Nagyszülői GYED – kinek jár, igénylése, összege

0

A nagyszülői GYED-ről szóló törvényjavaslat alapján legfeljebb kettő (ikrek esetén 3) év nagyszülői GYED-et lehet igényelni 2020. január elsejétől.

Ez a lépés is a családvédelmi akcióterv egyik intézkedése a hét közül. A nagyszülő fizetése alapján állapítanák meg a GYED-et, továbbá a szülő jogán a nagyszülő is jogosulttá válhatna a gyermekgondozási díjra az alábbi feltételek mellett:

  • ha a gyermek születését megelőző két évben legalább 365 napon át biztosított volt a nagyszülő;
  • ha a gyerek nevelése, gondozása a szülő háztartásában történik;
  • ha a gyermek mindkét szülőjének van munkája ? egyedülállók esetében a gyermeket nevelő szülőnek kell munkával rendelkeznie;
  • ha a gyermek szülei (egyedülálló esetében a gyereket nevelő szülő) írásban nyilatkoznak, hogy egyetértenek a gyermekgondozási díj nagyszülő által való igénybevételével;
  • és ha a gyermekre tekintettel nem folyósítanak más, gyerekgondozást segítő ellátást.

Nem kaphat nagyszülői gyedet az, akinek munkája van, kivéve, ha otthonról dolgozik. Továbbá nem jár a támogatás annak a nagyszülőnek, aki öregségi nyugdíjat, korhatár előtti ellátást, özvegyi nyugdíjat, táncművészeti életjáradékot, szolgálati járandóságot, ápolási díjat, vagy átmeneti bányászjáradékot kap, illetve, ha megváltozott munkaképességű személyeknek járó ellátásban részesül.

Nem kizáró ok, ha valaki az otthonában végzett munka után járó táppénzt, csecsemőgondozási díjat vagy baleseti táppénzt kap. Azonban akkor sem jár a GYED, ha bölcsődébe járatják a gyermeket.