Minden, amit a nyugdíjmegtakarítás utáni adókedvezményről tudni kell

0

Az idei év bombahíre az volt, hogy a koronavírus okozta anyagi nehézségek miatt a családosok visszakapják a befizetett személyi jövedelemadójukat. Hasonló dolog azokkal is, akiknek nyugdíjmegtakarításuk van, ez azonban nem meglepő, hiszen ők minden évben adókedvezményben részesülnek. Mit kell tudni az idei adókedvezményről? 

A nyugdíjmegtakarítás mindenki érdeke

Mint arról az utóbbi évtizedekben már sok szó esett, korunk egyik legsúlyosabb problémája a demográfiai kérdés. Ahogy már európai országban, Magyarországon is komoly problémát jelent, hogy egyre kevesebb gyermek születik. Ennek az egyik szomorú következménye, hogy a dolgozó emberek száma évről évre kevesebb, ezzel szemben egyre több a nyugdíjas. A gyógyszeripar és az orvostudomány fejlődésének köszönhetően az emberek egészsége egyre tovább fenntartható, így az átlagéletkor is nőttön nő. És bár ennek rendkívül örülünk, mikor a szüleinkről, nagyszüleinkről, idősebb ismerőseinkről van szó, annyi azonban bizonyos, hogy a nyugdíjrendszer nehezen tudja elbírni az egyre kevesebb dolgozó emberrel az egyre növekvő nyugdíjas számot. Éppen ezért – keressünk akármilyen jól is és fizessünk akármilyen sokat is a nyugdíjalapba – arra bizonyosan számítani lehet, hogy amikor arra kerül a sor, idős éveinkben az állami nyugellátás nem fog ugyanazon az életszínvonalon tartani, mint amihez hozzászoktunk aktív éveinkben.  

Éppen emiatt minden ember érdeke az, hogy még az aktív, dolgozó éveiben gondoljon azokra az időkre, amikor már nem tud dolgozni, így nem lesz jövedelme, azaz a nyugellátáson és a félretett pénzén fog múlni az életszínvonala. Mint láthattuk, a nyugellátás semmiképpen nem lesz elegendő arra, hogy megőrizzük ugyanazon a szinten az életszínvonalunkat. Ehhez plusz pénzt kell félretennünk, megtakarítanunk, azaz időben el kell kezdenünk gondoskodni a nyugdíjmegtakarításon. Szerencsére bőven válogathatunk a nyugdíjpénztárak között, a döntést azonban gondoljuk át alaposan, hiszen életünk végéig bizalmi kapcsolatban kell lennünk velük. 

Jelenleg, ha megvizsgáljuk a statisztikai adatokat, azt láthatjuk, hogy körülbelül 20 évig élhetünk nyugdíjas éveinkben. Ez tehát azt jelenti, hogy annyi pénzt kell félretennünk, amennyi fedezi ebben az időben a kiadásainkat. Amennyiben például havi 100 ezer forinttal szeretnénk megtoldani a nyugdíjunkat és egyéb forrásainkat, akkor összesen úgy 24 millió forintot kellene összegyűjtenünk öregkorunkra. Éppen ezért jó, ha minél fiatalabb korunkban elkezdünk erre a célra félretenni, hogy legyen időnk kényelmesen összegyűjteni a pénzt. Ha azonban később jut eszünkbe erről gondoskodni, akkor sincs veszve az ügy, mindössze annyi a teendőnk, hogy havonta többet kell befizetnünk a nyugdíjpénztárba.   

Adókedvezmények és visszatérítések 2021-ben

Sajnos a 2021-es év is a koronavírusról szólt, így számos anyagi nehézséggel kellett szembe néznünk. Az állam igyekezett segíteni a családosoknak, éppen ezért bejelentették, hogy kivételesen ebben az évben visszakapják a gyermeket nevelők a befizetett személyi jövedelemadójukat. Fontos kiemelni, hogy ez csupán egy egyszeri alkalom, egy egyszeri támogatás a kormány részéről, ami a Covid által okozott anyagi károk megtérítésére hivatott. 

Ki jogosult a szja visszatérítésére?

 • minden olyan szülő vagy nevelő visszakapja a személyi jövedelemadót, aki családi pótlékra volt jogosult az évben legalább egy napig. 
 • Csak a ténylegesen megfizetett személyi jövedelemadó jár vissza az adóalapot csökkentő kedvezmények levonása után.
 • Fontos kiemelni, hogy a családban mindkét szülő vagy nevelő visszakapja a befizetett személyi jövedelemadót. Ez azonban csak akkor működhet, ha mindkét szülőnek volt adóbefizetése. Ha csupán az egyiküknek volt, akkor értelemszerűen ő kapja vissza az adót, ha pedig egyiküknek sem volt, akkor senki nem kap pénzt. 

Mennyi jár vissza?

Ahogyan fentebb láthattuk, csupán a ténylegesen befizetett személyi jövedelemadó jár vissza, de az is csak úgy, hogy előtte levonják az adóalapot csökkentő kedvezményeket. Ez szám szerint úgy jön ki, hogy az adóalapot, a bruttó bérünket, valamint a családi kedvezményünk különbségét kell kiszámolnunk. A családi kedvezmény annak alapján jön ki, hogy hány gyermeket nevelünk:

 • egy gyermek esetében a családi kedvezmény összege havi 66 670 forint, 
 • két gyermek esetében a családi kedvezmény összege havi 220 000 forint, 
 • három vagy több gyermek esetében a családi kedvezmény összege havi 66 670 forint.

