Már felvehető a falusi CSOK – mennyi az összege, mit kell tudni a támogatásról?

0

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) számtalan családnak segítette már elő a lakás- vagy házvásárlást, rengeteg fiatal pár pedig belekalkulálta már a családalapítással járó tervezgetésekbe a kedvezményt.

A magyar államnak azonban minden oka megvan rá, hogy a falvakat kiemelkedőbben támogassa, ezért bevezette a falusi CSOK-ot is, ami már elérhető a jelenlegi és a leendő szülőknek, azonban mielőtt belevágnának az otthonteremtésbe, nem árt tájékozódniuk a részletekről.

Miért lett szükség a falusi CSOK-ra?

Magyarországon jelentősebb népességnövekedés utoljára a Ratkó-korszakban volt, azonban bébibumm ide vagy oda, a korfa ma már elöregedőnek mondható. A demográfiai problémák megoldása céljából ezért számos kedvezményt ajánl fel az állam a több- leginkább legalább háromgyermekes családok számára, hogy ezzel is ösztönözze a fiatal párok gyermekvállalási kedvét.

Az, hogy ez mennyire hatékony, csak néhány év múlva derülhet ki, nem kellenek azonban kész statisztikák ahhoz, hogy meg lehessen állapítani, mely területeken és településeken a legelkeserítőbb a demográfiai helyzet. Míg a főváros, megyeszékhelyek, nagyobb városok és ezeknek agglomerációjának népessége legalább stagnál, addig a falusi állapotok már-már kritikusak, a kis születési szám mellett jelentős problémát jelent az elvándorlás is. A vidék élhetőbbé tételének érdekében ezért bevezetésre került a falusi CSOK, a hagyományos CSOK kiegészítője, ami a tervek szerint arra ösztönzi majd a helyieket, hogy maradjanak szülőhelyükön, oda tervezzék az életüket és alapítsanak ott családot.

Nem minden vidéki településen érhető el

Mely településeken érhető el? Amennyiben megnézzük azt a listát, hogy hol vehető fel a falusi CSOK, akkor azt kell tapasztalnunk, hogy nem feltétlenül a települések nagysága, lakosságszáma a mérvadó, tehát nem lehet minden faluban megigényelni ezt a kedvezményt. A demográfiai adatok ugyanis azt mutatják, hogy egy-egy megyeszékhely vagy a főváros agglomerációjában a születési számok kedvezőbbek, az elvándorlás mérsékelt, sőt igen sokan döntenek úgy, hogy egy munkahelyükhöz közeli kisvárosba vagy faluba helyezik át az otthonukat az alacsonyabb ingatlanárak miatt. Ezzel szemben a falusi CSOK azokat a régiókat és falvakat célozza meg, ahol a népességszám kritikus tendenciákat mutat, ezért mielőtt erre kezdenénk alapozni a tervezinket, nézzük meg, hol lehet felvenni ezt a támogatást.

Ha összegezni szeretnénk, azt mondhatjuk, hogy ott vehető fel a falusi kedvezmény, ahol a település lélekszáma nem haladja meg az 5000 főt, és ahol a népességszám 2003 óta csökken. Így összesen jelenleg 2486 falut érint a program, ez a szám pedig a tanyákkal bővül.

Feltételek szigorú ellenőrzésekkel

Noha kecsegtetőnek tűnhet az a reklám, miszerint tíz millió forint extra kedvezmény igényelhető a falusi lakosok számára, mégis látni kell, hogy igen komplex feltéteket szabtak meg, és ennek alapján kell a kalkulációnkat elvégezni.

Rögötön érdemes azzal kezdeni, hogy jóllehet használt házat vagy lakást is megengedett vásárolni ebből az összegből, mégis, ha emellett döntünk, számolni kell azzal, hogy a tíz millióból mindössze ötöt használhatunk fel a lakás megvételére, míg a pénz másik felét a felújításra, korszerűsítésre kell költenünk. Emellett azt is előrebocsátották, hogy szigorúan ellenőrizni fogják, hogy a felvett kedvezményből épített házban valóban életvitelszerűen élnek-e a családok, ugyanis az összeg csak az erre a célra vásárolt házakra költhető.

Milyen feltételekkel vehető fel a falusi CSOK?

A falusi CSOK összege ? hasonlóan a hagyományos CSOK-hoz ? annak alapján került meghatározásra, hogy hány gyermekünk van, illetve, hogy hányat vállalunk a jövőben. Így egy gyermek után 600 ezer forintot kaphatunk, két gyermekre 2,6 millió forint jár, három gyermekkel pedig már megigényelhetjük a 10 milliót is.

A lakás vagy ház négyzetmétere azonban szoros összefüggésben kell, hogy álljon a gyermekek számával, és ezt a CSOK szerződése is tartalmazza. Ennek keretei között, ha lakást vásárlunk, egy gyermek esetében legalább 40, kettőnél 50, háromnál pedig 60 négyzetméteresnek kell lennie az ingatlannak. Amennyiben házat vásárlunk vagy építtetünk, akkor ennek egy gyermek esetében legalább 70, kettőnél 80, háromnál pedig 90 négyzetméteresnek kell lennie.

Nem újdonság, hogy a CSOK-nak ezt az fajtáját is csak azok nyerhetik el, akik legalább egy éve rendelkeznek megszakítás nélkül társadalombiztosítással, azonban, ha a 10 milliós összeget pályázzuk meg, akkor ez az idő két évre ugrik fel, emellett elvárás az erkölcsi bizonyítvány is. További tudnivalók a falusi CSOK kisokosban találhatók meg.

Szigorúak tehát a feltételek, és úgy tűnik, nem is lehet őket kijátszani, hiszen a szerződésben foglaltak betartását a helyi jegyzők ellenőrzik.