Új szabályozás: olcsóbb jelzáloghitelek?

0

2016-tól csökkenhet a jelzáloghitelek kamata, ráadásul az ügyfeleket a bankok kötelesek részletesen tájékoztatni a hitel minden részletéről.

Mennyivel csökkenhet a lakáshitelek kamata?

Nem csupán a gazdaság teljesítménye és a kormány, illetve a bankok 2015 végére tehető kibékülése csökkentheti jövőre a jelzáloghitelek kamatát. A kormány tervei szerint a hitelközvetítők jutaléka nem lehet több 2%-nál, illetve a jutalék összegének 2016-tól nyilvánosnak kell lennie ? a THM-hez hasonlóan.

A kormány 2%-os maximális hitelközvetítői jutalékot tart elfogadhatónak. Mivel a lakáshitelek a legnagyobb összegű hitelek, ezeknél a hiteleknél lehet a legjelentősebb a jutalék csökkentése miatti törlesztéscsökkenés. A lakáshitelek jutalékával kapcsolatban a szakértők is csupán becslésekre hagyatkozhatnak, azonban a számítások szerint a hitelközvetítők 1-3 milliárd forinttól fognak elesni. A józan ész szerint ez azt jelenti, hogy az adósok ennyivel olcsóbban kapják a hitelüket. A becslések szerint egy ötmilliós lakáshitel törlesztésébe építve az ügyfelek idáig akár 200 000 forint hitelközvetítői jutalékot is kifizettek, ez a szám eshet vissza 100 000 forint környékére.

És hol a buktató?

Sajnos egyes vélemények szerint a jutalékcsökkentés nem hogy csökkenteni fogja a kamatokat és a havi törlesztőt, de lehet, hogy növeli a hitel költségét. Az indoklás szerint a jutalék ugyan csökken, azonban tudnunk kell, hogy a hitelközvetítők valódi munkát végeznek: összegereblyézik a bankoknak az ügyfeleket. Ha a bankok nem kapnak „kész” ügyfeleket (mert sok hitelközvetítő ellehetetlenül), akkor más módon kell ügyfélhez jutniuk, és a marketingköltségeik fognak nőni. Ezáltal a hitelek kamata végeredményben nőhet is ? a törvényhozó szándékával ellentétben.

Mi a teendő?

Rövid távon szinte biztos, hogy csökkenni fog a hitelek kamata, azonban a hosszú távú (12 hónap) mozgás egyelőre kiszámíthatatlan. Annál inkább, mivel szinte biztosra vehető, hogy a bankok más módon fogják jutalmazni a hitelközvetítőiket ? vagyis a jutalék csökkenni fog, de egyéb címeken valójában ugyanannyi pénzt adnak át a közvetítőknek, mint korábban. Ebben az esetben a hitelek kamata nem mozdul sem lefelé, sem felfelé. Mivel benne van a kalapban, hogy a jutalékcsökkenés után nőhetnek a kamatok, elképzelhető, hogy az ügyfelek a mostani status quo fenntartásával járnak a legjobban.