Tippek, tudnivalók nyarlás, külföldi utazás előtt (ellenőrzőlista)

0

Talán épp azon gondolkozik, hogy hamarosan végre a jól megérdemelt szabadságát töltheti, és kipihenheti magát. A külföldi utazás, nyaralás mindig zsebre megy ? nehogy rosszul járjon, engedje meg, hogy segíthessünk ebben!

Ha az úti cél már meg van, repülőjegyét lefoglalta, akkor már csak tényleg egy-két előkészület hiányzik a gondtalan nyaraláshoz. De ahhoz, hogy valóban gondtalanul teljenek ezek a napok és mellette még pénztárcabarát is legyen a nyaralás, érdemes előre felkészülni.

Július a legkedveltebb hónap a nyári utazások tekintetében. Az Ön gondolatai is már csak a megérdemelt nyaralása körül forognak? Általában a nyaralások pozitív hatásairól lehet legtöbbször hallani, mégis érdemes körültekintően felkészülni, hogy elkerülhesse az utazás során felmerülő problémákat.

Papírok, amelyeket érdemes magával vinnie!

Készítsen listát értékeiről, amire mindenképp szüksége lehet az utazása alatt! Ilyen lehet például:

  • Útlevél / személyi igazolvány – lehetőleg legyen utazástól számítva még hat hónapig érvényes, ez ugyanis több országban is beutazási feltétel.
  • Vízum – leggyakrabban bele van pecsételve az útlevélbe, de előfordul, hogy az előző, már lejárt útlevélben szerepel vagy külön papírra került kinyomtatásra az internetről.
  • Utasbiztosítás ? Ha a nyaralás közben ellopják csomagját, értékeit, arra a biztosítása fedezetet nyújthat, illetve ha esetleg Önt baleset éri, sokat spórolhat a kezelések árain, ha rendelkezik utasbiztosítással.
  • Oltási igazolvány – azokba az országokba, ahol kötelezően előírt oltás megléte szükséges, mindenképp magával kell vinnie az igazolásokat.
  • Bankkártya és készpénz ? a legtöbb helyen lehet fizetni bankkártyával, de vannak országok, ahová célszerű készpénzt is vinni. Érdemes mérlegelnie, hogy előre vált-e valutát vagy inkább bankkártyával fizet külföldön.
  • Foglalások kinyomtatva (szálloda, autó, egyéb fakultatív program stb.) ? vannak olyan esetek, amikor jól jöhet a hagyományos, papír formátumú igazolás.
  • Egyes országokban kötelező irat az ún. zöldkártya, mely az autó kötelező biztosításának meglétét igazolja.

Ellenőrizze gépjárművét

Amennyiben autóval utazik, az indulás előtt feltétlenül ellenőrizze a gépjárművet! Kezdheti az átvizsgálást a tartozékokkal, például: a csomagtartóban van-e a tartalék izzókészlet, pótkerék, keresztkulcs, emelő, az összes utas részére láthatósági mellény, elakadásjelző háromszög, vontatókötél, indítókábel és elsősegély doboz. Ezenkívül mindenképp érdemes átvizsgálni, hogy megfelelően működnek-e az autó többi elektromos berendezései, például a légkondicionáló, lámpák stb. Ha a gépkocsiban lévő akkumulátor elmúlt két éves, érdemes szakemberrel megméretni a töltöttségét. Ha teheti, vigyen magával az útra bikakábelt és vontatókötelet is.

Fő a biztonság

Ha autóval utazik, érdemes olyan utasbiztosítást kötnie, mely Autó Asszisztencia szolgáltatást is tartalmaz. Kiknek érdemes igénybe venni ezt a szolgáltatást? Azoknak is érdemes kiegészítésként kérni utasbiztosításhoz ezt a szolgáltatást, akik idősebb autóval vágnak neki a külföldi utazásnak (akár 20 éves autóval) és szeretnének felkészülni a nem várt helyzetekre (pl.: lerobban a gépjármű). Ebben az esetben a helyszíni javításnak is vannak költségei, illetve – ha helyben nem megjavítható az autó, akkor bizony – további többletköltségek is várhatók (pl.: szervizbe szállítás, utazási vagy szállásköltségek stb.) A balesetek – a sérüléseken kívül – komoly anyagi vonzattal is járhatnak! A nyári ambuláns orvosi ellátások több tízezer forint körül mozognak, a kórházi ellátások átlagos költsége Európában a napi 500 ezer forintot is elérheti. A mentővel történő betegszállítások jellemző ára százezer forinttól kezdődik, míg egy mentőhelikopteres szállítás akár 2 millió forintba is kerülhet – ez a Földközi-tenger körüli országokban a 6 millió forintot is elérheti! Tájékozódjon körültekintően!

