Miért használjunk ENC készüléket a horvát autópályákon?

0

Egyre több honfitársunk tölti a nyári szabadságát a horvát tengerparton. A nyaralóhelyeket valószínű, hogy autópályán közelítik meg.

Köztudott, hogy a horvát autópályáknak kettő nagyon nagy hátránya van. Ha összehasonlítjuk a mi autópálya-matrica árainkat a horvátokéval, akkor vesszük csak észre, hogy nálunk nem is olyan egetrengetően drága az autópálya használata. Horvátországban ugyanis minden felhajtásnál (és akár menet közben is) kapuval találjuk szembe magunkat, ahol súlyos összegeket kell kifizetnünk azért, hogy minél gyorsabban célba érjünk. Ez vonatkozik azokra is, akik az országon belül veszik igénybe az autópályát, és azokra is, akik Montenegróba szeretnének utazni, ami mostanság szintén nagyon felkapott hely a magyar turisták számára. Mivel nagyon magas az oda látogatók száma, a felhajtóknál nagy zsúfoltságra kell számítani. Ezeknek a kiküszöbölésére találták ki a horvát autópályadíj fizető berendezést, vagyis az ENC-készüléket. Ezzel a kis eszközzel nagyon gyorsan át tudunk haladni a kapukon, ugyanis az ENC-készülékkel rendelkezők számára egy külön sávot alakítottak ki, ahol megállás nélkül, esetleg pár másodperces megállás után, felmehetnek az autópályára, mivel csak arra van szükség, hogy egy kamera le tudja olvasni az ENC-t.  Ezt a kis műszert ingyenesen mindenkinek (aki kéri, már pedig miért ne kérné, ha nem kerül többe, mint a kapunál vásárolt autópálya matrica, és gyors áthaladást biztosít a felhajtóknál) a rendelkezésére bocsátják. Fizetni tehát csak a megtett útért kell. A szállítás történhet postán, de átvehető személyesen is.

A postai úton történő szállítás 1.600 Ft-ba kerül, ha Budapesten szeretné valaki átvenni, akkor 1.000 Ft felárat kell érte fizetni.

Mit érdemes még tudni az ENC-készülékről?

Mint már említettük, ingyen hozzájuthat bárki, aki Horvátországba kíván utazni, és nem szeretne órákat várni a felhajtóknál. Ez egy érintésmentes kütyü, amire itthon forintban feltölthető az egyenleg. Amennyiben a feltöltött összeg nem fedezi a használat díját, az eszköz leadásakor kell elszámolni a plusz költséggel, ha nem került felhasználásra a feltöltött egyenleg, akkor a fennmaradó összeg visszafizetésre kerül. A fizetésnek több módjára is van lehetőség, pl. bankkártyás, készpénzes és átutalásos fizetés közül lehet választani. Ezt – csakúgy, mint az átvételt, használatba vételt és leadást – a Kosárba tétel után van mód megjelölni a Pénztárban.

Igényeljen minél előbb ENC-kütyüt, hogy az autópályát olyan egyszerűen igénybe tudja venni, mintha egy vasúti átjárón hajtana keresztül. Fehér jelzésnél, természetesen.

Megosztás

Send this to a friend