Ekkora osztrák családi pótlékra számíthat egy magyar – igénylése, összege

0

A mesés látványt nyújtó, Alpokkal dicsekvő Ausztria nem csak a túrázóknak közkedvelt célpont, ugyanis évtől évre egyre több ember lépi át a nyugati határt, hogy szomszédunknál vállaljon munkát.

Vannak, akik csak ingáznak, vannak, akik ideiglenesen telepedtek át, sokan pedig örökre ott is terveznek maradni családjukkal egy jobb élet reményében. De kinek is jár pontosan az osztrák családi pótlék, és milyen összegekre lehet számítani?

Kinek jár az osztrák családi pótlék?

Mindenek előtt oszlassuk el a leggyakoribb tévhitet és tisztázzuk: az osztrák családi pótlék nem csak Ausztria állampolgárainak jár, hanem minden olyan külföldinek is, aki ott vállal munkát, állása pedig be van jelentve. Az osztrákoknak ugyanis külön rendszerük van azon munkavállalók számára is, akiknek a gyermekei nem laknak Ausztria határán belül, ami elsősorban minket, magyarokat érint, és a Kelet-Európából érkező munkásokat, illetve azok családját. Minden olyan magyar család igényelheti az osztrák családi pótlékot, amely családból legalább az egyik szülő a nyugati szomszédainknál dolgozik. Magyar munkavállaló pedig van bőven, csak az év elején több, mint 100 000 ember költözött ki Ausztriába Magyarországról, és leggyakrabban a mieink gyárakban kezdenek el dolgozni vagy a vendéglátóiparban, igen sokan állnak takarítónak vagy szobalánynak, pincérnek, felszolgálónak, szakácsnak, építőmunkásnak, ők pedig mindannyian jogosultak a családi pótlékra az otthon hagyott gyermekeik után, de azok számára is elérhető ez a lehetőség, akik vállalkozást indítottak Ausztriában.

A szomszédban el lehet dönteni, hogy különbözetként szeretnénk megkapni a pótlékot, vagy folyamatos juttatásként, azonban mindig szem előtt kell tartani, hogy az összes jövedelmünkhöz képest a munkából származó jövedelmünk maximum 75 százalék lehet.

Az utóbbi években jelentős változások voltak annak területén, hogy kik kaphatják meg munkavállalóként a családi pótlékot. Nagyon fontos, hogy a munkavállaló csak vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeke után kaphatja meg az összeget, emellett azt is igazolni kell, hogy az a szülő, aki számára a pótlék folyósításra kerül, az egy háztartásban éljen a gyerekekkel. Ez tehát azt jelenti, hogy amennyiben ugyanazon háztartásban él olyan gyermek, aki nem a szülők vér szerinti gyermeke és nem is fogadták örökbe, akkor ezen gyermek után nem jár pótlék.

Ez különösen fontos az elvált szülők esetében, ugyanis a korábbiakban az volt a bevett szokás, hogy az elvált szülő akkor is megkapja a családi pótlékot a gyermekei után, ha nem él velük közös háztartásban, ennek azonban az volt az alapvető feltétele, hogy az általa fizetett gyerektartási díjnak legalább akkora összeget kellett kitennie, amekkora összeget Ausztria minimálisan előír. Amennyiben az általa fizetett gyerektartás nem éri el ezt a minimumot, úgy nem jogosult a pótlékra. 2017-ben azonban ezt a szabályt eltörölték, így immáron nem jogosult családi pótlékra az az elvált szülő, aki nem él egy háztartásban gyermekeivel, ellenben a gyermekek azon szülője, aki velük egy háztartásban él, igényelheti a pótlékot még abban az esetben is, ha ő maga nem Ausztriában dolgozik. Így tehát például ha Károlynak és Annának van három gyermeke, azonban elválnak, külön háztartásba költöznek és Károly elmegy Ausztriába dolgozni, akkor Anna felveheti az osztrák családi pótlékot Károly miatt, azonban Károly ezt nem kaphatja meg.

Mekkora az osztrák családi pótlék összege?

Az elmúlt évben jelentős változások történtek az osztrák családi pótlékok terén, aminek következtében Ausztria államkasszája 200 millió eurót spórolt ezen kiadásokon. 2019-től ugyanis érvénybe lépett az az elv, hogy az Ausztriában adható családi pótléknak arányosnak kell lennie azzal a családi pótlékkal, amelyet az az ország ad, ahonnan a munkavállaló érkezett, és ahol a gyermekek élnek. Ez tehát azt jelenti, hogy amennyiben az az ország, ahol a gyermekek élnek, kevés családi pótlékot ad, akkor Ausztria sem fog sokat adni, ez pedig minket, magyarokat is jelentősen érint, hiszen Magyarországon ? figyelembevéve, hogy az állam inkább a családi adókedvezményekre összpontosít ? nagyon kicsi a családi pótlék, így Ausztriából sem fogunk meggazdagodni, legalábbis nem a pótlékkal. Egészen pontosan a felére csökkent a magyar munkavállalók ellátási összege, ami egy komoly érvágásnak számít a kint dolgozóknak.

