Tudnivalók az autóhitelek és a személyi hitelek forintosításáról

0

A deviza alapú jelzáloghitelek forintosítása után az autóhitelek is forintosításra kerülnek.

Kiket érint?

A devizahitelek nem csupán a lakáshiteleseket érintették: miután százezrek kerültek lehetetlen és reménytelen helyzetbe a svájci frank árfolyamának kilövése után, a kormányzat a társadalmi problémák orvoslására kivezette a piacról a deviza alapú lakáshiteleket. Már a legkorábbi időszakban felmerült, hogy ne csak a legnagyobb hitellel rendelkezőkön, hanem a kisebb kölcsönt felvevőkön is segítsen az állam. Ez az autóhiteleseket, az autólízingelőket és a személyi hitelt vagy fogyasztási hitelt felvevőket érinti.

Az utolsó forintosítására több lépcsőben került sor. 2015. szeptember 22.-én döntött a parlament, hogy az augusztus 19-i frank- és euróárfolyamon forintosítják a hiteleket. A devizahitelek december 1-jén kerültek kivezetésre, vagyis az ügyfelek 2015. december 1-jétől kezdve a 2015. augusztus 19-i árfolyam szerint törlesztik tovább az autóhitelüket vagy a személyi kölcsönüket.

Számszerűen

Számszerűen a forintosítás azt jelenti, hogy a frankot 287,20 forinton váltják át a bankok, az eurót pedig 309,20 forintos áron. A könnyítés jelentős: számítások szerint 31 milliárd forint marad összességében az adósoknál ? frankonként 31 forinttal csökken a tartozás mértéke.

A forintosítás 229 000 élő szerződést érint, összesen 305 milliárd forint értékben, de vonatkozik a már nem élő személyi és autóhitelekre is: ezek összesen több mint 500 milliárd forint hitelállományt jelentenek.

Határidők

A forintosított hitelről a bankoknak elszámolást kell küldeniük az ügyfeleknek: ennek határideje 2015. december 15. Ha az ügyfél nem talál kivetnivalót az elszámolásban, és elfogadja a forintosítást, a szerződésmódosítás automatikusan életbe lép. Ha az ügyfélnek panasza van, 30 napig nyújthatja be.

Ha Ön nem tudja, hogy elfogadja-e a forintosítást, érdemes elolvasni a témában írt cikkünket.