Ennyivel nő a csecsemőgondozási díj összege

0

Noha a gyermekvállalás mindig öröm, a fiatal párok többségének mégis meg kell küzdenie azzal a problémával, hogy jelentős anyagi kiesést is jelenthet egy kisbaba születése.

A kormány családtámogatásának köszönhetően napjainkra már komoly támogatásokban részesülnek a fiatal szülők, jövőre pedig a támogatások száma tovább nő.

Sok a segítség

Számos segítségben részesül ma Magyarországon az, aki gyermekeket vállal. A nők diákhitelét három gyermek esetében elengedik, a babaváró hitel a hitelpiac legkedveltebb és legígéretesebb terméke, igénybe vehetjük a CSOK-ot és a falusi CSOK-ot, sőt, jelentősen kedvezőbb áron vehetünk családi autót is.

Mindazonáltal figyelembe kellett venniük a gyermeket vállalóknak azt is, hogy a kisbabával otthon maradó édesanya bevétele megszűnik, így tehát a családkassza kisebb mértékben gazdagodik. Természetesen az otthon maradó kismamáknak is jár a támogatás, a GYES, a GYED és a CSED kárpótolja némiképp a kimaradó jövedelmet.

Jelentősen nő a CSED

A csecsemőgondozási díjat azon édesanya kapja, aki a kisbaba születése előtti két évben minimum 365 napon át biztosított volt, a gyermeknevelés mellett kereső tevékenységet nem folytat, a juttatás pedig a kisbaba megszületésétől számított 168. napig jár.

Mindeddig a CSED az édesanya bruttó fizetésének 70 százalékát jelentette, tehát a fizetésének 30 százalékát kellett mellőznie, 2021. július 1-től azonban jelentősen megnő a támogatás összege.

Novák Katalin, a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár bejelentése alapján ugyanis a jövő év nyarától a gyermeküket nevelő nők a bruttó fizetésük 100 százalékát kapják meg csecsemőgondozási díj formájában fél éven keresztül. Novák Katalin azt is kiemelte, hogy ezzel az intézkedéssel a családkassza tulajdonképpen jobban gyarapszik, mint a CSED folyósítása előtt, ugyanis ezen juttatásból mindössze a személyi jövedelemadó kerül levonásra, a nyugdíjjárulék és a társadalombiztosítási járulék nem, tehát ennyivel több marad a család kezében.