A napelemes támogatás pontosított feltételei

0

A modern napelemes rendszerek telepítésére vonatkozó pályázat kiírásán több, jórészt technikai jellegű módosítást eszközöltek. E pályázattal a kormány az áramszámla csökkenéséhez vezető zöldenergia termelésére, valamint tárolására ösztönzi a családokat.

A napelemekre és tárolókapacitásra vonatkozó Napenergia Plusz Program lakossági előregisztrációja a pályázók számára 2024. január 15-én kezdődik. A pályázat keretén belül a szigetüzemű rendszereket támogatják, azaz nemcsak a háztartások szükséges energiatermelését, hanem annak tárolását is. A 75,8 milliárd forintos keretösszeget figyelembevéve, több mint 15 ezer háztartás pályázati lehetősége biztosított. Fontos tudni, hogy önerőből finanszírozandó a beruházás 34%-a, a költségek 66%-át fedezi a pályázat útján elnyerhető összeg, melynek maximuma 5 millió forint lehet, és napelem, valamint tároló együttes létesítéséhez igényelhető.

A pályázat lehetőséget kínál azon magánszemélyek számára megújuló energiaforrással ellátni otthonukat, akik saját tulajdonú lakóingatlannal, lízingszerződéssel, illetve haszonélvezeti joggal rendelkeznek. A beruházások biztosítják a családok saját célra történő zöldenergia-termelését, valamint annak későbbi felhasználásig történő tárolását, ami által a háztartások energetikai szempontból nagyobb mértékben válhatnak öngondoskodókká, és hatékonyabban csökkenthetik a rezsiköltségeiket is, köszönhetően a felhasználási lehetőség rugalmasságának.

2023. december 4-től jelentkezhettek a kivitelezők a programba, egy hónap alatt 400-nál több cég regisztrációja került jóváhagyásra. A telefonon, valamint írásban érkezett észrevételek alapján került pontosításra és változtatásra a pályázati kiírás.

Főbb változások a pályázat kiírásában

A várható megtérülési időhöz igazodnak a fejlesztéshez kapcsolódó, előírt garanciális időszakok. Ez alapján a módosított pályázati kiírás egyaránt 10 évben határozza meg a tárolóra, az inverterre és a napelemre vonatkozó termékgarancia, illetve a kivitelezői, valamint a rendszergarancia időtartamát. A mérőhely maximum 3×20 amperes fázisbővítése, valamint szabványosítása összesen legfeljebb 600 ezer forint értékben számolható el, mint támogatható tevékenység. Az adminisztratív és az előkészítési költségek, melyek külön kezelendők e tételektől, a beruházási kiadások maximum 15%-a lehet.

Fontos változás továbbá, hogy a programban a generálkivitelezők által megbízott alvállalkozók regisztrációja nem szükséges, a programban regisztrálni kizárólag a generálkivitelezőknek kell. A módosított dokumentumokban részletezésre került a jogosulatlan felhasználás miatti támogatás visszakövetelésének lehetséges módozatai és a vállalkozási szerződés felmondási feltételei, mindez a pályázók, valamint a kivitelezők védelme érdekében.

Zöldenergia, a jövő energiája

A támogató NFFKÜ pályázati felületén naprakész formában megtalálható a teljes dokumentáció. 2024. január 15-től lehet kivitelezőt választaniuk a pályázóknak azon cégek közül, akik regisztráltak a Napenergia Plusz Programban. A pályázók számára az adminisztrációt leegyszerűsíti a kötelezően használandó szerződésminta is. Támogatási kérelem benyújtására azoknak van lehetőségük, akik már rendelkeznek élő kivitelezői szerződéssel.

A zöldenergia a jövő energiája, a gazdaság jövője. Hazánk energiaszuverenitását, valamint versenyképességét határozottan erősíti a korszerű, tiszta technológiák használata. A kormány célja, hogy Magyarország az ipartelepek és lakások zöldenergia megtermelésében és tárolásában élen járjon. Január közepén a Napenergia Plusz Program mellett megnyílik egy önálló, 62 milliárd forintos vállalati pályázati felhívás a gazdasági társaságok részére is.