KATA GYED-en van? A kisadózó kismamák vigyázzanak!

0

A KATA és a GYED egyszerre is igénybe vehető ? mondjuk úgy ? kedvezmény.

De ha valaki mindkettőből szeretné kihozni a maximumot, könnyen lehet, hogy év végén orrba vágja a lengőajtó. Vigyázat!

Kinek jó a KATA és a GYED?

Alapjában véve minden GYED-es szülőnek jó, ha dolgozik és KATA-s vállalkozóként, vagyis kisadózóként adózik. Ez a helyzet nagyszerű előnyökkel jár: a szülő megkapja a GYED-et, mellette pedig a KATA havi 500 000 forintig adómentes jövedelemkivétet tesz lehetővé. Vagyis a kismama vagy kispapa befizeti a havi 50 000 vagy 75 000 forintot, és ezért cserébe övé a vállalkozásból származó bevétel, illetve a GYED-et sem vonja el az állam.

Ha valaki GYED-en van, nem kell KATA-t fizetnie

A probléma ott kezdődik, ha valaki ki akarja hozni a maximumot a fenti helyzetből, és ezért úgy gondolkodik: ?Mivel GYED-en vagyok, nem kell kifizetnem a KATA-s befizetést minden hónapban. Dolgozok folyamatosan, de csak minden második hónapban állítok ki számlát, és akkor csak minden második hónap KATA-ját kell befizetnem.? Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő erre mondaná: ?Csodálatos, nagyszerű. Papíron…?

Hol a probléma?

A probléma az, hogy a KATA csak akkor használható ki maximálisan, ha valaki minden áldott hónapban befizeti a havi KATA-s átalányt, vagyis az 50 vagy 75 ezer forintot. Aki foglalkozott már a KATA-val, az tudja, hogy ha valaki év közben indítja be a vállalkozását, akkor nem tud hatmillió forintig adózás nélkül keresni! A KATA-s kedvezmény mértékét általában évente számítják, ezért nagyvonalúan azt szokták mondani: a KATA-s vállalkozónak az átalányadón felül évi hatmillió forintig nem kell fizetnie semmilyen terhet. Valójában a megfogalmazás sokkal pontosabb így: a KATA-s vállalkozónak az átalányadón felül havi 500 ezer forintig (és összesen legfeljebb évi hatmillióig) nem kell fizetnie semmilyen terhet mindazon hónapokban, amelyekben KATA-s vállalkozóként működött. A különbség a két megfogalmazás között ég és föld: ha valaki november 1-jével lesz KATA-s adózó, akkor ő csak két hónap, vagyis egymillió forint után veheti igénybe a KATA kedvezményes adózási lehetőségét. Ha novemberben és decemberben összesen egymillió forintnál több pénz érkezik a számlájára, akkor az egymillión felüli rész után 40% adót kell befizetni!

Ha tehát a GYED igénylője úgy dönt, hogy minden páros hónapban fizet csak KATA-t, mondván, hogy a GYED miatt úgyis biztosított, adózik, járulékot fizet stb., akkor bizony csak évi hárommillió forintig használhatja ki a KATA-keretet! A törvény szövege szerint ráadásul csak azokban a hónapokban nem kell átalányadót fizetni, amikor az adózó nem dolgozott a vállalkozásában. Mivel ez ellenőrizhetetlen, ezért a számlákon levő teljesítési dátum számít. Könnyen megoldható, hogy valaki csak minden második hónapban állít ki számlákat, és így csak minden második hónapban fizeti be a KATA-t. De vajon az adóhatóság egy ellenőrzés során mennyire fogja életszerűnek találni, hogy valaki pontosan csak minden második hónapban dolgozott? (Arról ne beszéljünk, hogy az adózó több hónapot dolgozik számla kiállítása nélkül, majd tömbösítve számlát küld a megbízójának vagy ügyfelének, mert nem sok terület van, ahol ez a megoldás működhet.)

A fenti esetben van egy örömteli buktató is: ha a KATA-s kismama vagy kispapa csak minden második hónap után akar KATA-t fizetni, megteheti. Azonban ilyen esetben csak hárommillió forint a KATA-keret. Ha a vállalkozás jól megy, akkor a bevételek át fogják lépni a hárommillió forintot, hiszen a vállalkozó csak papíron dolgozott hat hónapot, a valóságban 12 hónapon át termelte a pénzt. És ilyenkor felmerül a kérdés: mi legyen a hárommillión felüli keresettel?

Mi a megoldás?

Általában október körül már látszik, hogy adott évben mennyi pénz fog befolyni. Ha a kismama nem akar azért könyörögni, hogy ügyfelei ne fizessék ki az utolsó két-három hónapban, akkor legjobb, ha nem próbál meg trükközni, hanem befizeti a havi átalányt, és nyugodtan alszik. A GYED bőven fedezi a KATA-s havi fizetnivalót, vagyis a vállalkozó minden forintja tökéletesen adómentes lesz egész éven át. Természetesen előfordulhatnak olyan esetek is, amikor a KATA-s kismamának tényleg csak alkalmi jelleggel van munkája. Egy-egy ilyen üres hónap után a következő hónap 12. napjáig kell jelezni, hogy az adózó az üres hónapban nem dolgozott, ezért nem kívánja megfizetni az arra a hónapra vonatkozó KATA-pénzt. De vigyázat! Egy kifizetetlen KATA-holnap mínusz 500 000 forintot jelent a hatmilliós KATA-s keretből!