Ekkor érkezik a decemberi és a januári nyugdíj

0

Az év vége senkinek sem könnyű időszak, különösen nem a nyugdíjasoknak. Mivel a karácsonyi vásárlásokra való tekintettel már sokkal korábban megkapják a decemberi nyugdíjukat, ezért ezt követően közel másfél hónapig nem kapnak juttatást. Pontosan mikor érkezik a decemberi, a januári és a februári nyugdíj? És mi a helyzet a 13. havi nyugdíjjal? Cikkünkben ezeket mutatjuk be.

Próbálják megkönnyíteni az idősek helyzetét

Nem könnyű ma nyugdíjasnak lenni. A kisnyugdíjasok helyzete már hosszú évek óta elkeserítő, mostanság azonban talán nehezebb, mint valaha. Az apró kis ellátásból eddig éppen, hogy ki tudták fizetni az idősek a számlákat és a kosztot, más egyébre nem maradt pénzünk. Most azonban elszálltak az energiaárak, és sajnos nekik is sokkal többet kell fizetni a fűtésért, a villanyért, a benzinért. Emellett nekik is szembe kell nézni nap mint nap az üzletekben az inflációval: nekik is sokszor drágább a kenyér, a tej, a hús… stb. Emiatt nagyon sok idős ember került veszélybe, és csak az ég tudja, hogyan fogják túlélni ezt a vészterhes időszakot. 

Az állam mindenesetre próbál segíteni, amennyire csak tud. Novemberben emiatt megemelték némiképpen a nyugdíjakat, a korrekció mellé pedig megérkezett a nyugdíjprémium is. Ezt már korábban megkapták, így remélhetőleg kicsit nyugodtabban nézhetnek az ünnepek elé. Az már csöppet sem szokatlan, hogy a decemberi hónapban szintén úgy próbál meg segíteni az időseknek az állam, hogy az ehavi nyugellátást jelentősen korábban, már a hónap legelején eljuttatja az időseknek, hogy a karácsonyi vásárlásokat el tudják intézni még időben. Ez alapvetően igen nagy segítség tud lenni, ugyanakkor arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy emiatt a szokásosnál tovább kell várakozniuk a következő nyugdíjra, így tehát nagyon oda kell figyelni, hogy jól be tudják osztani a pénzt. 

Hogy értsük, mi okozza a nehézséget, nézzük meg, alapvetően hogy szokott kinézni a nyugdíj kifizetése. A Magyar Államkincstár (MÁK) minden hónap 12. napjának legközelebbi munkanapján szokta elindítani a kifizetést. Az idősek választhatnak, hogy banki átutalással szeretnék megkapni ezt az összeget, vagy esetleg a postás hozza nekik. Ha a banki átutalást választják, akkor nagyon hamar megérkezik a számlájukra az utalást követően az összeg, általában az összeg jóváírása legfeljebb egy munkanapot vesz igénybe. Ugyanakkor a postai úton történő kifizetés sem húzódik el hosszabban – pár nap szokott kelleni, hogy megérkezzen a pénz. Legkésőbb a hónap 15. napjára már minden idős ember meg szokta kapni a nyugellátást. 

S hogy mit is jelent ez pontosan? Általában a nyugellátás a hónap közepén szokott érkezni, decemberben azonban a hónap legelején kapják meg az idősek. Emiatt tehát a decemberben megkapott összeggel ki kell tartaniuk egész decemberben, majd január közepéig is. Mindezt úgy, hogy meg kell vásárolniuk a karácsonyi ajándékokat, az ünnepi fogásokhoz az ételeket (mindezeket természetesen inflációval), és ki kell fizetniük a decemberi és a januári számlákat is. Nagyon fontos tehát, hogy semmi esetben se költsenek olyasvalamire, ami nem szükségszerű, nagyon be kell osztaniuk a pénzüket. Emellett hasznos, ha ebben a másfél hónapban fokozottabban jelen vannak a gyermekeik, hogy láthassák, mikor szorulnak meg, és ha kell, anyagilag is tudják őket támogatni. 

Mikor érkezik a nyugdíj 2022 decemberében?

Mint fentebb már részleteztük, a karácsonyi készülődések és bevásárlások miatt a decemberi nyugdíj – mint minden évben – idén is korábban érkezik. Hivatalosan az utalást 2022. december 2-án fogja elindítani a Magyar Államkincstár, tehát nagyjából ezen a napon, vagy az ezt követő munkanapokon kell számítani az összegre. Mivel ez a nap péntek, ezért akik utalással kapják a nyugdíjat, akár már aznap meg is érkezhet az összeg, azonban akik postai úton kapják a nyugellátást, azoknak a következő hétig kell várniuk. Ha mindenképpen tudni szeretnénk, hogy pontosan mikor kapjuk meg az összeget, akkor érdemes megnéznünk a postai nyugdíjkifizetési naptárban az időpontot. 

Mikor kapjuk meg a januári nyugellátást?

2023-ban, év elején azonban már helyre áll a rend. Ez tehát azt jelenti, hogy újra a normális ütemezésben fogják kapni az idősek a nyugellátást. Számításaink szerint 2023. januárjában a nyugdíj 12-én kerül utalásra. Ez megint csak azt jelenti, hogy akik a bankszámlájukra érkeztetik, azok akár már 12-én megkaphatják a pénzt, akiknek azonban a postás hozza, nekik még várniuk kell pár munkanapot. 

Mikor érkezik a 13. havi nyugdíj?

Láthatjuk a fentiekből, hogy nehéz időszak elé néznek a nyugdíjasok. Mivel másfél hónapig kell kihúzniuk egyetlen nyugdíjból, ráadásul decemberben fokozottabban többet kell költeniük az ünnepek miatt, ezért egyfajta mentőövet jelenthetne a 13. havi nyugdíj. Ha például már január elején megérkezne a 13. havi nyugdíj, akkor talán nem lenne annyira reménytelen a helyzetük, és bízhatnának abban, hogy ki tudnak tartani a januári nyugdíjig. Sajnos azonban ez extra juttatás csak később fog érkezni. Ha ugyanis minden az eredeti tervek szerint fog alakulni, akkor a 13. havi nyugdíj csupán a februári utalással fog együtt érkezni, azaz előreláthatólag február 10-én.