Miért éri meg a hitelkiváltás? Mi a menete?

0

A hitelkiváltás vagy másképpen adósságrendező hitel lényege minden esetben az, hogy egy kedvezőtlenebb hitelt kedvezőbb konstrukcióra cseréljük.

Ennek lehet az oka, hogy olyan új ajánlatok jelentek meg a hitelpiacon, melyeknek alacsonyabb a kamata vagy kedvezőbb törlesztőfeltételei vannak. De előfordulhat az is, hogy életkörülményeink úgy alakultak, hogy alacsonyabb törlesztőrészletre van szükségünk. A fenti esetekben érdemes elgondolkodnunk azon, hogy lecseréljük régi hitelünket.

A hitelkiváltás a gyakorlatban úgy működik, hogy a kedvezőbb feltételeket kínáló banktól felveszünk egy új kölcsönt, amelynek a hosszabb futamidőnek vagy a kedvezőbb kamatainak köszönhetően alacsonyabb a törlesztőrészlete. Ebből az újonnan felvett hitelből megoldható a régi, első hitel végtörlesztése. Ezt követően már csak az új kölcsön törlesztőrészleteit kell fizetnünk, élvezve annak kedvező kondícióját.

Egyes esetekben a bankok a felkínálják annak lehetőségét is, hogy az adósságrendező hitel mellé igényeljük egy szabad felhasználású személyi kölcsönt, amennyiben további pénzösszegre van szükségünk.

A kiváltásnak köszönhetően komoly összegeket tudunk megspórolni, amennyiben követjük a piac változásait és kihasználják a kínálkozó új lehetőségeket.

Mire kell figyelni hitelkiváltás során?

A hitelkiváltás számos előnnyel rendelkezik, ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a végtörlesztés során a banknak nem csupán a fennmaradó kölcsönösszeget kell visszafizetnünk, hanem legtöbbször lezárási díjat is kell fizetni (ennek összege jellemzően a fennmaradó kölcsönösszeg egy bizonyos százaléka). Éppen ezért akár komoly plusz költséggel is járhat, amelyet, ha számításba veszünk, akkor az új hitel már nem mindig jelent olyan nagy előnyt.

Jellemző módon az adósságrendező hitelek akkor éri meg, ha még jelentős idő hátravan az eredeti szerződésből, a futamidő végének közeledtével már nem ajánlott ilyesmiben gondolkodni, vagy ha éppen az adott pénzintézet egy akció keretében esetleg elengedi a lezárási díjat.

Az autóhitel kiváltás lényege

Autóhitelének cseréjét bárki igényelheti, függetlenül attól, hogy hol tart a futamidőben. Ugyanakkor az autóhiteleknél is vannak a kiváltásra vonatkozó speciális kitételek: a minimális hitelösszeg 300 ezer forint, a futamidőnek pedig a maximális hossza 84 hónap, azaz 7 év (vállalkozások esetében 8 év), azzal a megkötéssel, hogy az új futamidő végén sem lehet a jármű életkora magasabb, mint 12-14-15 év (ez pénzintézetenként változik), tehát ha egy 7 éves futamidejű kölcsönt váltanánk ki, akkor figyelembe kell vennünk, hogy jóval szerényebb a mozgásterünk a jármű kora miatt.

A gépjármű értéke legalább félmillió forintnak kell legyen, amit az Eurotax-érték határoz meg. Az új hitel során az autó értékének akár 70%-át is fel lehet venni adósságrendezés céljából.

Mivel az autóhitel kiváltás során lényegében egy új autóhitelt kötünk, az igénylés során ugyanazoknak a személyi feltételeknek kell megfelelni, mint normális esetben.

A legfontosabb, hogy a szerződéskötést megelőzően be kell mutatnunk a munkáltatói igazolást a havi jövedelemre vonatkozóan, ezzel igazolva, hogy a törlesztőrészletek fizetésére rendelkezünk elegendő bevétellel. A hiteligénylés azonnali elutasítását ebben az esetben is csak az váltja ki, ha negatív tartalommal szerepelünk a KHR adóslistában.