Lesz hitel BAR-listásoknak?

0

Ma Magyarországon már sokkal kedvezőbb feltételekkel juthatunk hosszútávú hitelhez, mint pár évvel korábban.

A lakáshitelek és a személyi kölcsönök már igen alacsony kamattal, hosszabb futamidővel vehető igénybe, így a lakosság kedve újra megnőtt a kölcsönfelvételre. De mire lehet számítani, ha jön egy újabb válság vagy komolyabb visszaesés? Ismét népszerű lesz a hitel BAR-listásoknak.

Sokkal többen vesznek fel hiteleket

A KSH által vezetett statisztikákból jól láthatjuk azt, hogy Magyarországon megint felélénkült az érdeklődés a hitelfelvétellel kapcsolatban. 2015-ben az első negyedévben a lakosság 747,9 milliárd forinttal tartozott valamilyen banknak, ez a szám pedig az idei év első negyedévére 939,3 milliárd forintra duzzadt. Ez a növekedés nem ugrásszerű volt, nagyon is folyamatosnak lehet tekinteni, ugyanis 2016-ban 6%-os volt a növekedés, 2017-re további 7,3%-os növekedéssel bővült, 2019-re pedig elérte az összesen 33%-ot.

A jelenlegi statisztikák azt mutatják, hogy a BAR-listán szereplő személyek száma csökken: 2014 végére 1 894 000 név szerepelt ezen a listán, amely szám 2019 közepére 1 322 000 emberre csökkent. Ez a tendencia egy jelentős eredmény, ami egyben a gazdaság és a hitelkonstrukciók javulását is mutatja. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy ilyen mértékű hitelfelvétel esetében nem fog-e gyarapodni a fizetésképtelenek száma. Noha a tendencia javulni látszik, mégis elég a gazdaság romlása, esetleg egy újabb válság, és megint rengetegen találhatják magukat a hitelképtelenek listáján.

Kik kerülhetnek fel a BAR-listára?

A BAR listára (Bankközi Adós-és Hitelinformációs Rendszer), vagy a mai megnevezésén KHR listára (Központi Hitelinformációs Rendszer) több okból kifolyólag lehet felkerülni. A leggyakoribb ok az, ha valaki a saját tartozását, vagy annak törlesztőrészletét több, mint 90 napig nem tudta fizetni, nem ez azonban az egyetlen ok. Úgy is lehetséges ugyanis, hogy valaki kezesként vagy adóstársként szerepel a szerződésben, azonban a felvevő nem fizet. Emellett, ha valaki visszaél egy bankkártyával vagy hitelkártyával, azt a személyt a rendszer szintén a KHR listára helyezi.

Ha pedig valaki erre a listára felkerült, úgy annak az aktuális törvények értelmében semmilyen hazai bank nem adhat hosszútávú kölcsönt, ugyanakkor az is problematikus, hogy ugyanez a szabályozás azt sem írja elő a bankoknak, hogy tájékoztassák az ügyfelet a BAR listára kerülésükről. Így könnyen lehet, hogy valaki nem tudja, hogy szerepel a hitelképtelenek listáján, ami kellemetlen pillanatokhoz vezethet egy-egy banki ügyintézés esetében.

Hogyan tudhatom meg, hogy szerepelek-e a BAR-listán?

Hogy elkerüljük ezeket a kellemetlen szituációkat, amennyiben felmerül bennünk a gyanú, mindenképpen érdemes lekérdeznünk, hogy szerepelünk-e a listán. Magánszemélyek azonban a státuszukat nem kérdezhetik le online módon, így ez mindenképpen kicsivel nagyobb utánajárást igényel. Részletes leírást készítettünk a lekérdezés menetéről, a lényeg: letölthető egy PDF dokumentum, amelyet ki kell nyomtatnunk, ezt követően pedig töltsük is ki a Saját Hiteljelentés Kérelem Természetes Személy Részére nyomtatványt! A papírt vagy feladjuk postán a nyomtatványon megtalálható címre, vagy pedig személyesen visszük be BISZ Zrt. irodaházába.

Amennyiben sürgősen meg szeretnénk tudni, hogy szerepelünk-e a listán, úgy érdemes a visszaigazolást e-mailben kérni, nem pedig postán, ebben az esetben azonban figyeljünk arra, hogy adjuk meg pontosan az e-mail címünket és a telefonszámunkat is. Amennyiben véletlenül elrontjuk az e-mail címünket, akkor a BISZ munkatársai telefonon fogják felvenni velünk a kapcsolatot, hogy egyeztessenek a továbbiakról.

Hogyan tovább, ha kiderül, szerepelünk az adóslistán?

Amennyiben aktív státuszban szerepelünk a BAR listán, úgy Magyarországon ? a törvények értelmében ? minden hiteligényünket el fogják utasítani, ha pedig passzív státuszban szerepelünk ezen, akkor kedvezőtlenebb feltételekkel juthatunk hitelhez, de az is előfordulhat, hogy elutasítják a kérelmünket.

Amennyiben azonban úgy látjuk, hogy a jövedelmünk fedezni tudna egy újabb hitelt a BAR lista ellenére, akkor még mindig van megoldás! Külföldön ugyanis a bankoknak nincs rálátásuk a KHR listájára, ebből kifolyólag, ha minden általuk szabott feltételnek megfelelünk, akkor aktív BAR listásként is megkaphatjuk a kölcsönt. Ez a lehetőség ma Magyarországon kezd igen elterjedté válni, leginkább pedig az osztrák bankok kecsegtetik a magyar hitelfelvevőket.

Amennyiben ódzkodunk a külföldi hitelektől, még mindig ott vannak a gyorskölcsönök adta lehetőségek. Ezeknek a kisebb összegű hiteleknek mindig kell fedezetet biztosítani, leggyakrabban ez egy legalább félmillió forint értékű autó szokott lenni, de előfordulhat akár egy drágább laptop vagy más műszaki cikk is. Az autónak csak a törzskönyvét kell beszolgáltatni, így az a továbbiakban is használható, a műszaki tárgyakat ezzel ellentétben ideiglenesen át kell adni, és a hitelező ezt követően a törlesztés ideje alatt elzárja egy raktárba.