Családi járulékkedvezmény CSED, GYES, GYED, GYET esetén

0

A családi adó- és járulékkedvezmény érvényesíthető a munkabérből, de vajon érvényesíthető-e a rendszeres ellátásokból is? Sajnos nem mindegyikből.

Adóköteles juttatás az, amelyből személyi jövedelemadót és járulékot vonnak. Ilyen a

  • csecsemőgondozási díj (CSED) (korábban terhességi-gyermekágyi segély, TGYÁS),
  • gyermekgondozási díj (GYED),
  • táppénz ? a várandósság időszakában.

Adómentes juttatás után nem kell személyi jövedelemadót fizetni, de járulékot vonnak belőle. Ezek a

A kérdés, amely felmerül: miért ne lehetne járulékkedvezményt igénybe venni a GYES és a GYET után? Hiszen ha az igénylő járulékot fizet, akkor kedvezményt is kaphat, nem? Sajnos nem. A Tb-törvény ugyanis kimondja, hogy a családi járulékkedvezmény NEM vehető igénybe olyan ellátás után, amely adómentes vagy nem minősül bevételnek. Mivel a GYES és a GYET adómentes, ezért a járulékfizetést nem lehet megspórolni.

A fentiekből következik, hogy a CSED és a GYED ilyen értelemben ugyanúgy viselkedik, mint a fizetés, vagyis mind az utána fizetendő szja, mind a nyugdíjjárulék csökkenthető, sőt megfelelő számú gyermek esetén le is nullázható!

Az igénylő a teljes, bruttó összeghez hozzájuthat: a GYED esetén a bruttó összeg 2015-ben 142 000 forint, a nettó viszont csak 105 134 forint. Vagyis a családi kedvezménnyel csaknem 40 000 forinttal több marad a család zsebében!