethez kapcsolódó, háztartási ingóságokat érintették. Ha tehát valamilyen speciális, különlegesebb tárgyat vagy eszközt tárolunk itt, és azt éri kár, akkor valószínűleg azt nem fogja megtéríteni a társaság. Mindenesetre mindenképpen kérdezzük meg az ügyintézőtől, akivel megtárgyaljuk a részleteket, nehogy az legyen a vége, hogy pont azt nem fedezi a biztosító, amit fedeztetni szeretnénk. A személyes konzultáció elengedhetetlen ilyen esetben. 

A pince szintén speciális helyzetben van. Ha nagyobb esőzések rázzák meg a várost, és a talajvíz felgyülemlik, akkor könnyen beázhat a pince, így pedig megkárosodhatnak az ott tárolt vagyontárgyaink. Gondolhatnánk azt, hogy ebben az esetben boldogan szaladhatunk a biztosítótársasághoz, mert nekik kötelességük téríteni, azonban ezt rosszul hisszük. A pince ugyanis a talajszint alatt helyezkedik el, ami különösen veszélyes és kockázatos területnek számít biztosítási szempontból. Éppen emiatt az esetek túlnyomó többségében a pincében tárolt ingóságokban keletkezett károkat nem fizetik ki. 

Osztott épület

Nem ritka az olyan eset, amikor a melléképület ketté van választva, és egyszerre két funkciót is ellát. Gyakori például, hogy az egyik fele garázsként működik, a másik fele pedig műhelyként vagy kamraként. Ilyenkor felmerülhet a kérdés, hogy ezt egy melléképületként biztosítjuk, vagy kettőként. A helyzetet az fogja eldönteni, hogy hány bejárattal rendelkezik a ház. Ha ugyanis külön bejárata van a garázsnak, és külön a tárolónak, akkor már két melléképületnek számít, s azokat külön kell biztosítani. 

Hobbi célú jármű a garázsban

Néha az is előfordul, hogy úgy áll egy jármű a garázsban, hogy annak nem célja a forgalomban való részvétel. Ha tehát azért van ott, mert a hobbink kocsikat összerakni, vagy egy szép darabbal kiállításra vagy versenyre járunk, akkor értelemszerűen nagyon fontos lesz számunkra az, hogy jól biztosítva legyen a jármű. Sajnos azonban erre már semmiképpen nem terjeszthető ki sem a lakásbiztosítás, sem a melléképület biztosítása, ugyanis ez nem esik az általános vagyontárgyak kategóriájába. Mindazonáltal köthetünk rá cascot, és a problémát le is tudtuk.