Határátlépések

Az autópályadíjak alakulásáról és az útlezárásokról érdemes még itthon informálódni. A horvát utak használatáról itt írtunk korábban. A Maastrichti Szerződés alapján az uniós polgároknak ? többek között ? joga van a tagállamok területén való szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz, a korábbi határokon történő egyszerűbb áthaladáshoz. Ezen kívül a schengeni övezethez való csatlakozás azt a könnyebbséget is jelenti, hogy Magyarországról teljesen szabadon, személyellenőrzés nélkül lehet utazni a környező országokba, pl. Ausztria, Szlovákia és Szlovénia felé. A romániai határszakaszon könnyített ellenőrzés van: a magyar és a román állampolgárok ? mint EU-polgárok ? gyorsított eljárással kelhetnek át.

Tudjuk, hogy egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel, ezért engedje meg, hogy pár hasznos tanáccsal segítsük kellemesebbé tenni a készülődést.

1. Írjon listát
Készítsen listát értékeiről, amire mindenképp szüksége lehet az utazása alatt. Például: személyi/útlevél, beszállókártya, készpénz, telefon, tablet, bankkártyák?

2. Ügyeljen a biztonságra!
Nem győzzük hangsúlyozni az utasbiztosítás fontosságát! Ha a nyaralás közben csomagját, értékeit ellopják, azt a biztosítása fedezheti vagy ha éppen Önt baleset éri, sokat spórolhat a kezelések árain, ha rendelkezik utasbiztosítással.

3. Étkezések
Érdemes felkészülni, hogy a nyaralása helyszínén mennyibe kerül egy-egy vendéglátás. Általában a turisztikai látványosságok közelében egy normál ár többszöröséért lehet étkezni, de ha előre felkészül és utánajár, már pár utcával távolabb, akár sokkal finomabb, mégis mérsékeltebb árakkal találkozhat, mellyel sokat spórolhat. Ha mégsem éttermekben, gyors büfékben szeretné pénzét elkölteni, akkor érdemes a helyi boltokban bevásárolni. Egy kis konyhás szálláson egy éttermi ár töredékéért elkészíthetők az ételek.

4. Helyi utazás
Minden nagyobb városban mindenki számára elérhetők az 1-2 napos helyi bérletekkel a tömegközlekedési eszközök, amik töredékébe kerülnek a drága városnéző buszok árainak. De ezen kívül számtalan közlekedési lehetőségek elérhetők a közkedveltebb turisztikai célpontoknál. Ilyen közlekedési alternatíva lehet például a bérelt bicikli.

5. Fizetés
Érdemes mérlegelnie, hogy inkább előre vált valutát, vagy inkább külföldön bankkártyával fizet. Az biztos, hogy kint tartózkodása alatt lesznek költségei, ezért valamennyi helyi valutával célszerű felkészülni, akárhogy is dönt. Budapesten szerencsére viszonylag olcsón lehet pénzt váltani. Ha mégsem előre vált valutát, akkor azzal számolni kell, ha nem készül fel előre,akkor külföldön nem lehet tudni, hol van olcsó pénzváltó és gyakran reptereken, vasútállomásokon csak magas árfolyamon lehet váltani.

6. Őrizze meg a bizonylatokat
Őrizze meg a kártyás vásárlásokról szóló bizonylatokat, így amikor hazatér, ellenőrizni tudja a bankszámlakivonatán, hogy a megfelelő összegeket számítottak-e fel.

Élvezze nyaralását! Jó utat és kellemes pihenést kívánunk Önnek!