Fix kamat akár 10-20 éven át – mégis rosszul járunk vele?

0

Az MKB Bank új hiteltípussal jelentkezik a hosszú távú lakáshitelek piacán.

Magyarországon mindössze néhány bank biztosított olyan lakáshitelt, amely fix kamatozású volt. E bankok és hitelek listája jövőre az MKB-val és az általuk bevezetendő Kamatrögzítő Hitelprogrammal bővül.

Miért különleges?

Az MKB hitele fix kamatozású, lakáshitelük kamatszintjét 10 évente határozzák meg, vagyis a kamat és a törlesztés bizonyosan fix marad az első tíz évben, majd egy újraszámítás után a következő évtizedben és végül a harmadik számítás után az utolsó tíz évben is.

A fix kamatozású hitelek piacán jelenlevő bankoknak akadnak tízéves, tizenöt éves és húszéves fix kamatozású lakáshitelek is, ami azt jelenti, hogy a fix kamatozású kölcsönök piaca folyamatosan bővül. Úgy tűnik, a bankok hosszú távú előrejelzései szerint a magyar és az uniós gazdaság kedvező irányba halad. Ennek ellenére nehéz megmondani, mi lesz 10, 15 vagy 20 múlva.

Hogyan profitál a bank a fix kamatozású hitelből?

Egyes bankok mégis bevállalják a kockázatot, és húsz évre fixálják a kamatot. Az ő szempontjukból ez azért tűnik nyereségesnek, mert magas kamatszintet határoznak meg, tehát pl. 9%-ot a jelenlegi piaci 4-5%-hoz képest. Ez azt jelenti, hogy ha a következő években a gazdaság a mostanihoz hasonlóan teljesít, a bank évente 5%-ot nyer. Ha a gazdaság pl. a 10. évtől mélyrepülésbe kezd (amire, valljuk meg őszintén, nem sok esély van), a bank még mindig nyerésben van, hiszen az első tíz év nyereségéből finanszírozhatja a második tíz év veszteségét.

Ráadásul azoktól az ügyfelektől, akik 2026 után vesznek fel hitelt, magasabb kamatot kérhet, így akár a 2016-os fix hitel veszteségét is behozhatja 2026 után, miközben a fix hitel az első tíz évben hatalmas nyereséget hozott.

Hogyan profitálhat Ön a fix kamatozású hitelből?

Az adós csak abban az esetben jár jól, ha a jegybanki alapkamat a következő 10-20 évben jelentősen meglódul, például felmegy 5-6 vagy akár 10%-ra. Ilyen magas alapkamat mellett a banki kamatok is jelentősen megemelkednek, és a mostani, magasnak tűnő 9%-hoz képest is felfelé fognak mozdulni. Bár nagyon furcsa ilyet mondani, de az adós akkor jár jól, ha Magyarország gazdasága rosszabb helyzetbe kerül ? vagyis minél rosszabb, annál jobb. Nem kell agysebésznek lenni, hogy ugyanakkor belássuk: ha Magyarországon nehéz helyzetbe kerül, akkor az adós is nehéz helyzetbe kerül (nem nő a fizetése, megszűnik a munkahelye stb.). Vagyis valószínűtlen az, hogy az adós erős tölgyfaként dacol a Magyarországot térdre kényszerítő gazdasági problémákkal, és miközben a banki kamatok az égbe nőnek, addig Ön ugyanolyan fizetést kap, nem változnak a munkahelyi körülményei, nem fenyegeti az elbocsátás stb.

Akkor most jó a fix kamatozású hitel vagy nem?

Az egyszerű válasz a fentiek szerint az, hogy nem jó. A bonyolultabb válasz: a kamat mértékétől függ. Ha 20 évre fixálják a kamatot 10%-on, az mindenképpen rossz, mivel a jelenlegi gazdasági trendek szerint szinte elképzelhetetlen, hogy a kamat olyan mértékben emelkedjen, amivel Ön jól jár. Nyugat-Európában, amely térségtől gazdasági függésben vagyunk, a fix hitelek kamatai döbbenetesen alacsonyak. Németországban a 15 éves, 15 évig fix kamatozású hitel THM-je 2% alatt van, Ausztriában 20 éves fix periódus van 4%-os kamattal.

Megosztani?

Talán ez lehet a legjobb megoldás. Ha Ön 8 millió forintot szeretne felvenni, és nyugodtan kíván aludni, legjobb, ha felét fix kamatozással veszi fel, felét viszont rövidebb kamatperiódusú hitelben. Így bármilyen probléma üt be, Ön viszonylagos biztonságban van. Mindazonáltal a fix kamatozás se terjedjen 5 évnél tovább ? a nemzetközi példák azt mutatják, hogy a minket húzó nyugati államok igen alacsony kamatszinttel számolnak a következő évtizedekre, és a gazdasági összefonódások miatt nekünk sincs okunk feltételezni, hogy hirtelen elszalad a jegybanki alapkamat hazánkban.