Betegség esetén járhat adóvisszatérítés

0

Igen kevesen tudják, de már 1996 óta vissza lehet igényelni a befizetett adónkból egy bizonyos összeget, amennyiben betegségünk ezt indokolja, s amennyiben erről orvosi igazolást is be tudunk mutatni.

Ön tudta? Sokan nem! Mit is kell erről tudnunk?

Kik vehetik igénybe?

Vannak olyan betegségek, amelyek jelentősebben megnövelik az ételekre és a gyógyszerekre szánt kiadásainkat, s amely többletet az állam valamiféleképpen kompenzálni kívánja. Ilyen betegség például a tejérzékenység, avagy más néven a laktózintolerancia, amely azért is kirívó eset, mert Magyarország felnőtt lakosságának egyharmada szenved ettől a betegségtől, ami azt jelenti, hogy ők mind jogosultak lennének arra, hogy az adójukból visszaigényeljenek 83 ezer forintot.

A laktózérzékenyek mellett igen nagy létszámot ölel fel a cukorbetegek köre, amelyből Magyarországon 770 ezer regisztrált eset van, így tehát 770 ezer adózó igényelhetne vissza az adójából 83 ezer forintot.

Hogyan lehet igénybe venni?

Az adókedvezmény igénybevételéhez mindenképpen orvosi igazolásra van szükségünk természetesen.  A kedvezménnyel kapcsolatban az adóhivatal azt ellenőrzi, hogy az igazolás tartalmazza-e a beteg személyazonosító adatait ? így például a lakóhelyét és az adószámát ?, emellett dátumozni kell, valamint aláírással hitelesíteni a szakorvosi dokumentációt. Továbbá nagyon fontos, hogy azt is fel kell tüntetni, hogy a betegség végleges, vagy ideiglenes állapot, és amennyiben betegségünk ?csupán? ideiglenes, akkor a dokumentumon szerepelnie kell annak hatályának is.

Amennyiben a betegségre év közben derül fény, akkor már ebben az időben igénybe veheti az adózó az adókedvezményt, és nem kell megvárnia az újévet. Ilyen esetben a munkavállalónak egy nyilatkozatot kell leadnia a munkaadója részére, amelyben az adókedvezményről ad számot. A munkaadónak azonban jogában áll azt mondania, hogy év közben nem kíván eleget tenni ennek a kérésnek, azonban kétségbeesni ekkor sem kell, hiszen ilyen esetben az adóbevallásban kell feltüntetni az adókedvezmény igényét. Ebben a helyzetben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az adóbevallás beérkezését követő harminc napon belül utalja el az adóvisszatérítést egy összegben.