Hiteltípusok, amelyek gyors megoldást kínálnak a váratlan kiadásokkal járó helyzetekre

0

Adódhat olyan élethelyzet, hogy azonnal szükség van hitelre, és ilyenkor általában nem az számít, hogy mennyi lesz a THM vagy a kamat, hanem hogy milyen gyorsan folyósítják a kölcsönt. A gyorskölcsönöknek több típusa van, érdemes alaposan körülnézni a pénzintézetek ajánlatai között, és összehasonlítani a különféle konstrukciók előnyeit és hátrányait.

Gyorskölcsönnek azt a hiteltípust nevezik, amelyek esetében a kölcsön folyósítása a hiteligényléstől számított 1-2 napon belül megtörténik, de az is előfordul, hogy az igényléstől a folyósításig mindössze pár óra telik el. Fő jellemzője még, hogy az igényelt összeg szabadon felhasználható, illetve a futamidő rövid.

Hitelfajták, ha gyorsan kell a pénz

Egy tönkrement háztartási gép cseréje, egy elromlott gépjármű vagy egy beázó tető megjavíttatása sürgős cselekvést igényel, azonban nem mindig varázsolható elő a családi kasszából egy ilyen váratlan kiadáshoz szükséges anyagi fedezet. Ilyenkor a személyi kölcsön, a folyószámlahitel, illetve az áruhitel jó megoldás lehet, azonban nem mindegy, hogy melyik hitel kerül kiválasztásra, ugyanis az egyes kölcsönfajták más-más helyzetben jelenthetnek ideális megoldást.

Személyi kölcsön – kedvező kamat

A személyi kölcsönök előnye, hogy a rövid hitelbírálat után megkapott összeg a választott futamidő alatt egyenlő részletekben fizethető vissza. Az átfutási idő átlagosan 2-5 munkanap, de az is előfordul, hogy a kérelem benyújtása után akár pár órán belül megérkezik a számlára a kölcsön összege, amely gyakorlatilag bármire költhető.

Folyószámlahitel – rugalmasság, de magasabb kamat

A folyószámlahitel egy hitelkeret, amelyet meglévő bankszámlához lehet igényelni. A hitelkeret felhasználható készpénzfelvétel, illetve vásárlás során. Amikor a bankszámlára jóváírás érkezik, először a felhasznált hitelkeret töltődik vissza, a számlán pozitív egyenlegként a visszatöltés után fennmaradó összeg jelenik meg. A folyószámlahitel bírálati ideje akár néhány perc is lehet, de az is előfordul, hogy a hitelbírálat pár napig tart. E hiteltípus előnye, hogy bármikor felhasználható, majd visszatölthető, azaz tulajdonképpen afféle biztonsági tartalékként funkcionál. A folyószámlahitel összege bármire fordítható. A folyószámlahitel igénybe vétele akkor lehet ideális megoldás, ha sürgősen szükség van pénzre, azonban csak rövid időre, mivel ha rövid időn belül visszatöltésre kerül, magas kamatot csak arra a rövid időszakra kell fizetni.

Hitelkártya – vásárlás esetére

A hitelkártya a folyószámlahitelhez hasonló hitelkeret, azonban a kettő között vannak különbségek is. Ugyanúgy működik, mint a folyószámlahitel, azaz a bank ad egy elkölthető hitelkeretet, amit később vissza kell tölteni, majd újra felhasználható lesz, ugyanakkor a hitelkeret nem a bankszámlához kapcsolódik, mint a folyószámlahitel esetében, hanem egy külön technikai számlához, amely a hitelkártyával hozzáférhető. A készpénzfelvétel minden esetben kamatfizetést von maga után, vásárláskor viszont akár 45 napos is lehet a kamatmentes időszak. Amennyiben a jellemzően 30 napos periódus és a 15 napos türelmi időszakon belül a hitelkártya csak vásárlásra van használva, és a türelmi időn belül az igénybe vett összeg visszatöltésre kerül, a pénzhasználat után nem kell kamatot fizetni. Ebben az esetben akár ajándék jóváírás is kapható, ami általában az elvásárolt összeg 1-4%-a. Nem megfelelő használat esetén azonban a hitelkártya a legdrágább hitelfajták közé tartozik. A készpénzfelvétel után minden esetben magas kamatot kell fizetni, és kamatot kell fizetni a vásárlások után is, amennyiben a felhasznált összeg nem kerül maradéktalanul visszafizetésre. Ennek ellenére a hitelkártya is jelenthet biztonsági tartalékot, amely vészhelyzet esetén felhasználható, valamint vásárlásoknál is ideális megoldás lehet, hiszen ez esetben akár kamatmentesen is használható, valamint jóváírás is történhet a használat során. Fontos azonban a hitelkártya tudatos használata, azaz oda kell figyelni arra, hogy lehetőleg készpénzfelvétel ne történjen, és a vásárlásra fordított összeg is időben vissza legyen töltve.

Áruhitel – alacsony kamat, csekély rugalmasság

Az áruhitelek is tekinthetők bizonyos szempontok alapján személyi hitelnek, hiszen esetükben is adott összeg meghatározott futamidő és kamat melletti visszafizetéséről van szó. Akár még 0%-os THM-mel is található áruhitel, mindemellett az igénylés gyorsan megy, már a vásárlás végén megtörténhet az elbírálás. E hitelfajta hátránya, hogy egy bizonyos üzlet bizonyos terméke vásárolható meg vele, tehát a megítélt összeg másra nem fordítható. Amennyiben egy másik boltban jóval alacsonyabb áron vásárolható meg a kiválasztott termék, előfordulhat, hogy jobban megéri akár egy magasabb kamatozású hitel felvételével megvásárolni azt. Illetve, áruhitelből például egy tetőjavítási munkálat nem fedezhető.