Ingyen, korlátlan alkalommal lekérdezhető a BAR-lista

0
Sok hiteles számára az év egyik legnagyobb híre: 2021-ben is bármennyi alkalommal ingyen lekérdezhető a BAR-lista!

Mi az a BAR-lista?

A BAR-lista, vagy mai, kevésbé használt nevén KHR-lista az adósokról szóló információs lista. Jelentőségét az adja, hogy a bankok és egyéb adatszolgáltatók mindenféle adatokat feltehetnek az adósokról a listára, és így a pénzintézetek láthatják, hogy a hozzájuk betérő hiteligénylőről mi azoknak a bankoknak a véleménye, amelyekkel az ügyfél korábban kapcsolatban állt. Elnagyolt hasonlat, de a KHR-lista olyan, mint a wikileaks: világosan kiderül belőle, kiről mit gondolnak a háta mögött.

A lekérdezéssel kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide! >>

Miért kell lekérdezni?

A KHR-listás tagsággal sújtott nagyon nehezen juthatnak hitelhez: sokan illegális vagy legalábbis féllegális forrásokhoz fordulnak, ha aktív tagsággal rendelkeznek a KHR-listán. Azért fontos lekérdezni, hogy egy adott személy rajta van-e a KHR-listán, és ha igen, akkor aktív vagy passzív státusszal, mert a státusz ismeretében a leendő hiteligénylő átszabhatja pénzügyi kiadásainak menetrendjét.

Ha valaki aktív KHR-listás, nem kell felesleges köröket futnia a bankoknál, azt keresve, hogy hol juthat hitelhez. A helyzete világos: sehol, egyetlen pénzintézetnél sem juthat kölcsönhöz. Az ilyen ügyfelek szokták igénybe venni a magánkölcsönt (uzsorát) vagy ők keresnek maguk helyett egy családtagot vagy barátot, hogy az ő nevében vegyenek fel hitelt. Mindezek mellett azonban a hitel BAR-listásoknak lehetséges, ezzel a státusszal nagyon is lehet ma banki hitelhez jutni hazánkban, jóllehet a feltételek adott esetben (bankfüggő!) szigorúbbak lehetnek, mint a „tiszta” ügyfelek esetében.

Ha valaki passzív listás, szintén tervezheti úgy a költéseit, hogy a passzív státuszból hátralevő hónapokban ne legyenek komolyabb kiadásai.

Legjobb eset, ha valaki nem KHR-listát, és szabadon juthat hitelhez.

Valóban ingyenes és korlátlan alkalommal kikérhető a „Saját Hiteljelentés”?

Igen. Hivatalosan a KHR-lista lekérdezését így nevezik: a Saját Hiteljelentés (a továbbiakban SH) kikérése. Az SH bármely bankban, takarékban stb. lekérhető, akkor is, ha Ön nem vezet az adott pénzintézetnél számlát. Sőt nem csak azokban a pénzintézetekben kérheti ki az SH-t, ahonnét adatokat szolgáltatnak a KHR-listára, de akár fordulhat egyenesen az SH-t kiállító BISZ Zrt.-hez is.

Az SH kikérése teljesen ingyenes: ha Ön passzióból úgy dönt, hogy minden nap kikéri az SH-ját, ingyen megteheti. Az SH-t igény szerint postán vagy egy e-mailhez mellékelt, zip formátumban tömörített pdf fájlban fogja megkapni.

Hol találom az igénylőlapot?

A kérőlap postán vagy személyesen adható le, elektronikus úton nem. A nyomtatványt ki kell nyomtatni, kitölteni, majd személyesen vagy postán eljuttatni a BISZ Zrt.-hez vagy leadni bármely olyan banknál vagy pénzintézetnél, amely belépett a KHR rendszerbe.

A dokumentumok letöltéséhez kattintson ide!

Mit tartalmaz a Saját Hiteljelentés?

Nem csupán annyit, hogy az igénylő KHR-listás-e, hanem a következőket is: ki és milyen adatokat vitt fel róla a rendszerbe, ki, mikor és milyen címen kérte le ezeket az adatokat.

Milyen iratokra van szükség az igényléshez?

Ha magánszemély postai úton igényel, semmilyenre. Ha személyesen nyújtja be az igénylést, a befogadó elkérheti a kérelmező személyi igazolványát és lakcímkártyáját.

Vállalkozás esetén kötelező mellékelni 30 napon belüli hiteles cégbírósági kivonatot és eredeti vagy hitelesített aláírási címpéldányt.

Az egyéni vállalkozók szintén iratok bemutatása nélkül kérhetik ki magukról a Saját Hiteljelentést.