Költségvetés-számítás háztartásoknak: az MNB elképesztően jó kalkulátort hozott össze

0

Ha nem tudja, mennyi pontosan a havi bevétele és kiadása, használja az MNB oldalát, amely a háziasszonyok régi kockás füzetének helyét kívánja átvenni.

A „háztartási költségvetés számító program” (innét üzenjük a kellő tisztelettel, hogy helyesen háztartásiköltségvetés-számító program lenne az elnevezés, de legjobb lenne feloldani a hosszú szókígyót: program a háztartási költségvetés kiszámításához) hihetetlenül hasznos eszköz azoknak, akik szeretnék tudni, tulajdonképpen mennyit költenek egy hónap alatt. Az előretervezés és a tervek betartásának folyamatos ellenőrzése a józan pénzkezelés legfontosabb kritériuma. Az MNB kalkulátora az Ön által beadott számok segítségével megmutatja, egyensúlyban van-e a család költségvetése.

Mi kell a program használatához?

Át kell gondolnia, mennyi pénze jön havonta ? még pontosabb lehet a számolás, ha azt is tudja, honnét jönnek a bevételei. Utána gondolja át, mennyi kiadása szokott lenni, esetleg azt is, hogy mire megy el a pénze. Ha egészen pontosan akar számolni, vegye elő a sárga csekkjeit, a bankszámlakivonatát, vagy lépjen be a netbankjába.

Hogyan működik?

A program fantasztikusan átlátható, és óriási előnye, hogy nagyon könnyen kezelhető. Elindítása után pontosíthatja az iménti becsléseit. Beállíthatja, mennyi kereső van a családban, majd beírhatja, mennyi pénz jön GYED-ből, fizetésből, ösztöndíjból, SZÉP kártyára stb.
A bevételek beadása után az átlagos költségeket is megadhatja ? akár nagyjából, akár elképesztő pontossággal, egészen a gyermeknek (vagy több gyereknek) adott heti zsebpénzig vagy osztálypénzig.
A kiadások és a bevételek összehasonlítása után a kalkulátor ismét meglep egy elképesztően hasznos funkcióval: a kalkulátoron láthatja összes kiadásait, mégpedig fontosság szerint osztályozva. Ha spórolni szeretne, megnézheti, hol és mennyit tudna fogni a kiadásain, és célokat is beállítható magának.
Az MNB ezután meglepi a felhasználót egy kis pdf fájllal, amelyben a bank szakemberei tippeket adnak a spórolásra. A 16 oldalas, mesekönyves betűmérettel írt tájékoztató nem a szokásos blabla: megemlítik benne az arukereso.hu oldalt, amely miatt az MNB már megérdemli, hogy megdicsérjük.

Mi hiányzik?

Az oldalról nehéz lelkesedés nélkül beszélni, hiszen végre egy nagyon jól használható kalkulátor a családi kasszához, amely a nagyvonalú költekezőknek is hasznos, de a rengeteg, tetszés szerint használható tételrészletezés miatt a legaprólékosabb háziasszony igényét is kielégíti. A hibát abban láthatjuk, hogy a program nem tud havi bontásban számolni, vagyis nem használható arra, hogy hó közben folyamatosan írjuk a bevételeinket és a kiadásainkat, állandóan követve, éppen hogy állunk. Reméljük, ez lesz a következő fejlesztés az amúgy kiváló programban!