Autóhitel kiváltás és átvállalás – megéri!

0

A korábbi magyarországi hitelválság és a devizahiteleseket érintő, több évre visszamenő mizéria után sem lehet eléggé hangsúlyozni ? hátha valaki még mindig nem tanulta meg a leckét: ha autót szeretnénk vásárolni, és ehhez pénzt akarunk felvenni, inkább tízszer is gondoljuk át a kölcsönfelvételt.

Az elmúlt években töménytelen olyan autót árultak a különböző netes oldalakon, amelyeknél feltüntették: „a törzskönyv XY banknál található”. Számtalan autót árvereztek el a NAV oldalain, vagy a bírósági végrehajtók. A legmegdöbbentőbb eseteket azok az eladók produkálták, akik a folyamatos árfolyam-ingadozás miatt NEM tudták megmondani a vásárlóknak, hogy pontosan mennyit is szeretnének kapni kényszerűségből, autóhitel kiváltással eladósorba került járművükért. Ha ki szeretnénk maradni az autóhitelezés körüli haláltáncból, legjobb, ha tíz helyett inkább húszszor is megnézzük, milyen hitelt veszünk fel az autónkra (pontosabban lízinget, mert technikailag jelenleg az létezik csak).

Autóvásárlás hitelátvállalással

Ha olyan járművet szeretnénk vásárolni, amelyet jelenlegi tulajdonosa banki finanszírozással vásárolt, annak részleteit jelenleg is törleszti, akkor ezt hitelátvállalással tehetjük meg. Manapság is még sajnos sokan kényszerülnek arra, hogy a futamidő lejárta előtt megváljanak hitelre/lízingre vásárolt gépkocsijuktól. Egy ilyen gépjármű értékesítésekor a vásárlónak és a finanszírozónak egyaránt hozzá kell járulnia a tranzakcióhoz. Az autóhitel átvállalás / terhelt adás-vétel lényege, hogy az egyik személy átvállal egy másiktól egy kölcsönügyletet, annak már teljesített feltételeivel. Az eredetinél hosszabb futamidő vállalása is lehetséges. Amennyiben a jelenlegi és a leendő tulajdonos megállapodtak, együtt el kell menniük a hitelezőhöz. A vásárló átadja a hitelminősítéshez szükséges iratokat. Neki és a megvásárolni kívánt gépkocsinak egyaránt át kell mennie a hitelképességi vizsgálaton.

A szükséges dokumentumokkal együtt egy írásos kérelmet kell eljuttatnunk a finanszírozóhoz, amely tartalmazza a hitelátvállalási szándékot. A finanszírozó értesítést küld a kérelem elbírálásának eredményéről. Amennyiben a vásárló és az autó is hitelképesnek bizonyul, sor kerülhet a tranzakcióra. A finanszírozó meghatározza az aláírás helyét és idejét, amelyen mindkét félnek egy időben meg kell jelennie. Ez lehet a finanszírozó székhelye, képviseleti irodája vagy bankfiókja. A jelenlegi tulajdonos hitelszerződését lezárják, majd az új ügyféllel kötnek egy másik hitelszerződést. A hitelt átvállaló félnek szerződésmódosítási díjat kell fizetnie, ennek mértéke a finanszírozótól függ, a pontos összeget a díjjegyzéke tartalmazza. A díj mértékét nem befolyásolja, hogy magánszemély vagy vállalkozás vásárolja-e meg az autót. A szerződésmódosítási díj befizetésére általában az aláírással egy időben kerül sor. A havi részleteket ezt követően már az új tulajdonos törleszti. Az autón a fennmaradó tartozás kiegyenlítéséig elidegenítési tilalom van érvényben, így azt csak a fennmaradó tartozás visszafizetésével, az elidegenedési tilalom feloldása után értékesíthetjük tovább.

A világgazdaság jelenlegi folyamatai, a magyar inflációs ráta megtévesztő lehet, és hitelfelvételre csábíthat ? ugyanígy volt ez 2007-ben is. Majd derült égből villámcsapásként ért bennünket a gazdasági világválság, amelynek következményeként a törlesztőrészletek megduplázódtak, és a korábban befizetett összeg valósággal eltűnt: ki ne hallott volna olyan autósról, aki felvett pl. 2 millió forint hitelt, visszafizetett 500 000 forintot, és még így is maradt neki 2,5 millió hitele, miközben az autója már a hitelösszeg felét sem érte?

Szerencsére ma már attól nem kell tartanunk, hogy úgy járunk, mint a legszerencsétlenebb hitelesek. Viszont a forinthitelek havi törlesztései között is több ezer, vagy akár tízezer forintos különbségek lehetnek. Soha ne fogadjuk el gondolkodás nélkül az autókereskedő által kínált hitelt, mindig próbáljunk alkudni, mivel az ilyen hitel törlesztésébe nem csak a bank, hanem a kereskedő haszna is vastagon be van építve. Később lehetőség az autóhitel kiváltás, depénzintézettől függően belefuthatunk akár magasabb lezárási díjakba is, a végén pedig a kiváltó hitellel is csak ott leszünk, ahol a part szakad?

Próbáljunk közvetlenül a banknál igényelni autókölcsönt, vagy ? könnyű mondani ? keressünk olyan hitelközvetítő céget, amely nem csillagászati jutalékszinten dolgozik. Az autóhitel közvetítők ugyanis többnyire bizonyos mozgástérrel rendelkezve maguk állítják be a jutalékukat, azaz ha a sarkunkra állunk, akár olcsóbban is megkaphatjuk az adott kölcsönt. Használjuk ki az online hitelkalkulátorok adta lehetőséget, és hasonlítsuk össze a lehető legtöbb hitelközvetítő és bank ajánlatát. Csak akkor adjuk be a hitelkérelmet, ha alaposan körüljártuk a témát. Egy hitelfelvétel hosszú időre átszabja a költségvetésünket, hiszen akár 60-70 hónapon át minden hónapban X ezer forint hiányozni fog a kasszából.