Mi az a CSED, vagyis a csecsemőgondozási díj?

0

A korábbi TGYÁS-t váltotta a CSED, vagyis a csecsemőgondozási díj. A két ellátás lényege ugyanaz: bevételhez juttatni a szülés előtt álló kismamákat.

Kinek?

1. Azoknak a nőknek jár a CSED, akik a szülést megelőző két év során legalább 365 napig biztosítottak voltak (vagyis, leegyszerűsítve, volt munkahelyük). Bár a szülési szabadság, amelynek idejére jár a CSED, valóban szabadság, a munkáltató és a munkavállaló szempontjából fizetetlen szabadságnak minősül. Az anya ennek következtében nem kap fizetést a munkáltatójától. A kieső bevétel legalább részleges pótlását biztosítja a CSED.

2. Fontos, hogy csak akkor jár, ha az anyuka a biztosítási idő alatt szül, vagy a biztosítási idő megszűnése után legfeljebb 42 nappal. (42 napnál későbbi szülés után is járhat a CSED, ha az anyuka baleseti táppénzt kap, vagy kapott, és még nem múlt el a táppénz folyósítása óta 28 napnál több).

Nagyon fontos, hogy ha valaki a várandósság alatt dolgozik, nem kaphat CSED-et. A CSED csak a szülési szabadság idejére jár.

Mekkora összeg?

Ennek a kiszámítása elképesztően bonyolult, de ökölszabályként igaz, hogy az addigi jövedelem 70%-a lesz a CSED. Sajnos az ellátás adóköteles, vagyis az igénylő csak a nettó összeget fogja megkapni.

Van-e adókedvezmény a CSED-re?

Igen, van. A CSED úgy viselkedik, mint a fizetés, és mivel a családi adókedvezmény már a szülés előtt is igénybe vehető, ezért a CSED-et igénylő hozzájuthat a CSED teljes, bruttó összegéhez, ha a gyerekkedvezményekkel vissza tudja igényelni a CSED-ből vonandó adót és járulékokat.

Meddig jár?

Az anyukát 24 hét szülési szabadság illeti meg. Ebből két hetet muszáj igénybe venni. A szabadságot úgy kell folyósítani, hogy a szülési szabadságból legalább négy hét a szülés elé essen (ha erre nézve nincs egyéb megállapodás). A 24 hét pontosan 168 naptári napnak felel meg, tehát ideális esetben a gyermek születése előtti 28. naptól a gyermek születési utáni 139. napig jár a szülési szabadság és a CSED.

Jelentős kedvezmény a koraszülött babák esetén, hogy a szülési szabadság és a CSED a gyermek születése után még egy évig igényelhető, akkor is, ha a babát hazaengedték a koraszülött osztályról vagy speciális intézményből.

Hogyan igényelhető?

Foglalkoztatott személy a csecsemőgondozási díjat az OEP oldaláról letölthető, géppel és kézzel is kitölthető nyomtatványon igényelheti. A nyomtatványt a foglalkoztatóhoz kell benyújtani, illetve ha az jogutód nélkül megszűnt, akkor a területileg illetékes kormányhivatalhoz.

A mindenkori utalási időpontok itt találhatók.

A CSED akár hat hónapra visszamenőleg is igényelhető, vagyis az igénylés előtti 6. hónap első napjától kezdve jár. Fontos tudnivaló, hogy a szülés előtti igényléshez mellékelni kell a terhesállományba vételt igazoló orvosi igazolást, vagy ha az anyát nem vették terhesállományba, a várandósgondozási könyv másolatát.

Ha kimerítő információkra vágyik, látogasson el az OEP tematikus oldalára.

Jelentős változás, hogy a CSED igénylésével egy lapon adható be a GYED igénylése is.