CSOK kisokos 2021

0

Idén is sokan nekiállnak a régóta tervezett felújításnak vagy épp építkezésnek. Érdemesnek találtuk hát összeszedni a kormány újításait a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel kapcsolatban.

A CSOK tartalma egy vissza nem térítendő állami támogatás, egy kedvezményes kamatozású jelzáloghitel, valamint több különböző, kapcsolódó családtámogatási kedvezmény.

Mielőtt részletekbe mennénk, nagyon fontos kiemelni, hogy a következőkben kifejtett változások egy része csak később lép életbe. Így azoknak, akik építkezésben, vásárlásban, vagy felújításban gondolkoznak, lehet, hogy érdemes várniuk, ugyanis jelenleg még a korábban hatályba lépett szabályok vannak érvényben.

Mik az újdonságok?

Három évig elérhető

A jelenlegi állapot szerint a program nem fog örökké futni. 2022 júliusáig igényelhető még. Természetesen a határidő közeledtével ez változhat.

10 millió hitel kamatmentesen

Házas és gyermeket vállaló nők számára kamatmentes lett a szabadfelhasználású hitel. Ez azt jelenti, hogy egy 20 évre felvett hitel havi törlesztőrészlete mindvégig 50.000 forint alatt maradhat.

Nem csak friss házasoknak

A kamat mentes hitel igénylésének nem feltétele, hogy az igénylő friss házas legyen, sőt az sem kizáró ok, ha már van gyermeke. Kikötés azonban, hogy a törlesztés felfüggesztését és a tőketartozás elengedését csak 2019. július elseje után született gyermekre lehet igényelni.

Nincs többé összeghatár

Lakásvásárlás esetén 2019 januárja előtt mind használt, mind pedig új lakás vásárlása esetén 35 millió forint volt az összeghatár. A változtatások új lakások vásárlására már eltörölték ezt a határértéket, júliustól pedig már a használt lakások esetében is megszűnik.

Mennyit lehet igényelni?

A vissza nem térítendő támogatás igénylésekor három tényezőt vesznek figyelembe:

  • az ingatlan méretét,
  • az ingatlan jellegét (azaz új vagy használt) és
  • a gyermekek számát.

Emellé lehet igényelni még a már fentebb említett kedvezményes kamatozású jelzáloghitelt. A kettő együtt akár 25 millió forintos összeget is elérhet a 3 meghatározó tényezőtől függően. Sok variáció lehetséges, melyeket most nem részletezünk, de itt táblázatba szedve, jól összefoglaltan találhatunk kalkulációkat.

Röviden összefoglalva két gyermek után 10 millió forint kedvezményes jelzáloghitel igényelhető 50 négyzetméteres új lakás vagy 80 négyzetméteres új ház vásárlásakor. 3-4 gyermek után 15 millió forint kedvezményes hitel jár, és a négyzetméter számok is emelkednek 60 és 90-re. Használt ingatlan vásárláskor további eltérések vanna a négyzetméter számokban, azonban az összeg ugyan az.

A vissza nem térítendő támogatás esetén a gyermekek számától függően új lakás vagy ház vásárlásakor a következő összegek igényelhetők: 1 gyermek esetében 600 ezer forint, 2 gyermek esetében 2,6 millió forint, míg a három vagy több gyermekes családoknak 10 millió forint.

Használt lakás vagy ház vásárlása esetén a vissza nem térítendő támogatáskét 1 gyermeknél 600 ezer forint, 2 gyermeknél 1 millió 430 ezer forint, 3 gyermeknél 2,2 millió forint, míg 4 gyermek esetében 2 millió 750 ezer forint igényelhető.

Egyéb változások

A megelőlegező Családi Otthonteremtési Kedvezmény kizárólag házaspárok számára elérhető. A házastársak egyikének 40 év alattinak kell lennie, továbbá a vállalt gyermekeknek 10 éven belül meg kell születniük.

Az igényelt kedvezményes kamatú kölcsön futamidejét 25 évben maximalizálták, valamint a hitel kamata államilag garantáltan nem haladhatja meg a 3 százalékot.

A CSOK-kal 10 millió forint szabad felhasználású személyi kölcsön igényelhető, méghozzá kamatmentesen. Ha egy család felveszi a hitelt, akkor az első gyermek megszületése esetén 3 évre fel lehet függeszteni a törlesztés. A második gyermek születésekor efelett elengedik a tartozás 30 százalékát, a harmadik gyerek születésekor pedig már a teljes hátralévő összeget.

Vannak azonban feltételei, hogy ki igényelheti a hitelt. A jelenlegi helyzet szerint minden első házasságát kötő 18 és 40 év közötti férfi vagy nő jogosult az igénylésre, amennyiben legalább 3 éves munkaviszonnyal vagy a felső oktatásban legalább ugyan ennyi eltöltött évvel rendelkezik.

Nagyon fontos azonban jól meggondolni a kedvezmény igénylését, ugyanis, ha legalább egy gyermek nem születik meg 5 éven belül, akkor a felvett hitel piaci kamatozásúvá válik, és nem csak a tőketartozást kell visszafizetni, de a kamattámogatást is. Az még nincsen teljesen tisztázva, hogy mit is jelent pontosan, hogy piaci kamatozású lesz a hitel. Kibúvót jelent a helyzet alól, ha orvosi igazolás által bizonyítottan egészségügyi okok miatt nem született gyermek.

Lakáscélú jelzáloghitel esetében az állam átvállal 1 millió forintot a második gyermek megszületésénél, méghozzá nem csak CSOK-hitelekből. A harmadik gyermek megszületésekor további 4 milliót vállal át az állam, valamint minden további gyermeknél 1-1 millió forintot.

Falusi CSOK

Érdemes megemlíteni még, hogy az 5000 lakosúnál kisebb településeken, melyeknek a népessége az országos átlagnál nagyobb arányban csökkent az elmúlt 15 évben, a CSOK-ot immár használt ház vagy lakás vásárlására, korszerűsítésére is bővítésére is fel lehet használni. Méghozzá a korábban említett új házra vagy lakásra vonatkozó összegek érvényesek ebben az esetben.