Nyugdíjemelés 2020-ra: minden, amit az idei emelés mértékéről tudni kell

0

A korábbi évekhez hasonlóan 2019-ben sem változott a nyugdíjemelés kiszámítása, tehát az idei nyugdíj az inflációs előrejelzés alapján került kalkulálásra.

Ez azt jelenti, hogy ? mivel 2018-ban az idei inflációt 2,7%-ra becsülték meg ? a 2019-es nyugdíjemelés 2,7%-ban merült ki, ami a legtöbb idős számára alig jelentett pár ezer forintot.

Hogyan számolják ki a nyugdíjemelés összegét?

Azt, hogy az adott évben mekkora lesz a nyugdíjemelés, mindig a tárgyév előtti évben számolják ki. Tehát a 2019-es nyugdíjemelést 2018 végén kalkulálták ki úgy, hogy a pénzügyi intézetek megállapították, hogy az adott évben mekkora inflációra lehet számítani. Az infláció előre látható mértékével megegyezően emelkedik a nyugdíj, és mivel a tavalyi év végén 2,7%-os inflációra számítottak, így a nyugdíj is ennyivel emelkedett az idén.

Azt azonban érdemes tudni, hogy mindig a lehető leginkább optimistább inflációs előrejelzést veszik alapul, ami azt jelenti, hogy minden évben a lehető legkisebb mértékben emelik meg a nyugellátást. Nincs azonban mellőzve a tényleges infláció sem, ugyanis az állam az adott évben mérlegeli, hogy az előrejelzésekhez képest hogyan alakult az infláció, és a különbözetet a tárgyév tizenegyedik hónapjában, azaz novemberben megtéríti a nyugdíjasoknak.

Ez tehát azt jelenti, hogy az idősek tizenegy hónapig ? ha úgy tetszik ? megelőlegezik az összeget az államnak, amelyet aztán egyösszegben novemberben ad vissza számukra az államkassza.

Pontosan mennyit jelent ez forintban?

Ha feltesszük azt a kérdést, hogy ez a nyugdíjemelés átlagosan mekkora összeget jelent egy szépkorú ember életében, azt igen nehéz megállapítani. Magyarországon ugyanis meglehetősen differenciált a nyugdíjazás, vannak olyan idősek, akik valóban mindössze havi 28 500 forintot kapnak, az ő esetükben ez a 2,7%-os emelkedés szinte érezhetetlen, nem éri el a 800 forintot, ezzel szemben akadnak olyanok is, akiknek a nyugdíja többszázezer forintban, már-már milliós tételben merül ki havonta, ebben az esetben pedig természetesen jelentősebb összegnek számít a 2,7%.

Éppen ezért noha matematikailag lehetséges az átlagolás, mégis ? mivel ekkora különbségek vannak a nyugellátásban ? nem érdemes ezt egy számban meghatároznunk. A legegyszerűbb, ha kiszámoljuk mi magunk, mekkora emelkedésre számíthatunk.

Nem változott a nyugdíj minimális összege

A nyugellátás terén nem történt túl sok változás, legalábbis ami a folyósítandó összegeket illeti. Az idei évben sem növelték meg a minimális nyugdíj összeget, maradt tehát a 28 500 forint. Mivel el a minimális összeg, ez azt jelenti, hogy ez a pénz annak is jár, akinek a kiszámított nyugdíja alapvetően nem érné el ezt az összeget, ennyi tehát minden olyan személynek alanyi jogon jár, aki elérte a nyugdíjkorhatárt, ennél az összegnél pedig csak magasabb juttatást lehet kapni.

Számos változás a nyugdíjszabályok körül

Noha az adható nyugdíj minimális összege nem változott, ennek ellenére számos szabálybéli változást kell észben tartaniuk az érintetteknek.

Jó hír az idősebbeknek, hogy az adózási szabályok megváltoztatásával sokkal kedvezőbb a nyugellátás melletti munkavállalás, kedvezőbb juttatásokban részesülhetnek, ez a módosítás pedig leginkább a nyugdíjba vonult nők számára csábító, ám az előrehozott nyugdíj megszűnt.

Emellett megnövelték az öregségi nyugdíj korhatárát 65 évre. Amennyiben a nők 40 év szolgálati időt fel tudnak mutatni, akkor kedvezménnyel vonulhatnak nyugdíjba, ezek pedig jelentős változások, amelyek leginkább a nők számára kedveznek, elvégre viszonylag fiatalon nyugdíjazhatók, ugyanakkor igen kecsegtető feltételek mellett dolgozhatnak tovább a nyugellátás mellett.