Miért használjunk ENC készüléket a horvát autópályákon?

0

Egyre több honfitársunk tölti a nyári szabadságát a horvát tengerparton. A nyaralóhelyeket valószínű, hogy autópályán közelítik meg.

Köztudott, hogy a horvát autópályáknak kettő nagyon nagy hátránya van. Ha összehasonlítjuk a mi autópálya-matrica árainkat a horvátokéval, akkor vesszük csak észre, hogy nálunk nem is olyan egetrengetően drága az autópálya használata. Horvátországban ugyanis minden felhajtásnál (és akár menet közben is) kapuval találjuk szembe magunkat, ahol súlyos összegeket kell kifizetnünk azért, hogy minél gyorsabban célba érjünk. Ez vonatkozik azokra is, akik az országon belül veszik igénybe az autópályát, és azokra is, akik Montenegróba szeretnének utazni, ami mostanság szintén nagyon felkapott hely a magyar turisták számára. Mivel nagyon magas az oda látogatók száma, a felhajtóknál nagy zsúfoltságra kell számítani. Ezeknek a kiküszöbölésére találták ki a horvát autópályadíj fizető berendezést, vagyis az ENC-készüléket. Ezzel a kis eszközzel nagyon gyorsan át tudunk haladni a kapukon, ugyanis az ENC-készülékkel rendelkezők számára egy külön sávot alakítottak ki, ahol megállás nélkül, esetleg pár másodperces megállás után, felmehetnek az autópályára, mivel csak arra van szükség, hogy egy kamera le tudja olvasni az ENC-t.

Ezt a kis műszert bérlés konstrukcióban (aki kéri, már pedig miért ne kérné, ha az útdíj nem kerül többe, mint a kapunál vásárolt „autópálya matrica”, és gyors áthaladást biztosít a felhajtóknál) a rendelkezésére bocsátják. A szállítás történhet postán, de átvehető személyesen is.

A postai úton történő szállítás 1.600 Ft-ba kerül, ha Budapesten szeretné valaki átvenni, akkor 1.000 Ft felárat kell érte fizetni.

Mit érdemes még tudni az ENC-készülékről?

Mint már említettük, bérelheti bárki, aki Horvátországba kíván utazni, és nem szeretne órákat várni a felhajtóknál. Ez egy érintésmentes kütyü, amire itthon forintban feltölthető az egyenleg. Amennyiben a feltöltött összeg nem fedezi a használat díját, az eszköz leadásakor kell elszámolni a plusz költséggel, ha nem került felhasználásra a feltöltött egyenleg, akkor a fennmaradó összeg visszafizetésre kerül. A fizetésnek több módjára is van lehetőség, pl. bankkártyás, készpénzes és átutalásos fizetés közül lehet választani. Ezt ? csakúgy, mint az átvételt, használatba vételt és leadást ? a Kosárba tétel után van mód megjelölni a Pénztárban.

Igényeljen minél előbb ENC-kütyüt, hogy az autópályát olyan egyszerűen igénybe tudja venni, mintha egy vasúti átjárón hajtana keresztül. Fehér jelzésnél, természetesen.

Azt mindannyian tudjuk, hogy igen sok turista választja a horvát tengerpartot nyaralási célpontjává. Jártunk már ott? Akkor bizonyára tudjuk, hogy amennyiben autóval közelítjük meg a tengert, érdemes sok könyvet, újságot vinni magunkkal, és olyan eszközöket, amelyekkel el tudjuk foglalni magunkat a hosszadalmas várakozások során. Mert noha nagyszerű időt el lehet tölteni a tengeren, a gyakran órákig nyúló várakozás a beléptető kapuk előtt a kocsiba bezárva, forróságban igen gyötrelmes tud lenni. Jó tudni azonban, hogy létezik egy eszközt, amellyel el lehet kerülni a sorbaállást.

Mi a megoldás a várakozás elkerülésére?

Horvátországban fizetőkapuk működnek, ami azt jelenti, hogy minden egyes alkalommal, amikor fel szeretnénk hajtani az autópályára, akkor be kell állnunk a sorba, és meg kell várnunk, hogy a felhajtás előtt kifizethessük a használati díjunkat kunában. Nyáron a számtalan turista miatt igencsak hosszúra megnyúlnak ezek a sorok, és ha csak fél percet kell rászámolnunk egy autóra, mire az utasok kifizetik az autópálya díját, akkor is könnyen megszületik a három óra sorbaállás eredménye.

Ezen probléma miatt került kifejlesztésre az elektronikus díjfizetési rendszer, amelynek keretei között nem a kapuknál kell fizetnünk készpénzben vagy kártyával, hanem rendelkeznünk kell egy folyószámlával, amelyről a díj összege automatikusan kerül levonásra minden egyes felhajtás esetében egy fedélzeti készülék segítségével. Ez a fedélzeti készülék az ENC kütyü. Azon autósok érdekében, akik rendelkeznek ENC készülékkel, minden felhajtónál több sáv üzemel ? a készpénzes vagy kártyások sávja (ahol valószínűleg igen hosszú sorok kígyóznak), illetve az ENC sáv, ahol az áthaladás egyszerű, gyors, és szinte várakoznunk sem kell.

A felhajtás ugyanis úgy történik, hogy a kapuknál nem kell megállnunk fizetni, mindössze annyi a dolgunk, hogy a sorompóhoz közeledve lelassítunk. Ekkor a kapuba épített szenzorok érzékelik azt, hogy az autónkban ENC készülék található, az egység sípol, a hozzá rendelt számláról levonásra kerül az adott díj, a sorompó pedig felnyílik, és már fel is hajthatunk az autópályára. Ebből világosan látszik az, hogy az úton való várakozás a minimálisra redukálható az ENC egységgel, ráadásul az autópálya díja nem lesz drágább, csak mert az ENC sávot vettük igénybe. Ráadásul még csak meg sem kell vásárolnunk a készüléket, hiszen azt Magyarországon ki is lehet bérelni.

Hogyan lehet ENC készüléket bérelni?

Már kivettük a szabadságot és lefoglaltuk a szállást? Akkor ne habozzunk tovább, foglaljuk le mihamarabb az ENC készüléket is (bérlés: ENCkészülék.hu), hiszen azt csak a készlet erejéig tudják biztosítani az üzletek. Semmiképpen ne hagyjuk az utolsó pillanatokra a bérlést, hiszen a nyári turistaszezonban rengetegen indulnak Horvátországba nyaralni, így az ENC bérlése utáni kereslet is növekszik, így mi könnyedén lemaradhatunk róla. A készülék bérléséért, valamint a fedélzeti egységhez tartozó egyenleg feltöltéséért fizethetünk készpénzzel, kártyával, de akár banki átutalással is. Az online bérlés során segítséget kapunk abban is, hogy a kiindulópont és a cél megadása alapján körülbelül mekkora összegre lesz szükségünk a sztrádadíj rendezésére.