Diákhitel1: kedvezőbb kamat; biztosítás jövedelemkiesés idejére

0

2016-tól történelmi mélypontra esik a szabad felhasználású, kezes és fedezet nélkül felvehető hitel kamata.

Diákhitel1

A Diákhitel1 egyedülálló piaci termék, mivel felvételéhez nincs szükség jövedelemre, kezesre vagy fedezetre, és bárki felveheti, aki nincs még 40 éves és felsőoktatási intézményben tanul (a pontos feltételeket a cikk végén soroljuk fel).
A Diákhitel1 kamata 2015 második felében 4,9% volt, amellyel a szabad felhasználású, személyi kölcsönhöz hasonló hiteltípusok között utcahosszal a legkisebb kamatot biztosította. Ez a kamatszint csökken tovább 2016. január 1-jétől, amikor a Diákhitel1 3,9%-kal fog kamatozni. A kamat mértéke fél éven át bizonyosan ennyi marad, hiszen a Diákhitel1 kamatperiódusa hat hónap.

Biztosítás munkanélküliség és tartós táppénz esetére

Sokaknak okoz fejtörést, hogy a diákhitelt akkor is törleszteni kell, ha a volt hallgató az iskola befejezése után nem tud munkába állni, vagy tartós táppénzre kerül, illetve megszűnik a munkahelye. A biztosítás lényege, hogy havi 690 forint (évi 8280 Ft) ellenében a BNP biztosító akár egy éven át havi 30 000 forinttal támogatja a bajba került diákhitelest. A biztosító a havi kötelező minimális törlesztés összegét a DHK-nak utalja át, a maradékot pedig az adós bankszámlájára. (Bővebben itt tájékozódhat a konstrukcióról.)

Ki igényelheti a Diákhitel1-et?

Szükséges tényezők:
40. életévét még nem töltötte be.
Magyar állampolgár, vagy menekültként elismert, vagy letelepedési vagy bevándorlási engedéllyel rendelkezik.
Magyarországon szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkezik.
Felsőoktatási intézményben hallgatói, tanulói jogviszonya van.
Lakóhelyét bejelentette.
Az adott képzési időszakra bejelentkezett.
Nincs érvényes szabad felhasználású Diákhitel-szerződése.

Kizáró tényezők:
Nem jogosult, akinek másik hitelszerződése megszűnt és tartozását nem fizette meg.
Egy személy egy Hitelszerződéssel rendelkezhet.
Nem vehet fel diákhitelt, akit jogerősen végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek, és szabadságvesztését még nem hajtották végre, vagy annak végrehajthatósága nem szűnt meg (kivéve, ha a bíróság feltételes szabadságra bocsátotta.)