CSOK = áremelkedés

0

Egyszerű közgazdasági törvény, mégis sokan meglepődnek rajta. Ha valamire nagy a kereslet, fel fog menni az ára. A lakásoké is.

Már az ingatlanárak 2015-ös robbanása sem váltott ki túlzott örömöt a lakásvásárláson gondolkodókból. A CSOK révén kapható 10 millió forint mintha visszabillentette volna a libikókát a helyére (?Nem baj, ha drágul az ingatlan, úgyis kapunk 10 milliót.?), az igénylők elfelejtkeztek egy fontos törvényről: ha egy termék iránt megugrik a kereslet, a termék ára felfelé fog kúszni ? vagy rakéta módjára fog kilőni.

A CSOK-nak először csak a leendő vásárlók örültek, néhány hét után azonban kiderült, hogy az eladók és vállalkozók ugyanígy örülnek a rendelkezésnek, csak ők nem verik nagydobra az örömüket ? természetesen, mivel ami nekik haszon, az a többségnek (a CSOK-ot igénylőknek) veszteség.

A CSOK miatt viszont jelentősen emelkednek az árak, mivel az építési vállalkozók úgy látják, a 10 + 10 millióval gazdálkodókra rászakadt a nemzeti bank. Hogy ezt a vevők így élik-e meg, az kérdéses. Ami biztos: a vásárlóknál megjelenő 10 + 10 millió forint 2016 elején máris elkezdte felvinni az új lakások árát. Ha valaki kivárásra játszik és arra számít, hogy a kormány beavatkozik, rossz hírünk van: a szabad piac folyamatait nem lehet korlátozni. Az új lakások ára felment, és magasan is fog maradni.