Minden, amit az ENC kütyü bérléséről tudni kell

0

Horvátországba készülünk utazni? Azt bizonyára tudjuk, hogy ott Magyarországtól eltérően beléptetőkapuk rendszerével lehet igénybe venni a díjköteles úthálózatot.

Ne gondoljuk azt, hogy ennek az utazásnak is a kapuk előtt való, órákon át tartó sorbaállásról kell szólnia! ENC készülék bérlésével pillanatok alatt áthajthatunk a kapukon, és időnket sokkalta hasznosabban és élménydúsabban tölthetjük el.

Miért kellene hosszadalmasan várakoznom az autópályakapu előtt?

Horvátországban nem a matricarendszer van érvényben, helyette ugyanis beléptetőkapuk segítségével tudunk felhajtani az autópályákra. Ez azt is jelenti, hogy ezeknél a kapuknál kell előre megfizetni az adott útszakasz használati díját, amelyet, noha ki lehet fizetni kártyával is és készpénzzel is, a folyamat igencsak lelassítja a forgalmat. Ennek következményeképp számíthatunk arra, hogy ha a nyári csúcsforgalomban kívánunk Horvátországba utazni, akkor akár hét-nyolc kilométeres sorokba is belefuthatunk, ami azt jelenti, hogy nem szabad meglepődnünk azon, ha három-négy órát kell várakoznunk. Nem mellesleg az is megnehezíti a helyzetet, hogy a pálya díja utanként eltért, tehát különböző kapuknál különböző összegeket kell kifizetnünk. Emiatt sokkal nehezebb megterveznünk azt, hogy mekkora összeget kell útdíjakra szánnunk, ebből kifolyólag hány forintot szükségek kunára váltanunk.

Hogyan lehet ezt elkerülni?

Nem kell pánikba esnünk a fentiektől, ugyanis szerencsére van megoldás! Az ENC készülék egy olyan fedélzeti egység, amely nem igényel sem töltést, sem regisztrációt, mindösszesen annyi a dolgunk, hogy a szélvédőre kell rögzítenünk, és már üzemkész állapotban is van. A készülék egy olyan elv alapján dolgozik, hogy a kapukon való belépést, majd a kilépést a szenzorok érzékelik, ez alapján kiszámításra kerül az adott út használati díja. Ez azt jelenti, hogy nekünk nem kell sorban állnunk a fizetőkapuknál, hiszen az út díját nem kell sem készpénzben, sem kártyával megfizetnünk, ugyanis a használat rendezése automatikusan és folyamatosan történik, ugyanis a fedélzeti egységhez rendelve van egy számla, amelyről levonásra kerül az adott összeg. Emiatt az ENC készüléket használók számára forgalomba vannak helyezve saját sávok, valamint saját beléptetőkapuk, amelyen áthaladni nyilvánvalóan sokkal kevesebb időt vesz igénybe, hiszen, a szenzorok érzékelik a készüléket, így a sorompók automatikusan felnyílnak, tehát nekünk jóformán meg sem kell állnunk az áthaladáshoz. Nem kell tartanunk továbbá attól sem, hogy elszámoljuk magunkat, vagy hogy az ENC készülék használatával többet kell fizetnünk a használatért, ugyanis utazásunk végén kapunk egy összesítőt, ahol minden útszakaszon eltöltött időt, és annak díját részletesen feltüntetik, így könnyedén leellenőrizhetjük a végösszeg helyességét.

Mi van akkor, ha csak ritkán járok Horvátországban?

Természetesen abban az esetben, ha csak ritkán járunk Horvátországban, ezáltal nem hajtunk fel rendszeresen a díjköteles utakra, akkor nem létszükséges, hogy megvásároljuk az ENC készüléket. Ettől függetlenül nem szeretnénk az időnket azzal eltölteni, hogy hosszadalmasan várakozzunk, és ki is használnánk az ENC nyújtotta lehetőségeket is. Ebben az esetben a legmegfelelőbb megoldás a fedélzeti egység kibérlése. Ha már lefoglaltuk a szállásunkat Horvátországban, ezáltal konkretizálódott az időpont, akkor nincs más dolgunk, csupán az online felületen meg kell rendelnünk a készüléket. Ehhez meg kell adnunk a járműkategóriát, a használatbavétel időintervallumát, az átvételi időpontot, valamint a leadási időpontot is. Amennyiben nincs rá lehetőségünk, még az üzletbe sem kell elmennünk, hiszen olyan opciót is választhatunk, hogy a futár az általunk kiválasztott átvételi időpontra házhoz hozza a számunkra a készüléket, s a leadási időpont napján ugyanő el is fogja vinni. Fizetni így lehet készpénzzel, kártyával, illetve banki átutalással is.

A használati díj csekély, mindössze néhány száz forint/nap az ára (utazásunk hosszától függően), rejtett költség pedig nincs, csupán a pályahasználat díja. Az alapján, hogy mennyi időre vesszük igénybe az ENC készüléket, illetve hogy mely utakon tervezünk vele haladni, kiszámításra kerül egy olyan összeg, amelyet előreláthatóan le fogunk utazni. Ezt az összeget előre ki kell fizetni, azonban aggodalomra semmi ok, ez semmiben nem korlátoz majd bennünket az utazásban, természetesen a kifizetett összeg határát át is lehet lépni, sőt, alul is lehet teljesíteni. A szisztéma ugyanis az, hogy amennyiben az előre kifizetett összegnél kevesebbet használjuk az autópályát, akkor a különbözetet visszafizetik a számunkra, azonban ha többet utazunk, akkor ekkora pénzösszeget kell utána ráfizetnünk. Fontos, hogy amint megtudjuk az utazás pontos időpontját, azonnal foglaljuk le a fedélzeti egységet, de semmiképpen ne halasszuk az utolsó pillanatra, hiszen csupán a készlet erejéig áll az üzletnek módjában biztosítani az ENC készülékeket, így amennyiben nem teszünk lépéseket időben, előfordulhat, hogy ENC nélkül kell utaznunk.