Mennyibe kerül az egyedi / egyéni rendszám? Mi az igénylés menete?

0

Mindenki látott már olyan autót, amelynek speciális vagy egyedi rendszáma azonnal magára vonzotta a tekinteteket. Autót vagy más járművet, hiszen minden típusú járműre igényelhetünk ilyet, a hétköznapi életben azonban mégis a személyautók a legszembetűnőbb hordozói az extra rendszámtábláknak.

A magyar utak üde színfoltjai az ilyen azonosítóval ellátott járművek, nézzük, milyen szabályai vannak a karakterek kiválasztásának, mi az igénylés vagy átruházás menete és milyen iratok szükségesek hozzá.

E speciális rendszámokon szereplő betűk és számok szabadon megválaszthatók a jó ízlés határain belül ? a szalonképtelen próbálkozások egyébként feleslegesek, nem fogják engedélyezni őket, bár áthatunk olyan képeket, amelyek azt tanúsítják, hogy néhány ilyen mégis átment a rostán. A legtöbben becenevet vagy valamilyen vicces rövidítést adnak meg, és nem csak luxusautókon láthatunk ilyet.

Két fő típust különböztethetünk meg

az egyik a feltűnőbb és drágább

egyedi rendszám, ez 4 betű + 2 szám vagy 5 betű és 1 szám kombinációban kérhető, ára 435 000 Ft, a másik az

egyéni rendszám, amely 3 betű 3 szám kombinációját jelenti, ez 112 450 Ft-ba kerül.

Ránézésre természetesen az 5+1 vagy 4+2 kombinációs változat a szembetűnőbb, így aki feltűnést szeretne kelteni, biztosan azt fogja választani, ugyanakkor mélyebben is kell érte a zsebébe nyúlnia.

A 3+3 elosztású egyéni rendszám lényegében első ránézésre megegyezik a hagyományos rendszámokkal, többnyire akkor kapjuk fel rá a fejünket, ha olyan karakterrel kezdődik, ahol még nem tart a rendszámkiadás az ABC-ben vagy ismert/értelmes hárombetűs szót formáz az első három karakter (pl. HAL-900).

Az igénylés menete, szükséges iratok

Egyedi rendszámot kormányhivatalon keresztül igényelhetünk, ehhez a jármű forgalmi engedélyére, a személyi igazolványunkra és a lakcímkártyánkra is szükség lesz. Ha nem magánszemélyként kérvényeznénk, akkor cég esetén három hónapnál nem régebbi cégkivonatot és aláírási címpéldányt is kérnek tőlünk.

Egyedi rendszámtáblákat kormányhivatalon keresztül igényelhetünk, ehhez a jármű forgalmi engedélyére, a személyi igazolványunkra és a lakcímkártyánkra is szükség lesz. Ha nem magánszemélyként kérvényeznénk, akkor cég esetén három hónapnál nem régebbi cégkivonatot és aláírási címpéldányt is kérnek tőlünk.

Átruházás

Az egyedi rendszámtáblák átruházására is van lehetőség, ilyenkor az átruházás költsége kb. megegyezik az átruházandó azonosító árával. Az átruházáshoz engedélyt is kell kérnünk, hiszem tulajdonképpen nem a rendszámot ruházzuk át, hanem annak használati jogosultságát. Ebben az esetben az átruházást kérő személy lakóhelye szerint illetékes kormányhivatalba kell befáradnunk.