Adókedvezmény a várandósság ideje alatt

0

Már a gyermek megszületése előtt is egy-egy kedvezmény, illetve támogatás illeti meg a leendő szülőket. A CSED és az adókedvezmény.

A családi adókedvezmény a még meg nem született gyermek után is igényelhető, mégpedig attól a hónaptól, amelyben a várandósság eléri a 91. napját. Erről a terhesgondozáson ad igazolást az orvos. A kiállított dokumentumot NEM kell csatolni a családi adókedvezmény igényléshez. Az igazolást csak abban az esetben kell bemutatni, ha a későbbiekben adóellenőrzésre kerül sor.

Ha tehát megvan a 91. napról szóló igazolás, a munkáltatóhoz benyújtható a családi kedvezmény igényléséről szóló nyomtatvány, amely erről a linkről tölthető le az OEP honlapjáról.

Az igénylés leadása után a munkáltató már a következő hónaptól érvényesíti a kedvezményt, és az igénylő magasabb fizetést kap. Ha ez valamilyen bérszámfejtési probléma miatt mégsem történne meg, az adókedvezmény érvényesítésére utólag is van lehetőség!

A magánszemély adózónak ebben az esetben az éves adóbevallását úgy kell kitöltenie, hogy igényli az adó- (és járulék-) kedvezményt arra a hónapra is, amelyre a bérszámfejtési problémák miatt nem kapta meg. Ennek jellemzően az állhat a hátterében, hogy az igazolást a leendő anya nem azonnal viszi be a munkahelyére, és hiába állított ki az orvos március 31-re szóló igazolást, ha a bérszámfejtés csak április 6-án kapja meg azt. A kedvezmény ebben az esetben márciusra is jár, azonban utólagos barkácsolásra már nincs lehetőség. Ilyen esetben a szülőnek az adóbevallásában kell feltüntetnie, hogy a kiesett hónapra (a konkrét esetben márciusra) is kéri a kedvezményt. Ez már az első gyereknél is 10 000 forint pluszt jelent a kasszában, a harmadik gyerek születése előtt azonban akár havi 80 000 forinttal több is maradhat a családnál!

A családi kedvezmény pontos kiszámításához látogasson el a NAV hivatalos oldalára, ahol könnyen használható kalkulátor segít kiszámolni, mennyi gyermek után, mennyivel marad több pénz a szülők zsebében.