Jelzáloghitel BAR-listásoknak

0

Az alábbiakban azoknak szeretnénk segíteni, akik saját vagy önhibájukon kívül kerültek be a rendszerbe. Először azonban néhány fogalom tisztázására lenne szükség.

Legelőször a BAR kifejezésről ejtsünk néhány szót. Ez egy mozaikszó, ami a Bankközi Adós-és Hitelinformációs Rendszernek a rövidítése. Ma már azonban hivatalos helyen Központi Hitelinformációs Rendszerként használatos, melynek rövidítése KHR. Ezt a rendszert a pénzintézetek tartják fenn, hogy kiszűrjék a csalást vagy bűncselekményt elkövetett személyeket, akik hitelhez szeretnének ismét jutni. Ehhez a listához minden pénzintézet hozzáfér.

Hogyan kerülhet fel valaki a KHR (BAR) listára?

Ha bármelyik pénzintézetnél levő tartozás nem kerül a szerződésben leírtaknak megfelelően törlesztésre, és az elmaradás 90 napig folyamatosan fennáll a minimálbér összegénél nagyobb összegben, akkor a hitelben szereplő összes személy bekerül a KHR-be a zálogkötelezett kivételével, mert ő csak a fedezetet adta a hitelhez.

Meddig lesz valaki fent a listán?

Kétféle státuszt különböztetünk meg, az aktívot és a passzívot. Aktív státuszban addig van az ügyfél, amíg ki nem egyenlíti a tartozást, vagy a pénzintézet nem tudja érvényesíteni a követelését, illetve szerződésben rögzítésre kerül a futamidő módosítása vagy a törlesztés átütemezése. Passzívvá válik a kölcsön összes résztvevője, ha a tartozás kiegyenlítésre került, vagy a pénzintézet érvényesítette a követelését, vagy a hitel átütemezésre került. Egyéves passzív státusz után mindenki kikerül a KHR-ből (BAR-ból). Behajthatatlan követelés esetén öt évig tartják az ügyfeleket a rendszerben. A státusz, ahogy korábban már írtunk róla, lekérdezhető korlátlan számban és ingyenesen mind magánszemélyek, mind vállalkozók számára.

A fentieket olvasva úgy tűnik, hogy a KHR (BAR) listában szereplők számára nehéz hitelhez jutni.  Segítségünkkel azonban van esély annak számára is, aki valaha is vétkezett. Igaz, hogy a lehetőségei korlátozottak, de egy szakértő hitelügyintéző megkeresheti a lehető legjobb konstrukcióval rendelkező bankot a cél érdekében. A pénzintézetek valóban jobban szeretik a tiszta múlttal rendelkező ügyfeleket, de ha passzív besorolású valaki, akkor néhány bank hajlandó megfelelő fedezet esetén hitelt nyújtani.

Egy tapasztalt hitelügyintéző már hosszú ideje kapcsolatban áll bankokkal, takarékszövetkezetekkel, ezért tud KHR, azaz BAR listásoknak is hitelt intézni. Aki egyszer felkerült a rossz adósok listájára, az elméletileg hitelképtelen. A pénzintézeteket nem érdekli, hogy az ügyfél miért került KHR/BAR listára. Lehet, hogy csak egy elfelejtett telefonszámla, diákhitel törlesztés, adó befizetés elmaradása miatt került hátralékba, akkor is ugyan olyan elbírálás alá esik, mintha nagyobb összeggel esett volna 90 napot meghaladó hátralékba. Itt jöhet a mi segítségünk. Meg kell találni azokat a pénzintézeteket, amelyek mérlegelni fogják az okot, és hajlandóak lesznek hitelt nyújtani. Ezek közül is a legkedvezőbb kondíciókat ajánlóhoz érdemes fordulni. Tehát nem minden bank, szövetkezet zárja ki ügyfelei közül az adóslistán szereplő egyéneket, ha pénzre van szükségük. Ezt a válogatást a hitelközvetítő elvégzi az ügyfél helyett. A pénzintézetek által felajánlott BAR-listás hitelek persze nem azokkal a feltételekkel kerülnek meghirdetésre, mint a tiszta múlttal rendelkező hiteligénylők számára kiírt kondíciók, azonban nem lehetetlen teljesíteni a feltételeket. Az minden bizonnyal feltétel, hogy legyen megfelelő értékű ingatlan fedezet, amire jelzálogjogot jegyez be a bank. A hitel nagysága az ingatlan értékétől függ. A kölcsön nem lehet több, mint az ingatlan piaci értékének fele, maximum kétharmada. Az adott ingatlanon nem lehet más jelzálogjog, egyéb tartozás sem bejegyezve, sem széljegyezve.

Mindenképpen meg kell találni ezeket a pénzintézeteket, mert vannak olyan bankok, akik lényegesen kedvezőtlenebb feltételekkel ajánlanak hitelt KHR/BAR listásoknak. Ahol magas a kamat, sok a beszerzendő dokumentum, azokat érdemes figyelmen kívül hagyni. El kell kerülni azokat a helyeket is, ahol alacsony törlesztőrészlettel próbálják meg az ügyfeleket elcsábítani. Itt csak a havonta fizetendő összeget tüntetik fel, ami igen kedvezőnek tűnik, a lejárati időről mélyen hallgatnak, mivel az 25-30 évben mérhető.

Régen az ügyintézővel szemben ülve kellett eldönteni, hogy valaki kéri vagy sem a hitelt, amihez már minden dokumentum megvolt. Ott és akkor szembesült azzal. hogy mennyi lesz a havonta fizetendő összeg, és egyéb más tényekkel. Ma ez sokkal egyszerűbben megoldható. Nem kell feleslegesen kitölteni a nyomtatványokat, beszerezni igazolásokat, ahhoz, hogy mindezekkel tisztában legyen.