Egyre több helyen támad a földadó

0

A földadó valójában nem létező adóforma: a települési adó termőföldre kirótt változatát hívja így a köznyelv. Ettől viszont még kiróják, és ki is kell fizetni.

2016. január 1-jétől több településen is földadót kell majd fizetni a termőföldek után. Míg 2015-ben alig néhány faluban vezették be a földadót, 2016-tól legalább 25 helyen kell majd fizetni. A települési adó jelentős bevételi forrás lehet minden falu és város számára, mivel az állam egyetlen fillért sem von el az így beszedett pénzekből, ráadásul szinte mindenkinek fizetnie kell.

A földadó ellen folyamatos a tiltakozás, még a Földművelésügyi Minisztérium is apellált, azonban elmarasztaló bírósági ítélet még nem született egyetlen ügyben sem. Úgy tűnik, az önkormányzatok lassan felbátorodnak, és elkezdik átvenni egymás ötleteit: a települési adót először csupán hat falu vezette be, 2016-tól viszont legalább 25 helyen kell majd fizetni. A munkagépek (traktorok) súlyadóját Apaj községben találták ki, és két település máris átvette az újítást.

Magyarországon nagyjából 2700 önkormányzat mérlegelheti, hogy bevezeti-e a földadót vagy a traktoradót. Amennyiben egy önkormányzat lép, óvatosan kell megtennie, hiszen elképzelhető, hogy a traktoradó bevezetésével arra kényszeríti a gazdálkodókat, hogy pl. másik településre helyezzék át a telephelyüket ? legalábbis papíron.