Ilyen táppénzre számíthatunk 2021-ben

0

A táppénz és a betegszabadság fogalmát gyakran összekeverik az emberek, pedig nagyon nem mindegy, hogy melyikre vagyunk jogosultak. Érdemes tehát tisztában lenni a juttatás pontos részleteiről, ugyanis úgy néz ki, hogy a 2021-es év sem lesz egészségügyileg zökkenőmentes.

Cikkünkben igyekszünk minden fontosabb információt összegezni a 2021-es táppénzviszonylatokról.

Mikor jár a betegszabadság és mikor a táppénz?

Betegszabadságot a munkavállaló akkor kaphat, ha az egészségügyi állapota olyannyira megromlik, hogy így a munkáját nem tudja elvégezni. Ha például sofőrként dolgozunk, de eltörik a kezünk, akkor törött kézzel természetesen nem tudunk autót vezetni, így betegszabadságra vagyunk jogosultak. Ugyanakkor ha a lábunk törik el, és egyébként adminisztrátorok vagyunk, akkor az adminisztrátori feladatainkat törött lábbal is el tudjuk látni, így nem feltétlenül biztos, hogy így kiírnak bennünket betegszabadságra.

Fontos azonban tudni, hogy bármilyen betegségünk van, az első 15 betegen töltött munkanap során nem írhatnak ki bennünket táppénzre, ekkor ugyanis a betegszabadságunkat használjuk el. Ha az állapotunk, ami miatt keresőképtelenek lettünk, 15 napnál tovább fennmarad, akkor természetesen még nem mehetünk vissza dolgozni, bármennyire is futottunk ki a betegszabadság éves keretéből. Ilyenkor tesznek át minket táppénzre, amely juttatást az állam fizeti.

Hogyan kaphatom meg a táppénzt?

Arról, hogy a beteg jogosult-e a táppénzre, azaz hogy állapota valóban nem engedi-e meg, hogy a munkáját ellátssa, minden esetben a háziorvos dönt. Először tehát a háziorvost kell meglátogatnunk, aki megvizsgál bennünket és határoz arról, hogy kiírhat-e minket táppénzre. Ha úgy látja, hogy igen, akkor adni fog egy igazolást. Ezt az igazolást el kell juttatnunk a munkaadónkhoz, aki ennek alapján intézkedik. Nagyon fontos ugyanakkor megjegyeznünk, hogy az orvosnak annyi táppénzes papírt kell kiállítania, ahány munkaviszonyunk van. Ez nem is olyan meglepő, hiszen a táppénzes igazolást el kell juttatnunk a munkaadónknak, és ha több is van belőle, akkor természetesen több papírra van szükségünk. Ráadásul az orvosnak minden igazolásra rá kell írnia, hogy milyen munkakörben dolgozunk, hogy biztosan tudni lehessen, hogy valóban jogosultak vagyunk-e a táppénzre. Előfordulhat ugyanis, hogy amennyiben több állásunk is van, és e két állás két más feladattípust, munkakört jelent, akkor az egyik esetében megkaphatjuk a táppénzt, a másik esetében azonban nem. Képzeljük el például, hogy kamionsofőrként dolgozunk, de mellékállásban adminisztrátori pozíciót töltünk be egy cégnél. Ha szerencsétlenségünkre eltörik a lábunk, akkor aligha tudjuk taposni a gázpedált, így az orvos táppénzre fog kiírni bennünket. Ettől függetlenül azonban az adminisztrátori feladatainkat el tudjuk végezni, így a másodállásunk esetében nem kapjuk meg a táppénzt.

Mikor kaphatom meg a táppénzt?

Abban az esetben, ha minden dokumentumot hiánytalanul kitöltöttünk és minden igazolást megfelelően csatoltunk, akkor a beérkezéstől számított legkésőbb nyolcadik napig meg kell, hogy történjen az utalás. Azonban ha valamit hiányosan küldtünk be, akkor pótolnunk kell a dokumentumokat, ami természetesen meghosszabbítja az eljárást. Az ügyintézés azonban így sem tarthat tovább huszonegy napnál.

Fontos figyelni arra is, hogy amennyiben a betegségünk tovább tart nyolc napnál, akkor a táppénzzel nyolcnaponta kell, hogy elszámoljon a munkaadó. Abban az esetben, ha az a bizonyos nyolcadik nap ünnepnapra vagy munkaszüneti napra esik, akkor az azt megelőző munkanap során kell teljesíteni a tranzakciót. Ha számunkra nem megfelelő vagy nem kényelmes a nyolcnaponta történtő utalás, akkor lehetőségünk van arra, hogy kérvényt nyújtsunk be ennek módosítása céljából. Lehetőségünk van ugyanis igényelni azt, hogy a táppénz akkor kerüljön hozzánk, amikor a fizetést is kapjuk vagy kapnánk. Ennek nyilatkozatát szintén a munkaadónknak kell benyújtanunk.

Mekkora táppénzre számítsak?

Az, hogy mekkora táppénzre számíthatunk, az leginkább attól függ, hogy mekkora a bejelentett jövedelmünk. A táppénz a bejelentett jövedelmünk napi díjának hatvan százaléka (per nap), természetesen azonban van egy felső limitje is. Így tehát a maximálisan megállapítható táppénz nem lehet magasabb az aktuális minimálbér duplájának harmincad részénél, azaz jelen esetben maximum 10 733 forint az egy naptári napra folyósítható táppénz összege.