Tudni kell azonban, hogy a visszatérített összeg nem haladhatja meg a 809 ezer forintot!

Minden évben van kedvezményük a nyugdíjmegtakarításban gondolkodóknak

Mint láthattuk, a családosok szja-visszatérítése csupán egy egyszeri támogatás. Ezzel szemben minden évben adókedvezményt kapnak azok, akik nyugdíjmegtakarítással bírnak. Ez az adókedvezmény egészen addig tart, ameddig a megtakarítási időszakunk tart, azaz – ideális esetben – a szerződéskötés évétől számítva minden évben, egészen addig, amíg nyugdíjba nem vonulunk. A nyugdíjmegtakarítási adókedvezmény abban merül ki, hogy minden évben visszakapjuk a befizetésünk húsz százalékát, ez azonban nem léphet át semmiképpen egy meghatározott számot. 

 • Nem kaphatunk vissza nagyobb adóösszeget 130 000 forintnál abban az esetben, ha a nyugdíjmegtakarításunk egy nyugdíjbiztosítás,
 • nem kaphatunk vissza nagyobb adóösszeget 150 000 forintnál abban az esetben, ha a nyugdíjmegtakarításunk egy önkéntes nyugdíjpénztárnál van,
 • nem kaphatunk vissza nagyobb adóösszeget 100 000 forintnál abban az esetben, ha a nyugdíjmegtakarításunk NYESZ számla.

Abban az esetben, ha mi a fentebbiek közül mindhárommal rendelkezünk, a maximálisan visszatéríthető összeg akkor sem haladhatja meg a 280 ezer forintot. 

Lássuk, mit mutatnak a számok!

A fent vázolt elméletet nézzük meg a gyakorlatban is! Amennyiben például negyvenötévesen úgy döntünk, hogy nyugdíjbiztosítási szerződést kötünk, és húsz évnyi megtakarítási időszak után kívánjuk felvenni a biztosításban összeszedett pénzt, mikor nyugdíjba vonulunk, akkor – amennyiben a maximális adókedvezményt szeretnénk megkapni, azaz az évi 130 ezer forintot – egy évben 650 ezer forintot kell összespórolnunk egészen addig, míg nyugdíjba nem megyünk. Amennyiben húsz évig így járunk el, akkor húsz év alatt az államtól visszakapott adóösszeg 2,6 millió forint, ami évi 3 százalékos hozammal számolva 3,6 millió forint. 

Akkor is számíthatok-e a visszatérítésre, ha a családi szja-visszatérítésben is részesülök?

Fontos tisztázni, hogy alapvetően a nyugdíjmegtakarítás után járó adókedvezmény, valamint a családi személyi jövedelemadó-visszatérítés nem üti egymást. Ugyanakkor egy feltételnek mindenképpen teljesülnie kell ahhoz, hogy a szja-visszatérítés után még a nyugdíjmegtakarítás utáni adót is visszakapjuk. Csak és kizárólag akkor kaphatjuk meg még ezután is a visszatérítést, ha a gyermekek után járó adóvisszatérítés maximális 809 ezer forintos limitén túl is maradt még személyi jövedelemadónk. Ezt ebben az esetben visszaforgathatjuk nyugdíjmegtakarítás után járó adókedvezményként. 

Most pedig vegyük sorba, hogy milyen esetekben következhet ez be!

 • Abban az esetben marad ilyen adómennyiségünk, ha a havi bruttó jövedelmünk 516 114 forint fölött van, a gyermekeink száma egy, s így a gyermekek után járó családi kedvezmény 66 670 forint, azaz a családi adókedvezménnyel csökkentett havi bruttó jövedelem 449 444 forint, valamint az éves személyi jövedelemadó 809 ezer forint,
 • vagy abban az esetben marad ilyen adómennyiségünk, ha a havi bruttó jövedelmünk 582 774 forint fölött van, a gyermekeink száma kettő, s így a gyermekek után járó családi kedvezmény 133 330 forint, azaz a családi adókedvezménnyel csökkentett havi bruttó jövedelem 449 444 forint, valamint az éves személyi jövedelemadó 809 ezer forint,
 • vagy abban az esetben marad ilyen adómennyiségünk, ha a havi bruttó jövedelmünk 669 444 forint fölött van, a gyermekeink száma három vagy annál több, s így a gyermekek után járó családi kedvezmény 220 000 forint, azaz a családi adókedvezménnyel csökkentett havi bruttó jövedelem 449 444 forint, valamint az éves személyi jövedelemadó 809 ezer forint.

Arról pedig semmiképpen ne feledkezzünk meg, hogy a családi adókedvezmény nem duplázódik a két szülőnek, azaz nem számolható fel apának is és anyának is. Ez azt jelenti, hogy így könnyen megkaphatjuk a családosok személyi jövedelemadó-visszatérítése mellett a nyugdíjmegtakarítás után járó adókedvezményt akkor is, ha az egyik szülőnek kevesebb a havi bruttó jövedelme.