Folytatódik az Otthon Melege Program

0

A kormány bejelentése szerint 2016-ban is folytatódik az Otthon Melege Program. A 100 milliárdos program egy része támogatott kölcsön, egy része viszont vissza nem térítendő támogatás lesz!

Az Otthon Melege Program

A program célja, hogy a lakosság minél kevesebbet költsön energiára, illetve hogy minél kevesebb energiát fogyasszon a mindennapokban. A program támogatja az utólagos hőszigetelést, a mosógépcserét, a társasházak felújítását, ablakok és ajtók cseréjét, kazáncserét stb. ? a megpályázható beruházások meglehetősen széles körből kerülnek ki. A program 2014-ben indult, de minden évben feltöltik a megpályázható keretösszeget, így a támogatás 2015-ben is számos embernek segített, és a kormányzat reményei szerint ez 2016-ban sem lesz másként.

A 2016-os tervek

A lakosság legnagyobb részét nyilván a vissza nem térítendő támogatások érdeklik, hiszen ki ne szeretne ingyen
forráshoz jutni, hogy lecserélje mosógépét vagy régi kazánját, netán kicserélje az összes nyílászárót a házán? Sajnos a program teljes egészében nem fedezi az említett költségeket, de a korábbi évek tapasztalataiból kiindulva jelentős segítséget jelent. A mosógépcseréhez 2015-ben pályázónként 45 000 forinttal járult hozzá az Otthon Melege Program, de a kazáncseréhez például több százezer forintot is nyerhettek a pályázók.

A 2016-os évben a lakosság minden rétegét érintő pályázatok a lakóépületek energiahatékonyságát és a megújuló energia termelését fogják segíteni. A 2015. decemberben elfogadott költségvetés szerint ezekre a célokra idén 103,19 milliárd forint jut majd.

Mosógépcsere? Kazáncsere? Napelem?

A kormányzat részéről egyelőre nem bocsátkoztak részletekbe, vagyis 2016 januárjában még nem tudjuk pontosan, hogy milyen jellegű pályázatok lesznek, azonban „a győztes csapaton ne változtass” elvnek megfelelően alighanem 2016-ban is a mosógépcserére, a kazáncserére és a megújuló energia termelését lehetővé tevő beruházásokra lehet majd pályázni. A pályázatok kiírásáig mindenesetre mindenki összeszedheti a gondolatait, mivel az Otthon Melege Programra csak júniustól lehet majd pályázni.