Amennyiben mindkét szülő Ausztriában dolgozik, akkor gyerekenként 100 euróval fognak kevesebbet kapni a korábbiakhoz képest, ami azt jelenti, hogy immáron minden gyermek után körülbelül 90-100 euró jár a számukra. Abban az esetben pedig, ha csak az egyik szülő dolgozik Ausztriában, a másik pedig otthon maradt Magyarországon a gyerekekkel, akkor minden gyerek után körülbelül 50 euróra számolhatnak az itteniek.

Ausztriában azonban eltérő a családi pótlék a gyermek korának függvényében, tekintsük tehát át a változásokat!

  • Ausztriában újszülött kortól a gyermek hároméves koráig 114 eurót kaphattunk, azonban ma már csak 64,07 euró jár utána,
  • Ausztriában hároméves kortól a gyermek tízéves koráig 121,90 eurót kaphattunk, azonban ma már csak 68,51 euró jár utána,
  • Ausztriában tízéves kortól a gyermek tizennyolcéves koráig 165,10 eurót kaphattunk, azonban ma már csak 92,79 euró jár utána.
  • Ausztriában egy fogyatékkal élő gyermek után 155,90 eurót kaphattunk, azonban ma már csak 87,62 euró jár utána.

Ez azonban nem minden, ugyanis az osztrák államtól minden év szeptemberében kaphattak a munkavállaók egy egyszeri beiskolázási segítséget, ami pontosan 100 eurót jelentett a családoknak, ezt az összeget is drasztikusan csökkentették, így ma már csak 56,20 euróra számíthatnak a családok.

Ahogyan Magyarországon, úgy Ausztriában is igaz az, hogy minél több gyermekünk van, annál nagyobb családi pótlékra vagyunk jogosultak, azonban a díjazás mértéke ezen a területen is csökkent:

  • Egy gyermek után eddig 7,10 euró plusz díjat kaptunk, ma azonban már csak 3,99 eurót,
  • két gyermek után eddig 17,40 euró plusz díjat kaptunk, ma azonban már csak 9,78 eurót,
  • három gyermek után eddig 26,50 euró plusz díjat kaptunk, ma azonban már csak 14,89 eurót,
  • négy gyermek után eddig 32 euró plusz díjat kaptunk, ma azonban már csak 17,78 eurót.

Magyarországhoz hasonlóan Ausztriába is van családi adókedvezmény azon munkavállalók számára, akik a nyugati szomszédainknál dolgoznak, ezeknek összege is csökkent. A Kinderabsetzbetrag összege 2019-ig 58,40 euró volt, ennyivel többet vihettek haza a családok, mára azonban ezt lecsökkentették 32,82 euróra.

Hogyan lehet igényelni?

Az osztrák családi pótlék igénylése kissé bonyolult folyamat, és akár hónapokig is eltarthat ennek elbírálása. Először is az illetékes Finanzamthoz kell beküldenünk a szükséges formanyomtatványt a lakcímünket és a munkahelyünket megjelölve rajta, ezt követően pedig a Finanzamt elküldi az E411-es nyomtatványt a magyarországi Kormányhivatalnak, akik ennek alapján tovább küldenek egy adatlapot nekünk, hogy töltsük ki. Ezt kitöltve vissza kell adnunk, akik pedig a Kormányhivatal Családtámogatási Osztályára küldik, hogy egyeztessenek a munkaviszonyokról, majd az ellenőrzött adatokat visszaküldik Ausztriába, és ha mindne jól ment, akkor meg is kapjuk a pótlékot. Ez az eljárás azonban akár hónapokig is eltarthat.

Visszamenőlegesen is lehet-e igényelni?

Nem sok magyarnak jutna eszébe, hogy a családi pótlékot visszamenőlegesen is lehet igényelni, hiszen itthon mindössze két hónapra visszamenőleg lehet ezt igényelni, azonban Ausztriában más a helyzet, ott ugyanis akár 5 évre tolódik ki ez az intervallum. Ez tehát azt jelenti, hogy amennyiben csak most értesültünk arról, hogy 5 évre visszamenőleg igényelni lehet a családi pótlékot, akkor kezdjük is el az ügyintézést!

Lényegesen eltér a hazai szokástól az osztrák annak tekintetében is, hogy míg Magyarországon a gyermek tizennyolcéves korától megszűnik a családi pótlék, addig Ausztriában akár a gyermek huszonnégyéves koráig is igényelhetjük, bár ennek az a feltétele, hogy a gyerekünk valamilyen felnőttképzésben vagy szakmát adó intézményben tanuljon, és a gyerekünk önálló jövedelme ne érje el a 9000 eurót.