A kormány dönt a minimálbérről a tárgyalások elakadása után

0

A szakszervezetek folyamatosan tárgyaltak a munkáltatókkal a 2016. évi minimálbér mértékéről. Sajnos az álláspontok egyre közelebb kerültek egymáshoz, de végül mégsem sikerült megállapodni, és a kormány kezébe került a döntés joga.

Milyen tervek voltak 2015 őszén?

Eredetileg a szakszervezetek igen jelentős minimálbér-emelést szerettek volna. A minimálbért 9%-kal, a garantált bérminimumot 13%-kal kívánták emelni. Bár ez a korábbi emelések fényében és a magyarországi realitásokat ismerve teljesen a valóságtól elrugaszkodott kívánságnak tűnhet, valójában igen jól megalapozható követelés: az alacsony bérezés miatt a munkaerő valósággal menekül az országból, egyre több a betöltetlen álláshely. Lengyelországba és Csehországba már elkezdődött a munkavállalók visszaáramlása, nálunk ugyanez lehet a kitűzött cél.

Mi valósulhat meg?

A szakszervezetek december közepén már csak 7%-os minimálbér-emelést kívántak, a szakmunkás bérminimumot pedig 7,4%-kal óhajtották emelni. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége 4,76%, illetve 4,91%-os emelést tartott elfogadhatónak, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége pedig 3%-ot.
Mivel a két oldal nem tudott megállapodni egymással, a döntés a kormány kezébe került.