Drágább lesz-e a párizsi, vagy csak finomabb?

0

A Magyar Élelmiszerkönyv szigora évtizedeken át enyhült. Az idősebbek visszakívánják a régi, jó szalámikat, amelyek nemsokára visszatérnek a pultokba.

De vajon a zsebünkön is érezzük majd a változást? Kis pénz, kis párizsi ? nagy pénz, nagy párizsi.

Az élelmiszeriparban régóta dolgozók tudják, hogy 50 évvel ezelőtt mennyivel másabb íze volt bizonyos húsoknak és sajtoknak. Vagyis a „régen minden jobb volt” néha valóban idegesítő bölcsessége ebben az esetben maradéktalanul igaz. Hogy más ne mondjunk: az 1960-as években a párizsiba 60% húst kellett tenni, ma már csak 40%-ot. Hogy a többi 60% micsoda, azt mindenkinek a fantáziájára bízzuk.

Lássuk tételesen, hogy mely húskészítmények minőségi előírásai változnak:

  • A párizsi és a virsli esetén ma még elég, ha 40% húst tartalmaz ? ezután 51%-ot kell majd.
  • A krinolin kötelező minimális hústartalma szintén megnő ? 40%-ról 55%-ra.
  • A szafaládéra még előírás sem volt, így üdítő hír,  hogy legalább 51% húst kell majd tartalmaznia.
  • A Zala felvágott minimális hústartalma 50-ről 60%-ra nő, a debreceni 45-ről 55%-ra.
  • Minden felvágottnál legalább 51% lesz a minimális hústartalom, vagyis legalább a fele hús lesz a szója és mindenféle egyebek mellett.
  • A májkrémekben és a májasokban pedig legalább 25% májnak kell majd lennie.

Kulcsprobléma a csontokról leszedett, teljesen haszontalan „mechanikailag lefejtett hús” kérdése. Aki életében járt már húskombinátban, általában emiatt a takonynak csúfolt massza miatt döntött bizonyos hústermékek örökös mellőzéséről. Nos, az új szabályok szerint a „fehér takony”-ból legfeljebb 10% lehet majd a húskészítményekben.

Zsebre megy?

Igen lényeges kérdés, hogy a minőségi javulás vajon az árakat is feljebb nyomja-e. Magyarországon erre a kérdésre a válasz 100 emberből 100 szerint egy legyintéssel kísért keserű „még szép, hogy…”. Azonban ebben mégsem lehetünk teljesen biztosak, mégpedig a külföldi húskészítmények miatt.

Idegen országokból még mindig jöhet be hazánkba silány minőségű hústermék, amelynek az ára bizonyosan nem fog növekedni. Ha tehát a húskombinátok az új előírások miatt meg akarnák emelni a húskészítmények árát, azzal öngólt rúgnának, hiszen a jó minőségű húsokból kevesebb fogyna az áremelkedés miatt ? így végső soron az áremelkedés kisebb profitot eredményezne. Remélhetjük, hogy ezt az egyszerű tényt a húsfeldolgozók is belátják, és a régi áron kínálják majd új termékeiket.