Adózás 2017-ben

0

A kormány már 2016 nyarán elkészítette a 2017-es költségvetést, így az adótörvényeket is. Lássuk, mi változik jövőre.

Ha röviden szeretnénk összefoglalni a legfontosabb változásokat, akkor ezeket a tételeket lehetne felsorolni: cafeteria, áfacsökkentés bizonyos területeken, a jövedéki adó változása, kedvező KATA és KIVA adó. Nézzük most ezeket sorban, leginkább a magánszemélyeket érintő változásokra koncentrálva.

1. Cafeteria

  Új, adómentes juttatás az egészségügyi ellátás, amelyet a cafeteria keretében a munkáltató biztosít. Sajnos még nem tudjuk, hogy ez a tétel pontosan mit jelent, milyen egészségügyi ellátásokra terjed ki. Az bizonyos, hogy ezzel sok pénz fog a magán egészségügyi intézményekhez áramolni.
  Adóemeléssel sújtja a kormány az egészségpénztári támogatást és önkéntes pénztári támogatásokat, vagyis a 34,51%-os adó helyett ezentúl 49,98%-os adó terhel bizonyos juttatásokat. Az adót minden esetben a munkáltató fizeti, nem a dolgozó.
  Kedvezményes adózás mellett adhat a munkáltató legfeljebb évi 100 000 forintot készpénzben (ez lényegében fizetésemelést jelent).

  A közszférában dolgozók SZÉP kártyára további 100 000 forintot kaphatnak, a versenyszférában dolgozók pedig további 350 000 forintot. Ezt a rendelkezést meglehetősen sok támadás érte, és még az alkotmánybíróságnak is rá kell bólintani a diszkriminatív törvényre, amely súlyosan megkülönbözteti az állami és a versenyszféra dolgozóit.

  A 2016-ban még béren kívüli juttatásként adható tételek (iskolakezdési támogatás, üdülés stb.) 2017-től már nem számít béren kívüli juttatásnak. Ez a dolgozókat nem érinti, a munkáltatók viszont csaknem 50% adót fognak fizetni adó gyanánt.
  Továbbra is megmarad a sportbelépő, a kultúrabelépő és a munkáltató 5 millió forintig támogathatja a dolgozók lakáshitelét adómentesen.

2. Áfa és családi kedvezmény

  A friss tej, a tojás és a csirke áfája 5%-ra csökken, az internet-előfizetés és az éttermi szolgáltatások áfája 18%-ra esik.
  A kétgyermekes családok adókedvezménye havi 5000 forinttal nő, vagyis 25 000 forint lesz 2017-ben.

3. Ugrásszerűen drágulhat az üzemanyag és nő az idegenforgalmi adó

  A sokat kritizált javaslat szerint a benzin, gázolaj és a petróleum árára rakódó adó mértéke azonnal nő, ha az olaj ára 50 dollár alá csökken a világpiacon. Eszerint 50 dolláros olajár alatt a gázolaj adómértéke 10 forinttal nő, a benziné és a petróleumé 5 forinttal.
  Vendégéjszakánként 400 forintra emelhetik az önkormányzatok a szállásadók részére fizetendő idegenforgalmi adót személyenként és éjszakánként.

4. KATA és KIVA

  Jövőre akkor is KATA-s bevételnek számít egy összeg, ha a beérkezés napján a KATA-s vállalkozó már visszaadta a vállalkozói engedélyét.
  A KIVA-t jövőre 50 főnél kisebb cégek választhatják, és egészen addig lehetnek KIVA-sok, amíg el nem érik a 100 főt.

5. Türelmesebb lesz a NAV

  Akinek legfeljebb 200 000 forint adótartozása van magánszemélyként, az kérheti, hogy az adót több részletben, kamatmentesen fizethesse be.